Skocz do zawartości

ratunku!


Adam z mazur

Rekomendowane odpowiedzi

pekluje właśnie 5.25 kg mięsa metodą mokrą

z tabeli Dziatka 200g soli na 2.1 litra wody ale mi nie przykryło mięsa.

i teraz ważne pytanie dolewam zimnej wody do przykrycia mięsa bo soli jest na 5.25 kg?

czy taki sam roztwór woda/peklosola?

dzięki za szybką odpowiedz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki sam roztwór.

Jednak możesz podnieść poziom solanki wkładając z boku butelki z wodą.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Weź mniejszy garnek , albo wyprzyj solankę np. butelką pet wypełnioną wodą.Jak dolejesz wody to osłabisz solankę.Jeżeli użyjesz więcej solanki niż 0,5 l /kg mięsa to będziesz miał nieco bardziej słone.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przydus plaskim talerzem i obciaz go butelkami z woda tak np. jak przy kiszeniu kapusty albo ogorkow..

Albo postaraj sie o worek do kiszenia kapusty i w nim pekluj wyciskajac powietrze ze srodka.. 

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

z tabeli Dziatka 200g soli na 2.1 litra wody ale mi nie przykryło mięsa. i teraz ważne pytanie dolewam zimnej wody do przykrycia mięsa bo soli jest na 5.25 kg? czy taki sam roztwór woda/peklosola?

W peklowaniu mokrym dobiera się ilość solanki w stosunku do ilości mięsa  a nie ilość soli  w stosunku do mięsa .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Cześć,

Szukam kogoś kto by pożyczył , udostępnił wędzarnię w okolicach Warszawa Białołęka Lewandów

mam 5 szyneczek i 4 małe boczki do odymienia , a nie ma gdzie.....

 

Myślę poważnie o kartonie i małym grillu tylko czy Straż miejska nie zjawi się w trakcie dymienia ??

 i co mi może za to grozić?? :angel:

 

dzięki za odp.

 

pozdrawiam przedświątecznie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.