Jump to content

Pakowarka komorowa


swistaczek

Recommended Posts

Cześć, pytanie do Was. Wraz z ojcem prowadzę małą rodzinną wędzarnie. Robimy głównie wędzonki. Przyszedł mi do głowy pomysł, żeby produkty które robimy kroić w plasterki pakować i sprzedawać. Wiadomo...wygodniej dla klienta dłużej może to poleżeć. Powiedzcie mi proszę czy takie pakowarki do 3-4 tys się do tego nadają? Mam na myśli np coś takiego:

http://allegro.pl/hendi-pakowarka-prozniowa-komorowa-260-worki-i5788353341.html

I jeszcze jedno, czy dzięki temu urządzeniu będę mógł też pakować mięso na tackach? Czy w ogóle takie urządzenie zda egzamin? Wiem że są urządzenia termoformujące czy coś takiego ale takie kosztują po kilkanaście tysięcy, a jak chcę zapatrzeć tylko swoje sklepu ewentualnie prowadzić sprzedaż internetową. Bo tak zapakowane produkty będę mógł już wysyłać kurierem.  

Edited by swistaczek
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 101
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

U mnie taki pakowarki w sklepach mięsnych stoją. Pakują w nie świeże mięso i wędliny na życzenie klienta, najczęściej wschodniego klienta ;-) Do tacek z mięsem to raczej nie ta technologia pakowania, tacki to na moje oko są w argonie pakowane a nie w próżni... ale oczywiście mogę się mylić

Pozdrawiam, Sławomir.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Podbijam temat

Czy możecie coś polecić (jakąś pakowarkę komorową) w jakiś sensownych pieniądzach?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Link to comment
Share on other sites

JA czasem pakuje w plasterkach i nie mam problemu ze zwijaniem sieani workow ani wedliny. To chyba kwestia ulozenia tego w woreczku.

 

 Jezeli sie chcesz bawic w podstawki, kartoniki tez mozna.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Link to comment
Share on other sites

Ale mi nie chodzi o pakowanie plasterków - chodzi o pakowarkę komorową wydajną i w miarę przystępnych pieniążkach. Może ktoś taką ma i jest zadowolony i może polecić (tak jak w pakowarkach listowych liderem jest Profi Cook). 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ale mi nie chodzi o pakowanie plasterków - chodzi o pakowarkę komorową wydajną i w miarę przystępnych pieniążkach.

 

Podobno dobrze pakować w atmosferze ochronnej... nie musisz wytwarzać podciśnienia i gnieść wyrobów...  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
Moja pakowarka Proficook odmówiła posłuszeństwa chyba taśma padła,kupiłem Caso i też po jednej naprawie padła nie wiem co jest powodem.Pakowarka komorowa jest o wiele tańsza w exploatacji ze względu na kosz woreczków to fakt ale nie wiem co w przypadku awarii.U sprzedającego kupiłem klipsownice,nie było problemu z wysyłką.Szybko i sprawnie.Zastanawia mnie cena czy nie idzie w parze z jakością tak jak to było z nadziewarkami? Edited by bilu72
Link to comment
Share on other sites

Jest to mniejsza wersja takiej jaka posiadam, wyglad niemal taki sam. Podstawowe roznice to dlugosc komory woreczki do 16 cali, szerokosc elementu zgrzewajacego to 12.25 cala. Druga glowna roznica to pompa prozniowa - w moim przypadku jest to pompa olejowa i innej wiekszej wydajnosci. Pracuje bez awaryjnie juz kilka lat, napewno spakowala woreczki liczac w kilku tysiacach. Pakuje wszystko - od bigosu, gulaszu, poprzez kapuste i ogorki kiszone, do mies i wedlin. Latw w obsludze, mocniejsza przy wysysaniu niz z moletow. Zajmuje sporo miejsca, (moja ma dopasowany wozek na kolkach) dosc ciezka i niewygodna przy przenoszeniu. Dosc glosna praca silnika i pompy, niemniej moja umiejscowiona w garazu nie stwarza problemu. dokladniejsze dane - https://www.webstaurantstore.com/ary-vacmaster-vp230-chamber-tabletop-vacuum-packaging-machine-with-12-seal-bar/120VMASVP230.html

Teraz patrze ze cena mocno podskoczyla - uwazam jednak ze jesli ktos ma miejsce i troche" zaskorniakow" to warto.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jest to mniejsza wersja.Druga glowna roznica to pompa prozniowa - w moim przypadku jest to pompa olejowa 

Na innym portalu 1 278,23 zł | 120W cyfrowa zgrzewarka do pakowania próżniowego zgrzewarka do żywności

https://a.aliexpress.com/_dUrm13f

jest to wersja 110v zalazłem taki oto opis pakowarki.

 

Po raz pierwszy używasz tego urządzenia, proszę sprawdzić i przygotować prace:

Ponieważ olej nie może zostać wysłany z chin, kiedy wysłaliśmy maszynę do naszego magazyn europejski lub magazyn w usa, spuściliśmy cały olej z maszyny. Tak więc, kiedy dostaniesz maszynę, nie ma oleju w maszynie. Przed użyciem należy dodać olej (46 # płynu hydraulicznego lub 100 # oleju próżniowego) do pompy próżniow

2. Przed włączeniem dodaj umiarkowany smar do aktywnych części, otworu olejowego i smoczka smarującego. Ponadto dodaj umiarkowany olej silnikowy nr 6 (olej o niskiej lepkości) zgodnie z instrukcją obsługi pompy próżniowej (zwykle 1/2 wysokości okna olejowego, ale nie więcej niż 3/4).

 

Tak więć chyba ta też ma pompe olejową?

 

Czy ktoś używał pakowarki do zamykania słoików.11min.filmu

Edited by bilu72
Link to comment
Share on other sites

Faktycznie wyglada jakby miala pompe olejowa. Zamykanie sloikow mozna sobie odpuscic (te z 11 min. na filmiku) probowalem ale kiepskie rezultaty. 

Jednak nawet biorac pod uwage ogolna opinie to "Twoja" ma mala komore zamykania. Moja ma o 5 cali dluzsza i wyzsza takze i tez czasami narzekam ze powinienem miec wieksza (ale tylko czasami). Niemniej zadowolony jestem bardzo i bardzo czesto ja uzywam. Za woreczki lepszej jakosci i wieksze place po ok 70.00 dol za 1000 szt. Jako taka srednia cena. (np. woreczki o rozmiarach 15 cali dl. na 10 cali szerokosc i z grubszej folii przystosowane do uzywania w sous vide kosztuja ok 90.00 dol. za 1000 szt.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Link to comment
Share on other sites

No to mam zagwozdkę z tą wielkością aczkolwiek do chwili aż mi padły pakowarki listwowe największe woreczki jakie używałem najczęściej to 15cm x 30cm do pakowania kabanosów ewentyalnie 25cm x 30cm do marynowania mięsa.Mam jeszcze ewentualnie możliwość kupna używanej pakowarki firmy Stalgast za połowę ceny.Jednak jest to sprzęt który przez rok pracował w restauracji.

https://stalgast.com/pakowarka-prozniowa-komorowa.

Czy opcja używki byłaby lepszym rozwiązaniem?

Edited by bilu72
Link to comment
Share on other sites

Tez ma mala komore. Jest nieco szersza ale dlugosc tez nie wielka. Moim problemem mimo ze mam 15 cali dlugosci to jest najwiekszy mankament. Szczegolnie przy pakowaniu wedlin. Lub pozostaje tez mozliwosc robienia mniejszych kawalkow lub krotsze petka kielbas czy kabanosow. Musisz wziasc pod uwage ze potrzebujesz aby dobrze zamknac minimum 1.5 cala dodatkowo jesli pakujesz wieksze srednice to musi pozostac duzo wiecej dlugosc do zgrzewania aby dobrze zlozyly Ci sie brzegi do zgrzewu. Ponadto - ta Stalgast nie ma pompy olejowej tylko jedzie "na sucho". A moim zdaniem przy tego typu wysysaniu pompa olejowa jest i wydajniejsza i trwalsza. MOze popatrz i Stalgast moze ma ktoras z tych nastepnych jako okazja lub uzywana?.Ja lubie ta - https://stalgast.com/pakowarka-prozniowa-komorowa-260mm - jest identyczna niemal jak moja i podobne parametry. Ale to tylko moja opinia i patrze na to z wlasnej perspektywy.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Link to comment
Share on other sites

Stalgasta stargowałem z 1500zł na 1250zł to prawie taka sama cena jak tej z Ebaya.Bedzie używana niemniej jednak jakś ewentualny serwiś będę miał w Polsce.4K za ten większy model nie wchodzi w grę przy moich potrzebach.

Jeszcze przemyślę sprawę.Do jutra mam czas,może ktoś jeszcze doradzi co wybrać.

Edited by bilu72
Link to comment
Share on other sites

No i wybór padł na Stalgasta,właśnie jedzie do domu.Rozmawiałem z kucharzem i nie krył że przez rok trochę spakowła niemnie jednak nic jej podobno nie jest.Zdziwił mnie fakt że do pakowania używał woreczków moletowanych.

 

Nowe linki do pakowarki z Ebaya jeżeli ktoś chętny.

 

https://www.ebay.es/itm/143606892420

 

https://www.ebay.co.uk/itm/153930249190

Edited by bilu72
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Które z dostępnych u nas pakowarek komorowych wyposażone są w silnik olejowy?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.