Maxell Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Listopada 2015 Dojrzewająca słonina z dzika wg beiot’a. Składniki, surowce, dodatki: - słonina z dzika, dobrze jak jest poprzerastana mięśniami- sól kamienna, morska- czosnek- majeranek- pieprz- jałowiec Sposób wykonania: Słoninę po skórowaniu zdejmujemy z karku. Jeśli dzik jest chudy to można użyć tłustego boczku. Słoninę tniemy na kawałki o szerokości ok. 6-8 cm.Następnie nakłuwamy słoninę co 4-5 cm i w miejsca nakłuć wciskamy pół ząbka czosnku przeciętego wzdłuż.Do pojemnika w którym będziemy solić słoninę na dno sypiemy ok. 1 cm (grubości) soli.Mieszamy roztarte lub zmielone przyprawy (majeranek, pieprz, jałowiec w proporcjach jakie lubimy) i nacieramy nimi lekko słoninę.Słoninę układamy na soli, posypujemy trochę solą i kładziemy kolejną warstwę. Następnie zasypujemy wszystko całkowicie grubą warstwą soli, ok. 2 cm ponad mięso. Odstawiamy naczynie ze słoninę w chłodne miejsce o temperaturze poniżej 10 stopni na tydzień, dwa. Po tym czasie wyjmujemy słoninę, szczotkujemy z pozostałej przyklejonej soli.Teraz możemy dodatkowo przygotować mieszaninę majeranku z zmielonym pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem i obtaczamy przygotowaną papką słoninę z każdej strony. Odkładamy na kilka dni do lodówki i zaczynamy konsumpcję lub czekamy, aż bardziej dojrzeje.Taki produkt po szczelnym zapakowaniu można też mrozić. Darz Bór. beiot Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Listopada 2015 Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irko3110 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2016 A gdzie mogę kupić słoninaz dzika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.