Skocz do zawartości

Siatki do wędlin


Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowną Brać

Jestem początkującym zadymiaczem.

Od dłuższego czasu czytam to forum i stosuję się do wskazówek w nim zawartych w wędzeniu wędlin ,ryb,kurczaka.

Ale żeby zgłębić wiedzę postanowiłem się zalogować i podręczyć Was troszkę pytaniami,

 

Chciałbym spytać jkaki to rozmiar siatki na foto?

post-76695-0-31983400-1448791078_thumb.jpg

 

siatka ma  ok 6 cm bez rozciągania,18 oczek jedno oczko jakieś 7mm.

W tę siatkę wkładałem ,baleron schab w ok kilogramowych porcjach

Średnica tych wyrobów to ok  12 cm

Dlaczego pytam?

Ta siatka się mi kończy a chciałem zamówić sobie nową,

niestety nie wiem jakim rozmiarem sie sugerować.

 

Mieszkam za granicą i tu niestety w sklepie tego nie dostanę.

Tę kupiłem jak byłem w Polsce na urlopie.

Jaki rozmiar do takich wędlin będzie ok.

 

Dla przykładu podam ,

Kupując karczek cały ma tu 2,5 kg

rozcinam go w poprzek na pół 

i to po zapeklowaniu wkładam w tę siatkę co na zdjęciu.

Wędlina jest ładnie opięta.

 

Pozdrawiam

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szerokość siatki mierzona na płasko, nie jest wyznacznikiem jej średnicy.

Może być tak, że 12-tka będzie szersza od 16-tki.

Wszystko zależy od zastosowanej gumki, oplotów, ilości oczek itp.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy wyborze będę zwracał  uwagę na te wartości.

Dzięki  za przybliżenie tej kwestii ważnej przy wyborze.

Na rynku wybór jest duży i nie bardzo wiedziałem czym się kierować.

Inną sprawą było kupienie osobiście w sklepie,bo tam sprzedawca doradził do jakiej wędliny jaka siatka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze, że siatka 16-tka z powodzeniem zastąpi siatkę 12-tkę, a 12-tka 10-tkę.

W drugą stronę to już "nie działa".

Mocne ściągnięcie siatki jest pożądane przy np. szynkach łączonych z dwóch mięśni.

 

Przy "zwykłych" wyrobach siatka nie powinna być zbyt wąska, ponieważ wrzyna się w mięso i potem ciężko jest ją ściągnąć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy "zwykłych" wyrobach siatka nie powinna być zbyt wąska, ponieważ wrzyna się w mięso i potem ciężko jest ją ściągnąć.

 

No właśnie miałem nieraz ten problem  na baleronie i schabie :hmm:

A tak na marginesie to pamiętam jak pierwszy raz robiłem baleron z karczku i wcisnąłem w te siatkę ze djęcia cały jeden kawałek 2,5 kg.

Ze to się nie rozerwało w szerz i wzdłuż i wytrzymało w  wędzarce prawie 4 h wędzenia wisząc  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

 

Tak sobie myślę kupić trochę 12 i 16.

W końcu nie robię masowych ilości tylko tak dla siebie 

Edytowane przez dob12
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

                  Przyblizona wielkosc siatek w stosunku oczek do cm. przekroju.

 

14-tka dla przekroju 110 mm 
16-tka dla przekroju 125 mm 

18-tka dla przekroju 145 mm 
20-tka dla przekroju 160 mm 
22-tka dla przekroju 180 mm 

24-tka dla przekroju 200 mm

 

Liczba np. "14-tka" ,oznacza ilosc oczek naokolo zapakowanego wyrobu.
 

:)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Liczba np. "14-tka" ,oznacza ilosc oczek naokolo zapakowanego wyrobu.
 

No to z tego wychodzi że moja to 18 ,bo tyle ma oczek.

Znalazłem też taki rodzaj zapisu np:  125/32/i jakiś jeszcze trzeci parametr

z czego pierwsze to max średnica a drugie ilość oczek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież pisałem że ilość oczek na obwodzie to nie wyznacznik średnicy siatki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy wyrobach pakowanych w siatki stosujmy foleię ceulolozową przepuszczajacą dym .

A jakie to ma znaczenie dla wyrobu jeśli mogę zapytać? Widziałem wiele wedzonek w siatce tutaj na forum i jakoś nie zauważyłem by byly w tej foli.

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Folia zapobiega wysuszaniu szynki, a co za tym idzie jest bardziej soczysta.

Drugi pozytyw, to właśnie brak wrzynania się siatki w mięso.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Folia zapobiega wysuszaniu szynki, a co za tym idzie jest bardziej soczysta.

Drugi pozytyw, to właśnie brak wrzynania się siatki w mięso.

Mirku.. Co do wedzonek z drobiu, to swieta racja ale biorac za przyklad poledwice wedzone - parzone albo szynki to raczej preferujemy nie uzywac folii..

(Dane ze strony glownej.).

Szyneczki i tak lepiej recznie sznurowac po swojemu na grubo..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

np. "14-tka" ,oznacza ilosc oczek naokolo zapakowanego wyrobu.

Przeciętnie wychodzi, że jedno oczko rozciąga się na mięsie maksymalnie na około 25mm.

Dla serów jest to za dużo. Nacisk naciągniętej siatki powinien być minimalny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używam siatki do serków 18 -ki i na płasko ma 6,5cm szerokości  

-----------------------------------------------------------

Przeciętnie wychodzi, że jedno oczko rozciąga się na mięsie maksymalnie na około 25mm. Dla serów jest to za dużo. Nacisk naciągniętej siatki powinien być minimalny.

Pewno chodzi o calkiem inne rodzaje siatek, ktorych Andrzej uzywa np. do produkcji serkow a my inne do wedzonek..

W "tabelce" ktora podalem w poscie nr.12 tego tematu (dane importera/handlarza), wspomina on ze jeden rodzaj siatek uzywa sie do wyrobow pieczonych (pieczeni) a inny rodzaj do wyrobow wedzonych..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.