Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Metody i triki na utrzymanie temperatury


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 Artu

Artu

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 74 postów
  • MiejscowośćWinnica k/Pułtuska

Napisano 28 lis 2015 - 09:26

Mam peną "zagwozdkę", a mianowicie jakie Macie sposoby na utrzymanie stałej temperatury parzenia wyrobów (nie tylko z szynkowarki) ?

Mam kuchenkę "gazową", i praktycznie cały czas muszę "walczyć" z regulacją płomienia, aby utrzymać temperaturę :mad:

Czyżby jedynym wyjściem było kupno kuchenki indukcyjnej ? :facepalm: A może Macie jakiś inny sposób... :rolleyes:



#2 Jojo

Jojo

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 966 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 28 lis 2015 - 09:49

Musisz wyczuć swoją kuchenkę tak jak wędzarnie. Każda trochę inaczej grzeje.
Kilka lat już się bawię i najważniejsze wg mnie to mieć duży i dobrej jakości garnek.
W 3 litrowym garnku to temperatura skacze. Jak masz gar 20 litrów i z grubymi ścianami to wahania są delikatne.
Ja po uzyskaniu temperatury stawiam gar na najmniejszym gazie skręconym do minimum. Podgrzanie wody o 2-3 stopnie C trwa minimum 10 minut, czasami dłużej. Podobnie studzenie to też kilkanaście minut spokoju. Tym sposobem na godzinę podchodzę do kuchenki kilka razy a temperatura w miarę stała.

Ja ostatnio na naszej spółdzielni pierwszy raz używałem elektryczny gar z Lidla. Mimo, że jest duży to chcę go mieć. Idealny do domowego parzenia.

Inaczej zostaje tylko przyjąć ksywe termostat i stać przy kuchence.

#3 Artu

Artu

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 74 postów
  • MiejscowośćWinnica k/Pułtuska

Napisano 28 lis 2015 - 10:31

Czyli "ideałem" był by na przykład taki garnek: Hyundai PC 200 elektryczny garnek do pasteryzacji :rolleyes:

Czy może bardziej uniwersalna bedzie płyta indukcyjna :rolleyes:


Użytkownik Artu edytował ten post 28 lis 2015 - 10:36


#4 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1263 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 28 lis 2015 - 11:06

Widziałem płyty indukcyjne z możliwością regulacji temperatury, i były to najtańsze mobilne kuchenki. Nie wiem, jak działają w praktyce. Na pewno nie mają sondy temperatury w garnku. Nie widziałem jeszcze stacjonarnej płyty indukcyjnej z taką funkcją (co nie znaczy że takich nie ma).

Ten Hyundai o którego pytasz ma bimetaliczny termostat ze sporą histerezą, wahania temperatury w nim to kilka stopni. Dużo dokładniejszy jest ten: http://www.4home.pl/...czny-garnek-do/, zresztą obydwa to są  nasze tzw "garnki z Lidla", tyle że pod inną marką (chyba że różnią się pojemnością, ale nie sądzę).



#5 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 28 lis 2015 - 11:27

To są gary 30l z elektronicznym termostatem i programatorem czasowym ;)

Tapniete z GT-I9500

#6 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 28 lis 2015 - 11:32

Lub w kąpieli wodnej (garnek w garnek ). Mam ten sam problem na , gazie o kuchence elektrycznej nie wspomnę praktycznie niemożliwe jest utrzymać stabilną  temperaturę zwłaszcza w małym garku (takim litr dwa )

 

https://wedlinydomow...egu-robi/page-2


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 28 lis 2015 - 11:39


#7 Artu

Artu

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 74 postów
  • MiejscowośćWinnica k/Pułtuska

Napisano 28 lis 2015 - 12:08

Kusi mnie ten Hyundai... ;) Zmieszczą się bezproblemowo dwa szynkowary 1,5kg... :)

 

To są gary 30l z elektronicznym termostatem i programatorem czasowym ;)

Tapniete z GT-I9500

 

Ten Hyundai ma pojemność 27l posiada timer oraz regulację temperatury :)

 

Załączony plik  garnek_hundai_pc_200_5.jpg   26,98 KB   32 Ilość pobrań

 

Zawsze można "dodać" sterowanie za pomocą zewnętrznego sterownika z dodatkową sądą temperatury... :thumbsup:



#8 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1263 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 28 lis 2015 - 12:31

Ze 3 posty wyżej, w odpowiedzi na twojego posta, podałem ci linka do identycznego gara z elektronicznym termostatem. Nie wyłamuj otwartych drzwi :D :tongue:.

 

 

Lub w kąpieli wodnej (garnek w garnek ). Mam ten sam problem na , gazie o kuchence elektrycznej nie wspomnę praktycznie niemożliwe jest utrzymać stabilną  temperaturę zwłaszcza w małym garku (takim litr dwa )

 

https://wedlinydomow...egu-robi/page-2

 

Hmmm... Po co ta kąpiel wodna jeśli od razu można wsadzić do większego gara?


Użytkownik ZLeP edytował ten post 28 lis 2015 - 12:37


#9 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1522 postów

Napisano 28 lis 2015 - 12:40

Mam ten sam problem na , gazie o kuchence elektrycznej nie wspomnę praktycznie niemożliwe jest utrzymać stabilną temperaturę zwłaszcza w małym garku (takim litr dwa )

Przy odpowiednim ustawieniu wielkości płomienia da się utrzymać w miarę stabilną temp. :)

W chwili obecnej robię pierś z indyka w prasce i od około godz. na termometrze mam temp. wody w garnku na poziomie 75C. Garnek o pojemności 8 l.



#10 zygp

zygp

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 lis 2015 - 12:56

Myślę, że warto zrujnować się na elektryczny garnek z termostatem. Tańsza wersja (281,89zł) podana przez Artu (http://www.4home.pl/...o-pasteryzacji/) lub droższa (342zł) z tej samej strony (http://www.4home.pl/professor-zvh272-uniwersalny-elektryczny-garnek-do/). Wybrałem droższy - ma lepszy regulator temperatury (czujnk temperatury wewnątrz garnka). Zastanawiam się nad polepszeniem izolacji cieplnej (chyba to będzie 1cm korka).

Dobrym uzupełnieniem sprzętu jest pakowarka próżniowa (http://www.4home.pl/...CFULjcgod5TwDMg lub http://www.proficook...-vk-1080.html). Umożliwi to wejście w technikę sous-vide i może być przydatne do wyrobów parzonych (schab, karkówka, szynka).

Standardowo schab robię następująco: peklowanie (lub solenie) (7 dni), zapakowanie w siatkę i worek próżniowy z przyprawami, parzenie w temperaturze 72 C (8 godzin).

Taki garnek znacznie usprawni pasteryzację lub tyndalizację wyrobów słoikowych, zwłaszcza w zakresie temperatur 70 - 90 C (jeszcze nie próbowałem). Można w nim spokojnie zmieścić 2 warstwy słoików.

Na jakiś czas odmówiłem sobie kobitek i trunków, i wyposażyłem się w takie urządzenia. Chyba warto było (z całym szacunkiem dla Pań).

Serdecznie pozdrawiam.



#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14109 postów

Napisano 28 lis 2015 - 13:18

Przykryjcie garnek przykrywką, lub jeśli nie ma to folią aluminiową i będzie łatwiej utrzymać temperaturę wody.( skropliny nie mogą kapać do szynkowara)

Problem jest również przy zbyt małym garnku do parzenia i małej ilości wody.



#12 zygp

zygp

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 lis 2015 - 13:21

Do ZLeP -a. Dopiero po napisaniu zauważyłem, że wcześniej rekomendowałeś tę droższą wersję garnka. Przepraszam.

Myślę, że to jest optymalne rozwiązanie, warte zapłacenia 60zł więcej. Korzystam z tego garnka, jestem zadowolony i widzę w przyszłości dalsze zastosowania. Serdecznie pozdrawiam.

PS

Warto dobrze przeszukać internet. Ten sam garnek na stronie proficook kosztuje 488zł. Funkcje takie same, tylko zewnętrzna obudowa z "nierdzewki".



#13 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1263 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 28 lis 2015 - 13:38

Spokojnie, przecież nie ma za co przepraszać. Garnek naprawdę fajny, mnie kolega kupił w niemieckim wysyłkowym Lidlu. Jak kupisz z nierdzewki, to wnukom w spadku zostawisz :D :tongue: .



#14 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 633 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 22 gru 2015 - 21:41

A ja sobie zrobiłem samemu kuchenkę, która automatycznie utrzymuje temperaturę.

Budując moją wędzarnię (z dymogeneratorem) potrzebowałem co najmniej 2 grzałki z piekarnika, okazało się, że taniej jest kupić całą sprawną używaną kuchenkę elektryczną niż 2 grzałki w sklepie :)

Za kuchenkę zapłaciłem, aż 50zł :)

Grzałki z piekarnika zostały wykorzystane do wędzarni, natomiast górna część kuchenki została zmodyfikowana:

- dorobiłem podstawę (obudowę)

- zamontowałem elektroniczny termostat z sondą na kabelku

Głównym zadaniem kuchenki miało być parzenie wyrobów po wędzeniu, ale do szynkowarzenia też się znakomicie nadaje.

W obecnej opcji termostat jest podłączony (może regulować) dwa lewe pola grzewcze, natomiast już “leci do mnie z Chin” 2-gi termostat, który zostanie podłączony do 2-ch prawych pól grzewczych i dzięki temu będę mógł jednocześnie i NIEZALEŻNIE mieć sterowane 2 garnki.

Zaletą tego rozwiązania jest całkiem niezłe utrzymywanie temperatury (mała histereza) POD WARUNKIEM, że:

  • włączamy kuchenkę i ustawiamy “palnik” na maksymalną moc pokrętłem

  • po osiągnięciu żądanej temperatury ustawiamy pokrętłem moc palnika na MINIMUM

W ten sposób grzałka działa prawie cały czas, ale pole nie jest rozgrzewane do maksymalnej temperatury, aby podnieść temperaturę w garnku i po wyłączeniu przez sterownik szybciej się wystudza, dzięki czemu nie ma takich dużych wahań temperatury.

Podczas parzenia po wędzeniu największe skoki temp. są po włożeniu wyrobów do garnka.

Woda ma temp. 75*C.

Ustawiona na regulatorze temp. =75*C, a wahania: najpierw temp. spada do ~70*C, a później rośnie do ~78-80*C po czym w ciągu około 5-8min się stabilizuje na poziomie 75-76*C i tak trzyma cały czas.



#15 dob12

dob12

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz, Carlow

Napisano 26 gru 2015 - 12:39

natomiast już “leci do mnie z Chin” 2-gi termostat

 

Możesz podać link do tego termostatu z sondą?

Właśnie szukam czegoś takiego w chinach .

Obecnie nie mam wiekszego problemu z utrzymaniem w miarę stałej temperatury przy parzeniu wędzonek,ale musze robić jako termostat

;) i co jakiś czas sprawdzać temperaturę wody  .

A chciałbym popróbować wyrobu wędlin z szynkowara.



#16 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 633 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 26 gru 2015 - 21:09

Ja przeważnie kupuję na aliexpress, jeżeli nie przeraża Cię czas oczekiwania (moje 2 rekordy odnośnie czasu dostawy to: 6 dni (regulator temperatury) i 42 dni (telefon komórkowy))

http://www.aliexpres...archweb201560_1

 

i taki sam produkt z polskiego portalu: http://allegro.pl/te...5880473744.html

Jak widzisz różnica w cenie jest ~31zł z Chin i 62zł z Polski (niestety w przypadku zakupu z Chin jest kiepsko z reklamacjami i nie dlatego, że Chińczycy nie chcą realizować reklamacji, tylko ze względu na nieopłacalność wysyłki, dlatego ja przeważnie kupuję po 2-3szt. towaru)



#17 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1522 postów

Napisano 27 gru 2015 - 12:45

i taki sam produkt z polskiego portalu: http://allegro.pl/te...5880473744.html

 

Maksymalna moc podłączonego urządzenia: 1100W

A to nie jest za mało?



#18 dob12

dob12

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz, Carlow

Napisano 27 gru 2015 - 13:04

Ja przeważnie kupuję na aliexpress, jeżeli nie przeraża Cię czas oczekiwania

 

też tam bardzo dużo kupuję ;)

 

A odnośnie reklamacji to można otworzyć spór i udokumentować że koszt wysyłki przekracza wartość towaru i zaznaczyć ze mogę odesłać na koszt sprzedawcy.

Przy niskich kwotach z reguły aliexpress robi zwrot .

 

 

Cytat   Maksymalna moc podłączonego urządzenia: 1100W A to nie jest za mało?
 

 

Nie wiem co jest elementem wykonawczym tego termostatu, 

Jeśli przekaźnik to można zastosować mocniejszy.

 

Wczoraj szukałem włąśnie czegoś takiego na Aliexpress i znalazłem podobne urządzenie gdzie na końcu jest przekaźnik i to on załącza obwód grzałki.

 

Dzięki  i pozdrawiam 


Użytkownik dob12 edytował ten post 27 gru 2015 - 13:10


#19 zbychu...

zbychu...

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 03 sty 2016 - 18:50

Mam kuchenkę gazową z butlą, gdy chcę mieć stałą, niższą temperaturę przymykam zawór w butli, pokrętłami w kuchence nie uzyskam bardzo małego płomyka



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 partner

partner

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • Miejscowośćpyrlandia

Napisano 20 sty 2016 - 01:49

"Jak widzisz różnica w cenie jest ~31zł z Chin i 62zł z Polski (niestety w przypadku zakupu z Chin jest kiepsko z reklamacjami i nie dlatego, że Chińczycy nie chcą realizować reklamacji, tylko ze względu na nieopłacalność wysyłki, dlatego ja przeważnie kupuję po 2-3szt. towaru)"

 

2x31 = 62Pln

a x 3 = 93Pln

Przepraszam,

ale jaki jest sens kupować chiński badziew, asekurując się podwójnymi lub potrójnymi sztukami, mając to samo na miejscu najczęściej z 24 miesięczną gwarancją suma sumarum w tej samej cenie?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych