Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pakowarka przemysłowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 swistaczek

swistaczek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćŁomża

Napisano 16 lis 2015 - 22:17

Cześć, pytanie do Was. Wraz z ojcem prowadzę małą rodzinną wędzarnie. Robimy głównie wędzonki. Przyszedł mi do głowy pomysł, żeby produkty które robimy kroić w plasterki pakować i sprzedawać. Wiadomo...wygodniej dla klienta dłużej może to poleżeć. Powiedzcie mi proszę czy takie pakowarki do 3-4 tys się do tego nadają? Mam na myśli np coś takiego:

http://allegro.pl/he...5788353341.html

I jeszcze jedno, czy dzięki temu urządzeniu będę mógł też pakować mięso na tackach? Czy w ogóle takie urządzenie zda egzamin? Wiem że są urządzenia termoformujące czy coś takiego ale takie kosztują po kilkanaście tysięcy, a jak chcę zapatrzeć tylko swoje sklepu ewentualnie prowadzić sprzedaż internetową. Bo tak zapakowane produkty będę mógł już wysyłać kurierem.  


Użytkownik swistaczek edytował ten post 16 lis 2015 - 22:17


#2 panta_rei

panta_rei

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćBraniewo

Napisano 16 lis 2015 - 22:41

U mnie taki pakowarki w sklepach mięsnych stoją. Pakują w nie świeże mięso i wędliny na życzenie klienta, najczęściej wschodniego klienta ;-) Do tacek z mięsem to raczej nie ta technologia pakowania, tacki to na moje oko są w argonie pakowane a nie w próżni... ale oczywiście mogę się mylić



#3 swistaczek

swistaczek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćŁomża

Napisano 16 lis 2015 - 23:12

Czyli urządzenie doskonale się nadaje do pakowania wędlin w plastrach? 



#4 panta_rei

panta_rei

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćBraniewo

Napisano 16 lis 2015 - 23:14

Czy doskonale... to niebezpieczne słowo ;-) Ale pakuje ładnie. 



#5 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3191 postów

Napisano 16 lis 2016 - 23:22

Podbijam temat

Czy możecie coś polecić (jakąś pakowarkę komorową) w jakiś sensownych pieniądzach?



#6 Przemo-Gruby

Przemo-Gruby

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćOkolice Pleszewa

Napisano 20 lis 2016 - 10:42

plasterki da sie spakowac ale nie bedzie to ładnie wygladac... wszystko bedzie sie zwijac od wciagania powietrza. Plasterki sa pakowane na tackach i w innych warunkach



#7 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 20 lis 2016 - 21:03

JA czasem pakuje w plasterkach i nie mam problemu ze zwijaniem sieani workow ani wedliny. To chyba kwestia ulozenia tego w woreczku.

 

 Jezeli sie chcesz bawic w podstawki, kartoniki tez mozna.



#8 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3191 postów

Napisano 22 lis 2016 - 08:09

Ale mi nie chodzi o pakowanie plasterków - chodzi o pakowarkę komorową wydajną i w miarę przystępnych pieniążkach. Może ktoś taką ma i jest zadowolony i może polecić (tak jak w pakowarkach listowych liderem jest Profi Cook). 



#9 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7015 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 22 lis 2016 - 22:55

Ale mi nie chodzi o pakowanie plasterków - chodzi o pakowarkę komorową wydajną i w miarę przystępnych pieniążkach.

 

Podobno dobrze pakować w atmosferze ochronnej... nie musisz wytwarzać podciśnienia i gnieść wyrobów...  :cool: 



#10 bilu72

bilu72

    Weteran

  • **VIP**
  • 1004 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 13 lip 2020 - 12:52

Czy ta pakowarka jest warta tej ceny?
https://www.ebay.it/itm/254090429499

#11 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5860 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lip 2020 - 13:40

Jeżeli masz gdzie to "cudo" trzymać, to nie ma się nad czym zastanawiać. To "cudo" pakuje poza tym we wszystkie torebki gładkie, nie muszą być moletowane (oszczędność na cenie), jak do naszych "zabawkowych" pakowarek :D .



#12 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1125 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 13 lip 2020 - 13:58

Uzywam Juz kilka lat. po powrocie do domu za kilka godzin napisze dokladniej.

#13 bilu72

bilu72

    Weteran

  • **VIP**
  • 1004 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 13 lip 2020 - 15:44

Moja pakowarka Proficook odmówiła posłuszeństwa chyba taśma padła,kupiłem Caso i też po jednej naprawie padła nie wiem co jest powodem.Pakowarka komorowa jest o wiele tańsza w exploatacji ze względu na kosz woreczków to fakt ale nie wiem co w przypadku awarii.U sprzedającego kupiłem klipsownice,nie było problemu z wysyłką.Szybko i sprawnie.Zastanawia mnie cena czy nie idzie w parze z jakością tak jak to było z nadziewarkami?

Użytkownik bilu72 edytował ten post 13 lip 2020 - 15:53


#14 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1125 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 13 lip 2020 - 18:36

Jest to mniejsza wersja takiej jaka posiadam, wyglad niemal taki sam. Podstawowe roznice to dlugosc komory woreczki do 16 cali, szerokosc elementu zgrzewajacego to 12.25 cala. Druga glowna roznica to pompa prozniowa - w moim przypadku jest to pompa olejowa i innej wiekszej wydajnosci. Pracuje bez awaryjnie juz kilka lat, napewno spakowala woreczki liczac w kilku tysiacach. Pakuje wszystko - od bigosu, gulaszu, poprzez kapuste i ogorki kiszone, do mies i wedlin. Latw w obsludze, mocniejsza przy wysysaniu niz z moletow. Zajmuje sporo miejsca, (moja ma dopasowany wozek na kolkach) dosc ciezka i niewygodna przy przenoszeniu. Dosc glosna praca silnika i pompy, niemniej moja umiejscowiona w garazu nie stwarza problemu. dokladniejsze dane - https://www.webstaur...0VMASVP230.html

Teraz patrze ze cena mocno podskoczyla - uwazam jednak ze jesli ktos ma miejsce i troche" zaskorniakow" to warto.



#15 bilu72

bilu72

    Weteran

  • **VIP**
  • 1004 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 14 lip 2020 - 14:51

@StefanS dzięki za informację,może się skuszę na tą z Ebay czasami cena spada w zwiazku z kursem € tak kupilem klipsownicę.



#16 bilu72

bilu72

    Weteran

  • **VIP**
  • 1004 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 29 lip 2020 - 15:21

Jest to mniejsza wersja.Druga glowna roznica to pompa prozniowa - w moim przypadku jest to pompa olejowa 

Na innym portalu 1 278,23 zł | 120W cyfrowa zgrzewarka do pakowania próżniowego zgrzewarka do żywności

https://a.aliexpress.com/_dUrm13f

jest to wersja 110v zalazłem taki oto opis pakowarki.

 

Po raz pierwszy używasz tego urządzenia, proszę sprawdzić i przygotować prace:
Ponieważ olej nie może zostać wysłany z chin, kiedy wysłaliśmy maszynę do naszego magazyn europejski lub magazyn w usa, spuściliśmy cały olej z maszyny. Tak więc, kiedy dostaniesz maszynę, nie ma oleju w maszynie. Przed użyciem należy dodać olej (46 # płynu hydraulicznego lub 100 # oleju próżniowego) do pompy próżniow
2. Przed włączeniem dodaj umiarkowany smar do aktywnych części, otworu olejowego i smoczka smarującego. Ponadto dodaj umiarkowany olej silnikowy nr 6 (olej o niskiej lepkości) zgodnie z instrukcją obsługi pompy próżniowej (zwykle 1/2 wysokości okna olejowego, ale nie więcej niż 3/4).

 

Tak więć chyba ta też ma pompe olejową?

 

Czy ktoś używał pakowarki do zamykania słoików.11min.filmu


Użytkownik bilu72 edytował ten post 29 lip 2020 - 15:41


#17 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1125 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 29 lip 2020 - 16:38

Faktycznie wyglada jakby miala pompe olejowa. Zamykanie sloikow mozna sobie odpuscic (te z 11 min. na filmiku) probowalem ale kiepskie rezultaty. 

Jednak nawet biorac pod uwage ogolna opinie to "Twoja" ma mala komore zamykania. Moja ma o 5 cali dluzsza i wyzsza takze i tez czasami narzekam ze powinienem miec wieksza (ale tylko czasami). Niemniej zadowolony jestem bardzo i bardzo czesto ja uzywam. Za woreczki lepszej jakosci i wieksze place po ok 70.00 dol za 1000 szt. Jako taka srednia cena. (np. woreczki o rozmiarach 15 cali dl. na 10 cali szerokosc i z grubszej folii przystosowane do uzywania w sous vide kosztuja ok 90.00 dol. za 1000 szt.



#18 bilu72

bilu72

    Weteran

  • **VIP**
  • 1004 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 30 lip 2020 - 06:41

No to mam zagwozdkę z tą wielkością aczkolwiek do chwili aż mi padły pakowarki listwowe największe woreczki jakie używałem najczęściej to 15cm x 30cm do pakowania kabanosów ewentyalnie 25cm x 30cm do marynowania mięsa.Mam jeszcze ewentualnie możliwość kupna używanej pakowarki firmy Stalgast za połowę ceny.Jednak jest to sprzęt który przez rok pracował w restauracji.
https://stalgast.com...zniowa-komorowa.
Czy opcja używki byłaby lepszym rozwiązaniem?

Użytkownik bilu72 edytował ten post 30 lip 2020 - 06:42


#19 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5860 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 30 lip 2020 - 09:02

Jeżeli ten "Stalgast" miałby kosztować Cię Bilu raptem 1250 PLN-ów, to nie zastanawiałbym się zbyt długo, ale to tylko moja opinia :D .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1125 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 30 lip 2020 - 13:41

Tez ma mala komore. Jest nieco szersza ale dlugosc tez nie wielka. Moim problemem mimo ze mam 15 cali dlugosci to jest najwiekszy mankament. Szczegolnie przy pakowaniu wedlin. Lub pozostaje tez mozliwosc robienia mniejszych kawalkow lub krotsze petka kielbas czy kabanosow. Musisz wziasc pod uwage ze potrzebujesz aby dobrze zamknac minimum 1.5 cala dodatkowo jesli pakujesz wieksze srednice to musi pozostac duzo wiecej dlugosc do zgrzewania aby dobrze zlozyly Ci sie brzegi do zgrzewu. Ponadto - ta Stalgast nie ma pompy olejowej tylko jedzie "na sucho". A moim zdaniem przy tego typu wysysaniu pompa olejowa jest i wydajniejsza i trwalsza. MOze popatrz i Stalgast moze ma ktoras z tych nastepnych jako okazja lub uzywana?.Ja lubie ta - https://stalgast.com...-komorowa-260mm - jest identyczna niemal jak moja i podobne parametry. Ale to tylko moja opinia i patrze na to z wlasnej perspektywy.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych