Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Raclette

ser raclette produkcja

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 20 lis 2015 - 23:32

Witam,

 

temat zapewne znany wielu forumowiczom. Zbliża się, a właściwie to już jest moja "ulubiona" pora roku, jesienna plucha i rozciapana zima. Tak jakoś ostatnio będąc za granicą miałem okazję odkurzyć smak małych gotowanych ziemniaczków zalanych zeskrobanym serem raclette. Spotykam w Tesco ten ser po około 45 zeta za kg. Mam pytanko do naszych serowarów, czy ktoś próbował taki ser popełnić?

Pozdrawiam.



#2 redzed

redzed

    Weteran

  • ***SUPER VIP***
  • 1013 postów

Napisano 21 lis 2015 - 16:05

Nasi znajomi Szwajcarskiego pochodzenia zapoznali nas z raclette, i teraz często przygotowujemy.  Niedawno byłem we Francji i przywiozłem 4,5kg (cale koło), 15Eur/kg. U nas Francuski ser raclette ok 60dol/kg, kanadyjski 40dol/kg.  Ale do raclette nie musimy podawać wyłącznie ser "raclette".  Razem z serem raclette podajemy często sery jak gruyère, butterkaese, gouda, emmentaler, appenzeller.  Fajnie mieć kilka serów do wyboru. 



#3 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9509 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 lis 2015 - 16:27

To powinien być wysokotopliwy ser.

Z naszych produktów nadają się np. korbacze



#4 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 21 lis 2015 - 20:20

Niestety nie próbowałem jeszcze. Nie znam też tego sera. Kiedyś mi tylko nazwa gdzieś mignęła, ale zaciekawiłeś mnie, więc będę musiał się dokształcić. :)



#5 redzed

redzed

    Weteran

  • ***SUPER VIP***
  • 1013 postów

Napisano 22 lis 2015 - 00:24



To powinien być wysokotopliwy ser.

Z naszych produktów nadają się np. korbacze

 

Właśnie nie. Francuski ser raclette jest twardy, dojrzały, z przyjemnym zapachem.  Jak stopiony to ma dalej konsystencję gęstą a nie wodnistą.  Korbacze są za miękkie i sadze ze po roztopieniu nie wytwarzają tych aromatów i smaków jak porządny ser raclette.  Ponizej mój zapas raclette, sery francuskie i kanadyjskie z prowincji Quebec.  Kanadyjsky  można zaliczyć jako ser pol twardy, i na pewno dla tego jest tańszy.

 

P1140334_zpsbyxusauf.jpg



#6 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 22 lis 2015 - 12:17

Witam, dzięki za zainteresowanie. redzed Ty na pewno myślisz o tropieniu różnych rodzai sera w tzw racletkach. Ja widziałem jak pod płomieniem topiony jest cały pół krąg i taki kipiacy zeskrobywany na gorące młode ziemniaczki. Potem dodane kilka marynat, w tym wypadku korniszony i cebulki i pychotka. Dlatego zwróciłem się do Sznownego forum, a zwłaszcza do naszych serowarow czy można taki ser popełnić samemu czy zostaje tradycja francuska lub szwajcarska. Może nasz Wielki "bagno" coś posłowie. Może zwróce się do niego na privie. Pozdrawiam.

#7 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 22 lis 2015 - 13:25

Jestem ignorantem w temacie serów ale zawsze mnie się wydawało że sery to były do Raclette czyli dania z sera z dodatkami rozgrzewanego na łopatce nad ogniem .Teraz już wiem że jest to nierozerwalnie związane z gatunkiem sera :D.Człek całe życie się jednak uczy  :thumbsup: 



#8 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 22 lis 2015 - 23:20

Raclette jadłem w Szwajcarii w fondue. I zgadzam się z przedmówcą - korbacze nie są jego zamiennikiem. To ser twardy lub średnio twardy o bardzo charakterystycznym aromacie. W fondue ma postać mniej więcej beszamelu. I macza się w nim świeży chlebek. Potem na talerzu mieli świeży pieprz i macza w nim ten chlebek z serem. Coś fantastycznego. Nie wiem czy jakikolwiek z polskich serów się do tego nadaje. Ale może ktoś robił fondue serowe z jakiegoś polskiego wynalazku ???



#9 Slawomir Furmanek

Slawomir Furmanek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćKraków/Michałowice

Napisano 17 gru 2015 - 10:04

Polecam pakowany,plasterkowany Raclette ze firmy EMMI, do kupienia w niektorych marketach w Polsce. Piekny aromat i smak, zupelnie nie kojarzacy sie z zadnym innym serem.

Kladzie na lopatki nie jeden Raclette sprzedawany na wage, w kawalkach. Jak gdzies znajdziecie, to mozna brac w ciemno.


Użytkownik Slawomir Furmanek edytował ten post 17 gru 2015 - 10:05


#10 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 18 gru 2015 - 12:07

Polecam pakowany,plasterkowany Raclette ze firmy EMMI, do kupienia w niektorych marketach w Polsce. Piekny aromat i smak, zupelnie nie kojarzacy sie z zadnym innym serem.

Kladzie na lopatki nie jeden Raclette sprzedawany na wage, w kawalkach. Jak gdzies znajdziecie, to mozna brac w ciemno.

A w jakich sklepach można go dostać ?



#11 Slawomir Furmanek

Slawomir Furmanek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćKraków/Michałowice

Napisano 18 gru 2015 - 13:20

Trudno powiedziec, gdzie da sie go teraz kupic, kiedys bywal w Intermarche, do sprawdzenia: Alma/Piotr i Pawel/Tesco/Caffefour. W Auchan napewno nie ma, jest tylko Fondue z EMMI.

Jak by ktos bywal czasem w Holandii to bez problemu do kupienia w Albert Heijn - AH http://www.ah.nl/pro...aclette-45-plak .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#12 waldek55

waldek55

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 409 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 19 gru 2015 - 15:44

Witam. Taki plasterkowany Raclette czasami bywa w Lidlu przy okazji dni francuskich . Jest on w atrakcyjnej cenie , ale uważam , dużo lepszy raclette jest w Almie. Produkt francuski po około 45 zł na wagę krojony z koła. W tym roku po kilku latach przerwy w Makro jest do kupienia ser też francuski po ok. 45zł . Ten bije smakiem obydwa wymienione wcześniej . W czasach gdy w Polsce mało kto słyszał o raclette , przywoziłem ze szwajcarskiego Migrosa francuski raclette ( najlepszy ) pakowany próżniowo w takich prostopadłościennych bloczkach po ok. 1kg. Wygodny w użyciu bo kroiło się go w plastry pasujące do patelenek raclette . Przywoziłem zawsze duży zapas i mroziłem (teraz też mrożę bo nie zawsze jest). Przy okazji zauważyłem , że ten ser ma niską zawartość tłuszczu , coś około 40% , a najlepiej smakuje jak jest po terminie przydatności do spożycia . Zdarzało mi się jeść takie 3 miesiące przeterminowane , oczywiście przechowywane w zamrażarce . Taki mocno dojrzały raclette to jest to. W prawdzie w domu czuć go jeszcze parę dni po uczcie i trochę obciach jak przyjdzie ktoś obcy i dziwnie pociąga nosem , ale warto , niech sobie wącha.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, raclette, produkcja

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych