Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wątrobianka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#81 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3332 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 03 paź 2018 - 06:16

Binio podgardle jak było na stronie drogo wychodzi i trochę roboty. Odpady to 30% a i więcej jak w masarni wygolą. No i robota. Tak wzorem @pisa67 przeszedłem na boczek. No chyba że musi być tylko i wyłącznie podgardle. ( jak dla mnie póki co tylko do kabanosów).

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 03 paź 2018 - 06:35


#82 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12857 postów

Napisano 03 paź 2018 - 13:19

A boczek to tańszy od podgardla nawet po obróbce :facepalm: .Jeszcze czegoś takiego nie spotkałem.Binio rób zgodnie z przepisem bo idzie o ilość tłuszczu a dzisiejsze boczki są chude i nie słuchaj dobrych rad tych co tej wątrobianki nie robili. Wyczyść całe podgardle z gruczołów i całe sparz na pół miękko. Po sparzeniu możesz sobie pokroić w mniejsze kawałki żebyś mógł to zmielić.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 03 paź 2018 - 13:24


#83 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 03 paź 2018 - 13:25

Ok będzie podgardle (boczek to wolę sam wessać)  Tylko , czy wycinać nawet te najdrobniejsze "koraliczki" z podgardla ? Czy tylko te większe "kulki".  Tych drobniusich nie da się wyłuskać i wówczas wycinam z dużym odpadem tłuszczu.



#84 electra

electra
  • **VIP**
  • 6362 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 paź 2018 - 13:30

A u mnie to ogolnie to wyglada tak , podgardle mozna kupic jak sie kupi lep bo tam jest kawalek , boczek jest raczej chudy , jak jest tlusty to odkraiwam i zamrazam , golonki kupic dosc trudno takiej nie peklowanej , szynka zadko dostepna jak jest kupuje i mroze , ..ogolnie to wolowina najtansza ..tylko wolowych produktow malo co bym mogla robic w moich warunkach...jeszcze alternatywa kupno miesa od Tzw chlopa ale cena !!!ze w sumie to wyroby bym robila tylko od swieta :D



#85 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12857 postów

Napisano 03 paź 2018 - 13:32

Kącik a tam zobaczysz jak się wycina przyusznicę. Reszta gruczołów jest widoczna więc sobie dasz radę możesz też użyć dwójki wieprzowej 40/60 lub ewentualnie 50/50,ale nie wiem czy taką dostaniesz

https://wedlinydomow...ady-praktyczne/


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 03 paź 2018 - 13:46


#86 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6514 postów

Napisano 03 paź 2018 - 14:29

Tylko , czy wycinać nawet te najdrobniejsze "koraliczki" z podgardla ?

 

https://wedlinydomow...jący-podgardla/

 

https://wedlinydomow...ardle/?p=576950

 

https://wedlinydomow...bka-podgardla/ 



#87 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 03 paź 2018 - 14:50

 Arku Twój filmik oglądałem już wcześniej kilka razy . Nie mogłem dopatrzeć się szczegółów o które pytałem. Paweł dzięki za linki tam jest jedna fotka , która pokaże o co mi chodziło .   Czyli do tej pory robiłem w miarę dobrze , gdyż wszystko to odrzucałem  .  Na fotorelacji  Muskiego też widać. :thumbsup:

 

Załączony plik  podgardle.jpg   85,04 KB   8 Ilość pobrań    A że nie da się wyłuskać tych "okruchów" to wycinałem wszystko co jest zakreślone


Użytkownik binio1111 edytował ten post 03 paź 2018 - 14:51


#88 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6514 postów

Napisano 03 paź 2018 - 16:40

A że nie da się wyłuskać tych "okruchów" to wycinałem wszystko co jest zakreślone

I słusznie choć czytałem na forum, że ktoś to dodaje do kiełbasy.  :cry:  



#89 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 03 paź 2018 - 17:04

Ciekawe ja to działa w przemyśle???? pewnie idzie w parówki????

#90 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12857 postów

Napisano 03 paź 2018 - 17:59

Ciekawe ja to działa w przemyśle pewnie idzie w parówki

 

I nie tylko w parówki.

 

 



#91 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3332 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 03 paź 2018 - 18:02

Arkadiusz ma rację jeżeli żyje i ma dostęp do świata idealnego. Ja jako brzydki i paskudny i leniwy nie mam, jak kupie podgardle u rzeźnika to tak wygolone że zostawił mi tylko skórę gruczoły i coś.
Co do filmu to Arkadiusz robił go? Maszynką z tępym sitkiem i nożem? Pisałem Mu na Pw. Ale żeby nie było Arkadiusz lubię ???? i szanuję

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 03 paź 2018 - 18:28


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#92 Piker

Piker
  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćGrebocin

Napisano 21 mar 2021 - 22:49

Witam wędzarnicza brać dziś robiłem pierwszą wątrobiankę w moim życiu Jutro się okaże co mi wyszło PS robiłem na wątrobie z dzika .Pozdrawiam wszystkich kolegow




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych