Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wątrobianka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#1 JaGra

JaGra
  • Użytkownicy
  • 3458 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 15 gru 2007 - 14:52

Czy może mi ktoś podrzucić przepis na wątrobiankę. W miarę prostą do wykonania. :blush: :grin:

#2 BonAir

BonAir
  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 15 gru 2007 - 15:06

Nie zapominajmy o stronie głównej.

http://www.wedlinydo...es.php?topic=42

#3 JASIU

JASIU
  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 15 gru 2007 - 16:40

a jeśli nie wies co wybrać to polecam :pasztetowa smarowna BonAira
czy jakoś tak :tongue:
łatwa i smaczna :lol: :lol: :lol:

#4 BonAir

BonAir
  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 15 gru 2007 - 16:42

To był pasztet ekstra smarowny ;-)
Ale mało jest w nim wątroby.

#5 Marek_

Marek_
  • Użytkownicy
  • 469 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 15 gru 2007 - 20:40

Witam!
Wypróbowałem i polecam ten przepis
http://www.wedlinydo...cles.php?id=737
Pozdrawiam!

#6 PePe

PePe
  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 sty 2010 - 16:55

Witajcie!
W książce którą dostałem pod choinkę pt. PRZY WROCŁAWSKIM STOLE znalazłem przepis na wątrobiankę. Przepis ten pochodzi XIX w.

Wiele gospodyń wyrabiało kiełbasy w domu, najczęściej z mięsa wieprzowego.
Ale też kaszanki i wątrobianki należały do " markowych "domowych wyrobów
Do wątrobianki przygotwywano 3kg mięsa wieprzowego i 25dkg wieprzowej wątróbki, sól ,pieprz, i czerstwe bułki - 4-5 na kilogram mięsa.
Gdy mięso i wątróbka były już ugotowane, przystępowano do działania.
Bułki krojono w drobną kostkę - a jak mówiono, " bez bułki nie można zrobić dobrej wątrobianki"- i moczono w rosole z gotowanego mięsa
Następnie przekładano do dużej miski, dodawano drobno siekane mięso, doprawianod do smaku pieprzem i solą a całość dokładnie mieszano.
Czyste i świeże jelita należało krótko obgotować w posolonej wodzie i pociąć na kawałki odpowiedniej długości
Masę mięsną dzielono na dwie części - jedną mieszano z krwią wieprzową i majerankiem,
drugą zaś połowę z obraną z obraną ze sórki i również drobno posiekaną wątróbka.
Za pomocą lejka napełniano jelita, a przygotowane kiełbaski obgotowywano kilka minut
w lekko wrzącej wodzie.
Powstały wywar należało zachować na póżniejsze zupy.
Gdy wątrobianka miała być przeznaczona do "zimnego krojenia", należało do ugotowanego mięsa wieprzowego dodać tylko surową drobno posiekaną wątróbkę, jak i drobno posiekaną cebule. Masę mięsną, gdy została , a nie było pod ręka więcej jelit, można było zapiekać jak pasztet.

Pozdrawiam.

#7 andriu53

andriu53
  • Użytkownicy
  • 149 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 03 sty 2010 - 19:33

Witam!
Mnie i sąsiadom smakował ten przepis
https://wedlinydomow...ianka andrzejak

#8 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 03 sty 2010 - 19:36

:grin: :grin: :grin:

#9 Bagno

Bagno
  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4428 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 03 sty 2010 - 19:49

Czyste i świeże jelita należało krótko obgotować w posolonej wodzie i pociąć na kawałki odpowiedniej długości

Spróbujcie, zrobić wg przepisu a zobaczycie, ile pozostanie wam jelit do napełnienia. :question:
W tym, przypadku chodzi o czynność zwaną przelewaniem, płukaniem, którą trzeba wykonywać w ciepłej wodzie, zaś na koniec zbyt długie odcinki jelit pociąć na mniejsze.

#10 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5839 postów

Napisano 24 lis 2012 - 21:18

Ponieważ znów musiałam zagospodarować surowiec więc otrzymany wyrób jest a"la wątrobianką mego autorstwa bazującym na kilku różnych przepisach . Wątrobianka jest w 100% z dzika - locha bez cienia dziczego zapachu :grin: więc dlatego zdecydowałam się użyć również tłuszczu z niej. Użyłam całą wątrobę ok 1,5 kg , mięso z obgotowanych kilku kości i tłustych kilku żeberek - 1,5 kg i 0,6 kg tłuszczu. Mieliłam (prawie bo pod koniec zmieliłam łyżeczkę i to był koniec mielenia :???: :???: ) trzy razy przy użyciu sitka 2. Doprawiłam początkowo biorąc pieprzu 2g na kg mięsa ,majeranku 1,5g/kg oraz 20g ( na całość) cebuli granulowanej - wszystkich przypraw , poza cebulą po wstępnej degustacji dosypałam w znacznej ilości a ponadto dodałam trochę czosnku i słodkiej papryki :cool: no i wywar z gotowania żeberek i kości w ilości 300ml . Użyłam jelit 28 bo tylko takie miałam w domu, nadziałam i parzyłam a potem po ostudzeniu 2/3 trochę podwedziłam.

Dołączona grafika


Dołączona grafika


Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Po prawej stronie wersja podwędzona , po lewej nie

Dołączona grafika

A tu "zmielona" łyżeczka

Dołączona grafika

#11 pokemon15

pokemon15
  • Użytkownicy
  • 4171 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 24 lis 2012 - 21:23

A tu "zmielona" łyżeczka

Olgo, dobrze, że łyżeczka przez sitko nie przeszła :) A "dzika" wątrobianka... :thumbsup: Pozdrawiam

#12 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7338 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 lis 2012 - 21:26

Ponieważ znów musiałam zagospodarować surowiec więc otrzymany wyrób jest a"la wątrobianką mego autorstwa

Wątrobianka wygląda bardzo ciekawie.. :thumbsup: a jak w smaku Olgo.. :question:
Nie ukrywam , chętnie bym skosztowała takiej wątrobianki bo z dzika jeszcze nigdy nie jadłam :wink:
Co do łyżeczki to niezle ją'' potraktowałaś '' :shock:

#13 Gość_quartz_*

Gość_quartz_*
  • Goście

Napisano 24 lis 2012 - 21:28

Ja już tradycyjnie, z głupim pytaniem. Kawałki tworzywa sztucznego za "łyżeczką" to co? :grin:

#14 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5839 postów

Napisano 24 lis 2012 - 21:32

Kawałki tworzywa sztucznego za "łyżeczką" to co?

quartz, to połamane sprzęgło ślimaka - pisałam o tym SB może wkleję zdjęcia w dziale o sprzęcie jako przestrogę .

#15 MIRKON

MIRKON
  • Użytkownicy
  • 960 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 lis 2012 - 21:36

to połamane sprzęgło ślimaka


to drobiazg,

szczęście, że to nie palce

#16 kostek61

kostek61
  • **VIP**
  • 2436 postów

Napisano 24 lis 2012 - 21:36

wkleję zdjęcia w dziale o sprzęcie jako przestrogę .

Olgo wklej,wątrobianka super.

#17 Gość_quartz_*

Gość_quartz_*
  • Goście

Napisano 24 lis 2012 - 21:45

Wyroby pewnie przepyszne, wybaczcie że pytam o tak prozaiczne sprawy. Ja mam gdzieś Alfę 5 w piwnicy, w użytku jest Zelmer Diana. Tam sprzęgło jest od strony napędu, zdecydowanie mniejsze niż te kawałki na zdjęciu. Proszę nie mylić mojej dociekliwości z moją upierdliwością. Każdy się kiedyś uczył. :grin:

#18 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5839 postów

Napisano 24 lis 2012 - 21:46

Wątrobianka wygląda bardzo ciekawie.. a jak w smaku Olgo..
Nie ukrywam , chętnie bym skosztowała takiej wątrobianki bo z dzika jeszcze nigdy nie jadłam

Halusiu , ja jestem zadowolona a co do smaku to trudno słowami określić :rolleyes:( wsiadaj w pociąg to Cię nią uraczę ) .Nie poznałabyś chyba , że jest z dzika bo ta locha tak jak pisałam była bezzapachowa .

#19 Małgoś

Małgoś
  • Moderatorzy
  • 5971 postów

Napisano 24 lis 2012 - 21:48

Olga.. :clap: .. Wątrobianki z dzika jeszcze nie jadłam.. :mellow:

Ja też kiedyś zmieliłam łyżkę i "popsułam " Dianę.. :blush: Teraz jestem już ostrożniejsza :cool: :grin:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5839 postów

Napisano 24 lis 2012 - 21:49

Tam sprzęgło jest od strony napędu, zdecydowanie mniejsze niż te kawałki na zdjęciu.

Oj quartz'u, :rolleyes: Ja mam zelmera 8 a te elementy to dokładnie kołnierz sprzęgła :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych