TOSHIBA Posted November 16, 2020 Report Share #26 Posted November 16, 2020 (edited) Chyba raczej chodzi o kompresor podciśnieniowy/próżniowy olejowy jedno lub dwustopniowy, w odróżnieniu od pompek podciśnieniowych klepkowych lub/i membranowych czasami turbinkowych, które chodzą na sucho. Edited November 16, 2020 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted November 16, 2020 Report Share #27 Posted November 16, 2020 Zastanawiam się jaka jest różnica przy peklowaniu w woreczkach mięsa zapakowanego w amatorskich i profesjonalnych pakowarkach.W amatorskiej "z Lidla" przy pakowaniu mięsa ociekającego solanką nie ma możliwości próżniowego zapakowania. Jest tylko odessanie powietrza i to raczej "z grubsza".W profesjonalnych próżnia jest robiona na zewnątrz woreczka i wyciekająca solanka nie utrudnia zrobienie próżni. To jest faktycznie próżniowe pakowanie.Czemu się zastanawiam?Bo w amatorskich pakowarkach również brakuje dostępu do powietrza, ale mięso nie jest tak ściśnięte jak w profesjonalnej. Wydaje mi się, że to ma wpływ na osmozę, czyli szybkość peklowania.Bo jeśli to ma wpływ, to do peklowania może być niższa próżnia, czyli pakowarka amatorska. Quote https://sklep.zlp.com.pl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 17, 2020 Report Share #28 Posted November 17, 2020 chodzi o kompresor podciśnieniowy/próżniowy olejowy Dokładnie tak Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted November 17, 2020 Report Share #29 Posted November 17, 2020 (edited) Chyba raczej chodzi o kompresor podciśnieniowy/próżniowyJeśli chodzi o kompresor, to już nie może być podciśnieniowy, bo słowo "kompresor" kojarzy się ze sprężaniem powietrza ("compressing" - "sprężanie").Projektując kiedyś maszyny do przetwórstwa tworzyw sztucznych miałem do czynienia z pompami próżniowymi, które to urządzenia prawdziwej próżni oczywiście nie były w stanie wytworzyć, ale podciśnienie - jak najbardziej Edited November 17, 2020 by siwydymek Quote Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 17, 2020 Report Share #30 Posted November 17, 2020 (edited) Czyli reasumując, chodziło o pompę podciśnieniową, ale smarowaną olejowo. PSKompresor kompresuje gazy i umożliwia ich przesył lub podnosi ciśnienie, nie znaczy wcale, że musi ssać z podciśnienia, lub z ciśnienia neutralnego, czy nadciśnienia.Atmosfera, która nas otacza nazywana jest neutralna, a tak naprawdę żyjemy już w ciśnieniu 1 Atmosfery/Bara.Uwazasz że po Polsku powinno się to nazywać pompą mimo ze to tez nie jest Polski wyraz raczej powinno się używać nazwy sprezarka czyli w ogólnym skrócie urządzenie nadające gazom energie kinetyczną Edited November 17, 2020 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 14, 2021 Report Share #31 Posted February 14, 2021 (edited) Bo w amatorskich pakowarkach również brakuje dostępu do powietrza, ale mięso nie jest tak ściśnięte jak w profesjonalnej. Wydaje mi się, że to ma wpływ na osmozę, czyli szybkość peklowania. Bo jeśli to ma wpływ, to do peklowania może być niższa próżnia, czyli pakowarka amatorska. Pakowarki komorowe mają możliwość regulacji podciśnienia IMO.Proszę o opinie użytkowników zgrzewarek komorowych; czym się kierować przy ich zakupie.Moja listwowa dobiega swych dni i myślę o zakupie komorowej. Edited February 15, 2021 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 15, 2021 Report Share #32 Posted February 15, 2021 Tu jest niedrogi sprzęt używany z ceną do negocjacji : https://www.olx.pl/oferta/pakowarka-prozniowa-komorowa-CID619-IDIb36f.html#ce375b1e39 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 15, 2021 Report Share #33 Posted February 15, 2021 Do chyba niezbyt trudnej naprawy : https://www.olx.pl/oferta/pakowarka-prozniowa-hendi-9703ss-CID619-IDHa9lc.html#746fe7ac2e Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 15, 2021 Report Share #34 Posted February 15, 2021 Dziękuję Jarku za wyszukanie ofert.Mnie raczej chodzi o ocenę poszczególnych parametrów, mających wpływ na praktyczne użytkowanie.Np. myślę, że wysokość komory odgrywa rolę, ponieważ do obróbki sous vide większych elementów (np. szynek lub łopatek dzika) nie zamkniesz ich w komorze o wymiarach plastra.Nie wiem również jak podejść do mocy pompy.Szerokość zgrzewu - tutaj już mam rozeznanie.Jest jeszcze coś takiego jak hałas. Chociaż o tym nikt nie wspomina.Mam nadzieje, że odezwą się użytkownicy takich pakowarek, ponieważ w praktyce często wychodzą mankamenty.Przewidziałam już stół z nierdzewnym blatem na kółkach, na którym pakowarka zamieszka po sąsiedzku z kutrem. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 15, 2021 Report Share #35 Posted February 15, 2021 Moc to w warunkach domowych, chyba nie odgrywa aż tak wielkiej roli.To nie zakład produkcyjny, aby bić się o sekundy szybkości pakowania, bo wtedy bym doradził dodatkowy kondensator próżni.Trudno komuś polecać, ja patrzyłem na maksymalne odsysane ' tak aby było nie większe a jeżeli 8 Pa a to już stawia na kompresor 2 stopniowy (min +/- 600WGłębokość komory-tak aby można było po ukosie próżnować płynne zawartościpodwójny zgrzewpanel przyciskwo - gałkowy, nie dotykowy, który złe się obsługuje mokrymi rękoma, a u kobiet dodatkowo dochodzą uszkodzenia tych paneli membranowych paznokciamiWypukła kopula do pionowego próżnowania wysokich rzeczyWielkość tak jak sama pisałaś PSJak najmniej przycisków i wyświetlaczy,Po prostu, normalny mechaniczny manometr i regulacja podciśnienia + przyciski start / stopWtedy ewentualna naprawa polega tylko na wymianie kompresora. PS2Ewentualne długość zgrzewania (temp) , aby się dostosować do jakiś innych worków które mogą być kiedyś dostępne Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 15, 2021 Report Share #36 Posted February 15, 2021 Dziękuję @TOSHIBA,Jak coś wybiorę to pozwolę sobie na ew. konsultację przedzakupową. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 15, 2021 Report Share #37 Posted February 15, 2021 A musi być komorowa?.Możesz mieć problem z pakowaniem wysokich wyrobów bo jesteś ograniczona wysokością komory. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 15, 2021 Report Share #38 Posted February 15, 2021 Możesz mieć problem z pakowaniem wysokich wyrobów bo jesteś ograniczona wysokością komory. Dlatego robię rozeznanie.Poza tym wydaje się, że wypukła pokrywa powiększa wymiar podawany jako wysokość komory. Pakowarka komorowa to taki mercedes w zestawieniu z maluchem Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 15, 2021 Report Share #39 Posted February 15, 2021 Pakowarka komorowa to taki mercedes w zestawieniu z maluchem Noo, pomimo że sam nie tak dawno "ubrałem się" w dosyć niezły, listwowy sprzęt marki "Lavezzini", o którym zresztą już wcześniej pisałem, nawet "Hendi" przykleja swój znaczek na tej pakowarce listwowej, to EAnna ma całkowitą rację. Pakowarka komorowa to następny krok do przodu, i porównanie "samochodowe" jakiego dokonuje, jest absolutnie uzasadnione w tym przypadku. Jedyny minusik przesiadki na takiego "Mercedesa" to waga i gabaryty, lecz jeżeli dysponuje się dwoma podstawowymi atrybutami, takimi jak miejsce na jego "parkowanie", bo wymaga stałego miejsca postojowego, oraz w odpowiednich ilościach gotowizna związana z nabyciem, która jest równie nieodzownym składnikiem w tym przypadku, to sorry very, ale to sprzęt górna półka, gwarantujący bezstresowe pakowanie w prawie każdy rodzaj gładkich woreczków, nie moletowanych, autentyczna profeska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 15, 2021 Report Share #40 Posted February 15, 2021 (edited) Poza tym wydaje się, że wypukła pokrywa powiększa wymiar podawany jako wysokość komory. Docenisz ta funkcje, jak postawisz do srodka pojemnik od malej nadziewarki - temat parówka dla wnuczka i Twoje rozterki na temat dziurek w kiełbasie / przekroju. Ale decyzja należy do Ciebie PSJeżeli "pakować" się w zgrzewarkę komorową, to jak największą i jak najwyższą. Tak jak pozwala miejsce i budżet. Edited February 15, 2021 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 10, 2021 Report Share #41 Posted March 10, 2021 (edited) No i mam to cudo Po kilku tygodniach poszukiwań, analiz parametrów, kosztów i konsultacji z użytkownikami.... Listwa 300x5mm (worki 30x40 cm), pompa olejowa - dość cicho chodzi Komora optymalnie duża, zmieści element o wysokości 13,5cm ! Zapakowane komponenty do Filetto Baciato: O dziwo, zakup nie został oprotestowany a nawet uzyskałam pomoc w rozpakowywaniu, montażu i przystosowaniu wózka do pakowarki Dziękuję Wszystkim za pomoc w wyborze modelu, za wszystkie udzielone rady i sugestie dotyczące pracy tym sprzętem. Edited March 10, 2021 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 10, 2021 Report Share #42 Posted March 10, 2021 O dziwo, zakup nie został oprotestowany a nawet uzyskałam pomoc w rozpakowywaniu, montażu i przystosowaniu wózka do pakowarki Świat się zmienia i ludzie też... Piękny zakup Aniu. Będziesz zadowolona. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 10, 2021 Report Share #43 Posted March 10, 2021 No i mam to cudo I słusznie Moja następna też będzie komorowa . jak caso padnie . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 10, 2021 Report Share #44 Posted March 10, 2021 EAnno !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 10, 2021 Report Share #45 Posted March 10, 2021 I jak pięknie pakuje nic tylko pozazdrościć takiego sprzętu - miałam okazję podziwiać Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 10, 2021 Report Share #46 Posted March 10, 2021 No i mam to cudo Będzie Pani zadowolona Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted March 11, 2021 Report Share #47 Posted March 11, 2021 Aniu super sprzët.Gratulacje wyboru! Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted March 11, 2021 Report Share #48 Posted March 11, 2021 EAnno wielkie brawa Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted March 14, 2021 Report Share #49 Posted March 14, 2021 (edited) Super zakup.Jaki to model? Edited March 14, 2021 by ZLeP Quote https://sklep.zlp.com.pl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 14, 2021 Report Share #50 Posted March 14, 2021 Jaki to model? Model HVC 300x350 mm.Producent no-name (in China).Przez 16 lat wędliniarskiej przygody zgromadziłam już sporo sprzętu dobrej jakości.Najwyżej jednak oceniam krajalnicę Ma-Ga oraz tę pakowarkę próżniową. Jest znakomita, cieszę się nią jak dziecko.Identyczna w budowie i funkcjach z niemiecką marką, która kosztuje dwa razy drożej. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.