Skocz do zawartości

Dojrzewająca słonina z dzika wg beiot'a


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Dojrzewająca słonina z dzika wg beiot’a.

 

post-39694-0-56347600-1448558877_thumb.jpg

 

Składniki, surowce, dodatki:

 

- słonina z dzika, dobrze jak jest poprzerastana mięśniami

- sól kamienna, morska

- czosnek

- majeranek

- pieprz

- jałowiec

 

Sposób wykonania:

 

Słoninę po skórowaniu zdejmujemy z karku. Jeśli dzik jest chudy to można użyć tłustego boczku. Słoninę tniemy na kawałki o szerokości ok. 6-8 cm.

Następnie nakłuwamy słoninę co 4-5 cm i w miejsca nakłuć wciskamy pół ząbka czosnku przeciętego wzdłuż.

Do pojemnika w którym będziemy solić słoninę na dno sypiemy ok. 1 cm (grubości) soli.

Mieszamy roztarte lub zmielone przyprawy (majeranek, pieprz, jałowiec w proporcjach jakie lubimy) i nacieramy nimi lekko słoninę.

Słoninę układamy na soli, posypujemy trochę solą i kładziemy kolejną warstwę. Następnie zasypujemy wszystko całkowicie grubą warstwą soli, ok. 2 cm ponad mięso. Odstawiamy naczynie ze słoninę w chłodne miejsce o temperaturze poniżej 10 stopni na tydzień, dwa. Po tym czasie wyjmujemy słoninę, szczotkujemy z pozostałej przyklejonej soli.

Teraz możemy dodatkowo przygotować mieszaninę majeranku z zmielonym pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem i obtaczamy przygotowaną papką słoninę z każdej strony. Odkładamy na kilka dni do lodówki i zaczynamy konsumpcję lub czekamy, aż bardziej dojrzeje.

Taki produkt po szczelnym zapakowaniu można też mrozić.

 

Darz Bór.

 

beiot

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.