Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Metody i triki na utrzymanie temperatury


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#21 Rajson

Rajson

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćKórnik

Napisano 22 sty 2016 - 16:59

Też borykałem się z tym problemem na początku.

Lecz już po 3 parzeniu udało mi się dopasować odpowiednio duży garnek pojemnościowo i jest ok.

Okazało się ze znalazłem w piwnicy start aluminiowy szybkowar z uszkodzoną uszczelką ( i jak tu się pozbywać starych rzeczy) i jest ok.

Płaszczyzna garnka pokrywa się z lustrem wody i jest ok

Jak na razie temperaturę mierzę tylko w wodzie ale wszystko puki co się udaję :cool:

Pewnie dlatego że nie kupuję niczego w markecie i  chciałbym przestrzec każdego



#22 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2612 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 22 sty 2016 - 17:44

nie kupuję niczego w markecie

 

A można wiedzieć  gdzie kupujesz ?



#23 Rajson

Rajson

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćKórnik

Napisano 03 lut 2016 - 15:46

 

nie kupuję niczego w markecie

 

A można wiedzieć  gdzie kupujesz ?

 

Wirus!

Póki co mam dobry sklep u siebie w Kórniku z rzeźni przy trasie 11 w stronę j Jarocina od Mariana Polowczyka Hand-Mięs Miąskowo i nie mogę złego słowa powiedzieć jeżeli chodzi oczywiście o samo mięsko, wyroby to już osobny temat.

Niestety nie mam nic od Bystrego pod ręką ale od czasu do czasu coś sobie potrafię z wyrobów zapodać.

Trochę kupowałem w marketach i byłem zawszę zaskoczony ilością różnych dodatkowych płynów na patelni które się wytapiały.

I na moje szczęście wpadłem na filmiki gościa z Gdańska sympatyczny grubasek z firmy Nomart który mnie zaskoczył prostotą z jaką można samemu sobie dogodzić.

Na tą chwilę Markety odwiedzam tylko w innych celach.

I bardzo się cieszę że trafiłem na tą stronę.

Pozdrawiam Wielkopolanina.


Użytkownik Kruszynka edytował ten post 03 lut 2016 - 18:34


#24 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2612 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 03 lut 2016 - 18:28

Możesz  dać namiary na  sam  sklep w Kórniku, bo zakład w Miąskowie na "googlowej mapie"  znalazłem, ale to ode mnie 50 km - do Kórnika mam trochę bliżej.



#25 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 03 lut 2016 - 18:37

I na moje szczęście wpadłem na filmiki gościa z Gdańska sympatyczny grubasek z firmy Nomart

Norman Nowicki z firmy Nomart jest z Rumi :D :thumbsup:



#26 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 631 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 04 lut 2016 - 11:50

Przepraszam, ale jaki jest sens kupować chiński badziew, asekurując się podwójnymi lub potrójnymi sztukami, mając to samo na miejscu najczęściej z 24 miesięczną gwarancją suma sumarum w tej samej cenie?

 

No właśnie ze względu na "polską obsługę gwarancyjną" (szczególnie przez importerów, a nie producentów) wolę kupić 2szt. i mieć 1 w zapasie -jak się spali/uszkodzi to montuję 2-gą i działam dalej, a mając z PL to demontaż, odesłanie do sprzedawcy (koszty pomijam) i oczekiwanie na naprawiony/wymieniony/etc (czas) a wiadomo jak większość (oczywiście nie wszyscy) sprzedawcy traktują obsługę gwarancyjną, która jest dla nich kosztem...

Kiedyś kupiłem w PL właśnie ze względu na "gwarancję" sterownik ogrzewania (dotykowy ekran montowany na ścianie w salonie) -padł po pół roku od montażu w dodatku zimą jak był najbardziej potrzebny, odesłałem do sprzedawcy, otrzymałem sprawny po... 2-ch miesiącach już na wiosnę, a zimą się musiałem ratować mechanicznym sterownikiem wiszącym na środku ściany w salonie na drutach. Obecnie kupiłem sobie 2szt. chińczyków "na zapas" za połowę ceny 1szt. z PL



#27 Rajson

Rajson

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćKórnik

Napisano 05 lut 2016 - 15:38

Możesz  dać namiary na  sam  sklep w Kórniku, bo zakład w Miąskowie na "googlowej mapie"  znalazłem, ale to ode mnie 50 km - do Kórnika mam trochę bliżej.

Proszę bardzo kolego.

Kórnik Ul Poznańska 22 obok apteki.

Zjazd z S11 od Poznania  na węźle Kórnik południe na światłach w lewo i po 4oo metrach po lewej stronie wypatruj szyldu.

Pozdrawiam.



#28 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2612 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 05 lut 2016 - 17:36

Dziękuję -  jak  będę miał  okazję to na pewno skorzystam  :thumbsup:  .



#29 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 965 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 lut 2016 - 21:48

Ja używam zwykłego garka ok. 6L + podkładka rozpraszająca na palik gazowy

Coś takiego

http://imged.pl/krze...-2-1002204.html

 

Trochę czasu trzeba poświęcic na początku przy wygrzewaniu układu , później ustawia się wielkość płomienia na małym palniku i co jakiś czas spogląda na termometr . :)



#30 adam-ck

adam-ck

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 19 sty 2018 - 22:31

A ja wkładam do garnka kilka otoczaków - trzymają temp.



#31 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1257 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 19 sty 2018 - 22:48

Lepiej zrobisz dolewając więcej wody.

Wbrew pozorom woda ma większą pojemność cieplną od "otoczaków".



#32 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 19 sty 2018 - 23:01

Lepiej zrobisz dolewając więcej wody.

Wbrew pozorom woda ma większą pojemność cieplną od "otoczaków"

 

Otoczaki służą jako podkładka pod szynkowar, nie zastapią wody.

Tej musi być ze dwa cm powyżej poziomu wsadu.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#33 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1257 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 19 sty 2018 - 23:06

Aaaa......

O to chodzi.

Nazwa tematu mnie zmyliła.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych