Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Siatki do wędlin


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 dob12

dob12

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 53 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz, Carlow

Napisano 29 lis 2015 - 11:08

Witam Szanowną Brać

Jestem początkującym zadymiaczem.

Od dłuższego czasu czytam to forum i stosuję się do wskazówek w nim zawartych w wędzeniu wędlin ,ryb,kurczaka.

Ale żeby zgłębić wiedzę postanowiłem się zalogować i podręczyć Was troszkę pytaniami,

 

Chciałbym spytać jkaki to rozmiar siatki na foto?

Załączony plik  IMG_20151129_092313.jpg   52,1 KB   22 Ilość pobrań

 

siatka ma  ok 6 cm bez rozciągania,18 oczek jedno oczko jakieś 7mm.

W tę siatkę wkładałem ,baleron schab w ok kilogramowych porcjach

Średnica tych wyrobów to ok  12 cm

Dlaczego pytam?

Ta siatka się mi kończy a chciałem zamówić sobie nową,

niestety nie wiem jakim rozmiarem sie sugerować.

 

Mieszkam za granicą i tu niestety w sklepie tego nie dostanę.

Tę kupiłem jak byłem w Polsce na urlopie.

Jaki rozmiar do takich wędlin będzie ok.

 

Dla przykładu podam ,

Kupując karczek cały ma tu 2,5 kg

rozcinam go w poprzek na pół 

i to po zapeklowaniu wkładam w tę siatkę co na zdjęciu.

Wędlina jest ładnie opięta.

 

Pozdrawiam

 

 

 

 



#2 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2249 postów

Napisano 29 lis 2015 - 11:45

Ta powinna Ci pasować http://www.wyroby-do...50mb-p-298.html



#3 JaGra

JaGra

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2760 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 29 lis 2015 - 13:07

Mieszkam za granicą

To Nowy Sącz przenieśli za granicę. :D  



#4 sajmon55556

sajmon55556

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 262 postów
  • MiejscowośćNowy Targ

Napisano 29 lis 2015 - 13:43

Ja kupuję od tego Pana i jestem mega zadowolony http://olx.pl/oferta...19-IDcBnrb.html

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

#5 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1787 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 29 lis 2015 - 13:46

Generalnie takie siatki sprzedający dzielą na do 1,5 kg wsadu i powyżej,czyli z tych potrzebnych nam mamy dwa rodzaje a tobie potrzebna jest ta mniejsza czyli do 1,5 kg :D



#6 dob12

dob12

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 53 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz, Carlow

Napisano 29 lis 2015 - 14:41

To Nowy Sącz przenieśli za granicę.   

 

raczej ja  :laugh:  

a w profilu zaraz uzupełnię.

A tak ogólnie to dzięki za odpowiedzi.

Zara zamówię ,

Teście lecą w gości na święta to im dorzucę trochę bagażu.



#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 12027 postów

Napisano 29 lis 2015 - 15:13

Szerokość siatki mierzona na płasko, nie jest wyznacznikiem jej średnicy.

Może być tak, że 12-tka będzie szersza od 16-tki.

Wszystko zależy od zastosowanej gumki, oplotów, ilości oczek itp.



#8 dob12

dob12

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 53 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz, Carlow

Napisano 29 lis 2015 - 15:53

Przy wyborze będę zwracał  uwagę na te wartości.

Dzięki  za przybliżenie tej kwestii ważnej przy wyborze.

Na rynku wybór jest duży i nie bardzo wiedziałem czym się kierować.

Inną sprawą było kupienie osobiście w sklepie,bo tam sprzedawca doradził do jakiej wędliny jaka siatka.



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 12027 postów

Napisano 29 lis 2015 - 16:02

Dodam jeszcze, że siatka 16-tka z powodzeniem zastąpi siatkę 12-tkę, a 12-tka 10-tkę.

W drugą stronę to już "nie działa".

Mocne ściągnięcie siatki jest pożądane przy np. szynkach łączonych z dwóch mięśni.

 

Przy "zwykłych" wyrobach siatka nie powinna być zbyt wąska, ponieważ wrzyna się w mięso i potem ciężko jest ją ściągnąć.



#10 dob12

dob12

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 53 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz, Carlow

Napisano 29 lis 2015 - 16:44

Przy "zwykłych" wyrobach siatka nie powinna być zbyt wąska, ponieważ wrzyna się w mięso i potem ciężko jest ją ściągnąć.

 

No właśnie miałem nieraz ten problem  na baleronie i schabie :hmm:

A tak na marginesie to pamiętam jak pierwszy raz robiłem baleron z karczku i wcisnąłem w te siatkę ze djęcia cały jeden kawałek 2,5 kg.

Ze to się nie rozerwało w szerz i wzdłuż i wytrzymało w  wędzarce prawie 4 h wędzenia wisząc  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

 

Tak sobie myślę kupić trochę 12 i 16.

W końcu nie robię masowych ilości tylko tak dla siebie 


Użytkownik dob12 edytował ten post 29 lis 2015 - 16:46


#11 sajmon55556

sajmon55556

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 262 postów
  • MiejscowośćNowy Targ

Napisano 29 lis 2015 - 17:02

W tym linku który podałem za dwa motka właśnie tych rozmiarów dałem 42 zł z wysyłką

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

#12 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4001 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 29 lis 2015 - 17:20

                  Przyblizona wielkosc siatek w stosunku oczek do cm. przekroju.

 

14-tka dla przekroju 110 mm 
16-tka dla przekroju 125 mm 

18-tka dla przekroju 145 mm 
20-tka dla przekroju 160 mm 
22-tka dla przekroju 180 mm 

24-tka dla przekroju 200 mm

 

Liczba np. "14-tka" ,oznacza ilosc oczek naokolo zapakowanego wyrobu.
 

:)



#13 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1787 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 29 lis 2015 - 17:51

W tym linku który podałem za dwa motka właśnie tych rozmiarów dałem 42 zł z wysyłką
A jak to się ma w przełożeniu na mb 

Masz na myśli cały zwitek czyli dwa jak na zdjęciu



#14 dob12

dob12

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 53 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz, Carlow

Napisano 29 lis 2015 - 18:09

Liczba np. "14-tka" ,oznacza ilosc oczek naokolo zapakowanego wyrobu.
 

No to z tego wychodzi że moja to 18 ,bo tyle ma oczek.

Znalazłem też taki rodzaj zapisu np:  125/32/i jakiś jeszcze trzeci parametr

z czego pierwsze to max średnica a drugie ilość oczek.



#15 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 12027 postów

Napisano 29 lis 2015 - 18:14

Przecież pisałem że ilość oczek na obwodzie to nie wyznacznik średnicy siatki.



#16 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 11021 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 lis 2015 - 19:41

Ja używam siatki do serków 18 -ki i na płasko ma 6,5cm szerokości

 

 

 Pozdrawiam



#17 dob12

dob12

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 53 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz, Carlow

Napisano 29 lis 2015 - 19:41

Tak 

Dla tego wezmę trochę 12 i 16



#18 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5656 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 29 lis 2015 - 21:15

Przy wyrobach pakowanych w siatki stosujmy foleię ceulolozową przepuszczajacą dym .



#19 sajmon55556

sajmon55556

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 262 postów
  • MiejscowośćNowy Targ

Napisano 29 lis 2015 - 21:20

Przy wyrobach pakowanych w siatki stosujmy foleię ceulolozową przepuszczajacą dym .

A jakie to ma znaczenie dla wyrobu jeśli mogę zapytać? Widziałem wiele wedzonek w siatce tutaj na forum i jakoś nie zauważyłem by byly w tej foli.

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4001 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 29 lis 2015 - 21:24

W wedzonkach drobiowych, to napewno. Ale czy trzeba i ch uzywac w wyrobach z wieprzowinki..?

Chetnie poslucham Dziadka..  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych