Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb na zakwasie - twarda skórka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#61 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9242 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 gru 2015 - 18:45

u nas brak jest wlasnie glebszego okreslenia przemialu maki 

Kol. @Switala18 pochodzi ze Żnina i chyba wypróbował przepis, skoro pisze, że 

Chlebek wychodzi nie ma zakalca i jest miękki


#62 Switala18

Switala18

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćŻnin

Napisano 13 gru 2015 - 22:05

Koleżanka EAnna jest bardzo dociekliwa 😃
Jeżeli chodzi o typ mąki to pszenna typ 650 z Tesco

#63 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9242 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 gru 2015 - 23:15

Jeżeli chodzi o typ mąki to pszenna typ 650 z Tesco

A żytnia?



#64 AdamSk

AdamSk

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćGliwice

Napisano 17 sty 2016 - 21:57

Cześć

Piekę chleb -czasem bułki- już od 3 lat, pieczywa w sklepie nie kupuję. Początkowo było trudno, ale zawsze zjadałem wszystko do ostatniej kromeczki. Używam tylko dobrą mąkę, swój zakwas, sól naturalną i wodę źródlaną (ze sklepu), do ciasta na bułki można dodać troszkę miodu i stopionego masła.

Chleb (ok. 1 kg) piekę w okrągłym prodiżu. Po wyrobieniu ciasta na chleb smaruję prodiż olejem, nadmiar oleju zbieram białym papierem i posypuję mąką przez sitko, żeby chleb nie przywierał. Wykładam do prodiża (wyrobione wcześniej) ciasto chlebowe i równo rozprowadzam drewnianą łyżką maczaną w letniej wodzie, aby ciasto się nie lepiło do łyżki. Ciasto nie jest zbyt gęste. Ciasto rośnie w prodiżu, nakrywam go lnianą ściereczką oraz folią, w której wyciąłem kilka dziurek, żeby ciasto oddychało, ale nie wyschło  na wierzchu. Prodiż z ciastem okrywam ciepło od spodu i z boków i ustawiam w zacisznym ciepłym miejscu w temp. nie niższej niż 20 stopniC na ok. 8 h. Piekę w prodiżu ok. 60 min. Po upieczeniu skórka chleba jest dość twarda i ostra przy jedzeniu, ale po całkowitym ostygnięciu jest już miękka i delikatna. Ważne jest, żeby temperatura była odpowiednia, bo się przypali lub nie dopiecze w środku. Na tym kończę, chętnie odpowiem na wszystkie pytania - pieczenie chleba to jedno z moich hobby. W tym roku zamierzam postawić mały piec chlebowy i wędzarnię na działce.

PS. Byłoby więcej i dokładniej, ale edytor wykasował mi cały wpis i musiałem pisać na nowo.



#65 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5680 postów

Napisano 20 lut 2016 - 23:35

I ja odważyłam się ostatnio piec swój chleb. Zakwas zrobiłam od podstaw sama.Pierwszy chleb wyszedł po japońsku"jako taki" .Dzisiaj dodałam ziarna i otręby i zdaje się być ok. Postaram sie jutro zrobić fotki przekroju.Smaku niestety nie oddam..ale jest ..mmmm.....rewelacyjny,

Chleb piekę z tego przepisu:

Modyfikacja- zamiast cukru daję łyżkę miodu.

 

- 3 szkl.mąki pszennej typ 550
- 3 szkl.mąki żytniej typ 2000
- 3 szkl.wody letniej
- parę łyżek nasion i otrąb pszennych
- łyżeczka cukru ( ja daję łyżkę miodu!)

- łyżka soli

- 2/3 szkl. zakwasu


Zagnieść lub zmiksować ciasto włożyć do foremek do połowy,przykrywamy foremki folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce,na 3-5 godzin ciasto musi podwoić objętość!
Piec w nagrzanym piekarniku 180°przez 1 h 15 min

Po upieczeniu po jakimś czasie wyciągamy z foremek (jak za wcześnie będziemy próbować wyciągnąć ,to chlebek trudno będzie wychodził z formy..) zostawiamy do całkowitego ostudzenia!!

Smacznego


Użytkownik Małgoś edytował ten post 20 lut 2016 - 23:35


#66 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 20 lut 2016 - 23:46

Ja po upieczeniu odrazu wykladam na kratkę spryskuję chlebek wodą ze spryskiwacza do kwiatków i przykrywam sciereczką .Skórka robi się miękka



#67 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5680 postów

Napisano 20 lut 2016 - 23:47

.Skórka robi się miękka

ale po co :rolleyes: ? Ja spryskuję 15 min przed wyjęciem z piekarnika ,żeby skórka była chrupiąca , ;)



#68 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 20 lut 2016 - 23:54

Hmm...co rusz to jakiś inny sposób na pieczenie chleba ...

Ja przed włozeniem chlebka do piekarnika obficie spryskuję piekarnik  , powtarzam tę czynność jeszcze raz po powiedzmy 15 min -potem już nie pryskam.dopiero po wyjęciu chleba spryskuję tę skórkę ,bo jest naprawdę twarda [ czasami smaruję ją wiejskim smalcem,jak mam świeżo zrobiony]



#69 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5680 postów

Napisano 21 lut 2016 - 00:03

Ja przed włozeniem chlebka do piekarnika obficie spryskuję piekarnik ,

 

Nie ma sensu Beatko (tak myślę). Ja mam taką kuchenkę szwedzką ,bez termoobiegu..ale za to rewelacyjnie piecze.Wstawiam do piekarnika naczynie z wodą i to wystarcza.



#70 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 21 lut 2016 - 00:20

Można i tak-ja najczęściej piekę z termoobiegiem .Chleb ustawiam na kratce na najniższym poziomie ,więc nie mam jak już pod nia podłozyć tego naczynka z woda ,więc spryskuję piekarnik.

Gdzies czytałam ,ze w końcowej fazie pieczenia nie potrzebne jest to parowanie i wypadałby to naczynie usunąć ale szczegółów nie pamiętam i głowy sobie nie daję uciąć ,ze ten proces tak własnie powinien wygladać.

Może się wypowie jakiś doświadczony piekarz...



#71 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5680 postów

Napisano 21 lut 2016 - 00:24

Beatko ,ja niestety nie mam termoobiegu..więc radzę sobie jak mogę.Ale pomysł  z wypowiedzią doświadczonego piekarza jest super :)



#72 nabi

nabi

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćmiechów

Napisano 10 mar 2016 - 14:42

Aby skórka po upieczeniu chleba była miękka wystarczy po wyjęciu pieczywa z piekarnika na kratkę gorący chleb posmarować pędzelkiem zwykłą zimną wodą nawet dwa razy , i to wszystko .

 


Bardzo polecam stronę dużo porad , przepisów i wiedzy nie tylko podstawowej .

 

http://www.chleb.info.pl/



#73 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4996 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 10 mar 2016 - 20:29

Nabi, uwierz mi, mozesz tak zmiekczyc skorke chleba, ale jesli w czsie rosniecia ona wyschla, to ten efekt mimo wszystko pozostanie,. Bedzie taka zmiekczona skorka jak na byku  :)



#74 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 11 mar 2016 - 20:42

Żeby skórka nie wyschła w czasie rośnięcia wystarczy nałożyć na chlebek namiocik z reklamówki.



#75 kalarepa150

kalarepa150

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 06 lip 2016 - 23:00

Switala 18 też mi kiedyś taki wychodził, to przez złe proporcje, zmieniłam przepis i metode pieczenia i od razu lepiej. 

A moze garnuszek z woda do piernika wstawiaj ? by tez skórka się nie robiła zbyt twarda ? :) 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#76 Switala18

Switala18

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćŻnin

Napisano 07 lip 2016 - 06:38

Hey ja zmienilem całkowicie przepis. Krąży na forum przepis na chleb który można wypiekać w naczyniu żaroodpornym. Jest rewelacyjny. Pokazuje jak chlebek zawijać /składać i piekłem go już kilkanaście razy i zawsze wychodzie.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych