Marek z Bielska Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 26 Września 2018 Arkadiusz z aromatem delikatnie z dodawaniem (w trakcie parzenia uwydatnia się zapach),możesz mniej wątroby dać {nie zakłoci smaku} po prostu będzie deserek 3-maj sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 27 Września 2018 Wiem strasznie mocny 5 g na kilogram to góra,ale dzięki za radę . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 27 Września 2018 Zgodnie z obietnicą fotki pasztetowej i salcesonu śniadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 2 Października 2018 Powoli "dojrzewam" do wykonu i mam jeszcze jedno pytanie. Sprawa dotyczy podgardla - Czy przed parzeniem podgardla wycinacie cały "bałagan" (gruczoły , gruczołki , węzły itd ) ? Może przesadzam , ale jak robię kiełbasy i kroję podgardle do peklowania , to mam bardzo dużo odpadu - wycinam wszystko co nie przypomina mięsa lub tłuszczu. Niektóre "niespodzianki" odnajduję dopiero przy dokładnym rozkrawaniu kawałka. Stąd moje pytanie - Przecież nie będę rozbierał na drobne kawałka podgardla i potem parzył kawałków (kostek) . Tak się zastanawiam. (jak ja jeszcze mało wiem ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 2 Października 2018 Usuń gruczoły i dopiero do gara . Wielkość mięsa nie ma znaczenia bo i tak idzie do mielenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) Binio podgardle jak było na stronie drogo wychodzi i trochę roboty. Odpady to 30% a i więcej jak w masarni wygolą. No i robota. Tak wzorem @pisa67 przeszedłem na boczek. No chyba że musi być tylko i wyłącznie podgardle. ( jak dla mnie póki co tylko do kabanosów). Edytowane 3 Października 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) A boczek to tańszy od podgardla nawet po obróbce .Jeszcze czegoś takiego nie spotkałem.Binio rób zgodnie z przepisem bo idzie o ilość tłuszczu a dzisiejsze boczki są chude i nie słuchaj dobrych rad tych co tej wątrobianki nie robili. Wyczyść całe podgardle z gruczołów i całe sparz na pół miękko. Po sparzeniu możesz sobie pokroić w mniejsze kawałki żebyś mógł to zmielić. Edytowane 3 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 3 Października 2018 Ok będzie podgardle (boczek to wolę sam wessać) Tylko , czy wycinać nawet te najdrobniejsze "koraliczki" z podgardla ? Czy tylko te większe "kulki". Tych drobniusich nie da się wyłuskać i wówczas wycinam z dużym odpadem tłuszczu. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 3 Października 2018 A u mnie to ogolnie to wyglada tak , podgardle mozna kupic jak sie kupi lep bo tam jest kawalek , boczek jest raczej chudy , jak jest tlusty to odkraiwam i zamrazam , golonki kupic dosc trudno takiej nie peklowanej , szynka zadko dostepna jak jest kupuje i mroze , ..ogolnie to wolowina najtansza ..tylko wolowych produktow malo co bym mogla robic w moich warunkach...jeszcze alternatywa kupno miesa od Tzw chlopa ale cena !!!ze w sumie to wyroby bym robila tylko od swieta Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) Kącik a tam zobaczysz jak się wycina przyusznicę. Reszta gruczołów jest widoczna więc sobie dasz radę możesz też użyć dwójki wieprzowej 40/60 lub ewentualnie 50/50,ale nie wiem czy taką dostanieszhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9181-arkadiusza-porady-praktyczne/ Edytowane 3 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 3 Października 2018 Tylko , czy wycinać nawet te najdrobniejsze "koraliczki" z podgardla ? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14013-powiniene%C5%9B-wiedzie%C4%87cz%C4%99%C5%9B%C4%87-viii-rozbi%C3%B3r-uzupe%C5%82niaj%C4%85cy-podgardla/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2934-czym-zastapic-podgardle/?p=576950 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14166-fotorelacja-05-pe%C5%82ny-rozbi%C3%B3r-p%C3%B3%C5%82tuszy-obr%C3%B3bka-podgardla/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) Arku Twój filmik oglądałem już wcześniej kilka razy . Nie mogłem dopatrzeć się szczegółów o które pytałem. Paweł dzięki za linki tam jest jedna fotka , która pokaże o co mi chodziło . Czyli do tej pory robiłem w miarę dobrze , gdyż wszystko to odrzucałem . Na fotorelacji Muskiego też widać. A że nie da się wyłuskać tych "okruchów" to wycinałem wszystko co jest zakreślone Edytowane 3 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 3 Października 2018 A że nie da się wyłuskać tych "okruchów" to wycinałem wszystko co jest zakreślone I słusznie choć czytałem na forum, że ktoś to dodaje do kiełbasy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 3 Października 2018 Ciekawe ja to działa w przemyśle???? pewnie idzie w parówki???? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 3 Października 2018 Ciekawe ja to działa w przemyśle pewnie idzie w parówki I nie tylko w parówki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) Arkadiusz ma rację jeżeli żyje i ma dostęp do świata idealnego. Ja jako brzydki i paskudny i leniwy nie mam, jak kupie podgardle u rzeźnika to tak wygolone że zostawił mi tylko skórę gruczoły i coś.Co do filmu to Arkadiusz robił go? Maszynką z tępym sitkiem i nożem? Pisałem Mu na Pw. Ale żeby nie było Arkadiusz lubię ???? i szanuję Edytowane 3 Października 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piker Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 21 Marca 2021 Witam wędzarnicza brać dziś robiłem pierwszą wątrobiankę w moim życiu Jutro się okaże co mi wyszło PS robiłem na wątrobie z dzika .Pozdrawiam wszystkich kolegow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 14 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 14 Listopada 2021 Witam!Wypróbowałem i polecam ten przepishttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=737 a czy skwarków się nie mieli i cebuli nie przesmaza ?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 14 Listopada 2021 W przepisie wyraźnie jest napisane jak postępujemy ze składnikami. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 14 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 14 Listopada 2021 (edytowane) W przepisie wyraźnie jest napisane jak postępujemy ze składnikami . Masz rację ! Szukałem tego przepisu. Uczyłeś mnie .robić tą wątrobiankę w Zrębicach .To już ponad 10 lat temu Edytowane 14 Listopada 2021 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.