paweljack Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Skład:Wieprzowina Kl II z zawartością tłuszczu ok. 25% nieścięgnista. Jakie konkretnie mięso można dać? Szynka, schab? A tłuszcz: boczek, słonina? Jeszcze nigdy nie robiłem kiełbasy... Twoja wygląda super.Jak nie robiłes, to zacznij od chłopskiej a potem poczytaj Akademię DZIADKA i pomyśl o nauce klasyfikacji, wtedy będzie wszystko jasne. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9441-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-produkcji-paw%C5%82a/ http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Edytowane 12 Stycznia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Mam problem z jelitami. Czy do takiej kiełbasy nadają się tylko jelita naturalne czy może dałoby się je czymś innym zastąpić? Czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Stycznia 2016 zastąpić? Czym? Robię kiełby cienkie,tylko w naturalnych jelitach nie wiem,może koledzy coś podpowiedzą Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Czym?Np. osłonką białkową fi 45. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Mam problem z jelitami. Brzydzisz się czy nie wiesz gdzie kupić? Kiełbasy i inne wyroby najlepiej robić w naturalnych oslonkch, wszelkie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Brzydzisz się czy nie wiesz gdzie kupić? Kiełbasy i inne wyroby najlepiej robić w naturalnych oslonkch, wszelkie. I jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Brzydzisz się czy nie wiesz gdzie kupić? Kiełbasy i inne wyroby najlepiej robić w naturalnych oslonkch, wszelkie. I jedno i drugie.No to z pierwszyn musisz sobie sam dać radę, nie jest tak źle. A sklepów to jest całe mnóstwo: http://www.wyroby-domowe.pl/ http://wedzarnie.com.pl/pl/c/WEDZARNIE/1 http://swojskiwyrob.pl/ w Warszawie na Prymasa: http://wedliniarz.com/kategorie/Jelita_naturalne,1.html @arkadiusz gdzieś w Nadarzynie chyba podawał adres sklepu. Oprócz tych wymienionych jest jeszcze całe mnóstwo. Ale niezaleznie od sklepu, na początek powinieneś kupować sobie jelita po 2-3m, będzie łatwiej zanim dojdziesz do wprawy. http://www.wyroby-domowe.pl/jelita-naturalne-jelita-wieprzowe-c-21_39.html Już nie wspomnę, że jelita teraz są chyba w każdym większym sklepie, jakieś tam. A jeśli chodzi o jakość i wybór to polecam tu: http://swojskiwyrob.pl/61-jelita-wieprzowe Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Paweł, chyba jednak nie skorzystam z jelit, przynajmniej za pierwszym razem. Użyję osłonki białkowej fi 45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Użyję osłonki białkowej fi 45. domowa kiełbasa musi być w jelicie i tyle czemu fi 45 jak ma być normalnie,tradycyjnie 30/32 ? no i kiełbasa wyszła super, po tygodniu fajnie dojrzała, postaram się dać zdjęcia - na pewno będę ją robił i polecam kto lubi podsuszaneKostek mega pozytyw za przepis ! psAdam wcale nie jest tak strasznie, jak siedzą w zimnej wodzie prawie nie czuć zapaszku i zgonie z "normami" należy robić w rękawiczkach ... Edytowane 18 Stycznia 2016 przez zzzt Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Stycznia 2016 po tygodniu fajnie dojrzała, postaram się dać zdjęcia Fajnie że Ci smakuje ,czekam na foto,zobaczymy jak Ci wyszła.Pozdra. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Stycznia 2016 kiełbasa 10 dniowachyba trochę skóra twarda, podejrzewam, że przyczyną jest spora temperatura na początku wędzenia, chwila nieuwagi i już było 70st Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ja jutro napełniam jelita. Od jakiegoś szasu pochłonła mnie ta wędlina. Oczywiście z wzajemnością. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Stycznia 2016 kiełbasa 10 dniowa Wygląda zacnie Ja jutro napełniam jelita. Od jakiegoś szasu pochłonła mnie ta wędlina. Oczywiście z wzajemnością.Czekam Dyzio na foto Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruchy57 Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Witam, i ja pozwoliłem sobie na taką kiełbaskę i suszy się od tygodnia. Spodobał mi się przepis jak również jej przekrój . Pozdrawiam Andrzej. Edytowane 25 Lutego 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Lutego 2017 pozwoliłem sobie na taką kiełbaskę Ładnie wygląda Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Lutego 2017 Fajna i pewnie smaczna. Mała uwaga, jeśli można. Staraj się nie robić zdjęć na tle źródła światła. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruchy57 Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Lutego 2017 pozwoliłem sobie na taką kiełbaskę Ładnie wygląda Bardzo dziękuję, jak długo powinna wisieć? Bo na drugim planie wisi salami kalabryjskie w/g Redzeda i powinno wisieć jeszcze 3-4 tygodnie. Pozdrawiam Andrzej z Łodzi Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Lutego 2017 jak długo powinna wisieć? To zależy ,jaki stopień ususzenia Ci odpowiada i zapewnionych jej warunków podsuszenia. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruchy57 Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Lutego 2017 jak długo powinna wisieć? To zależy ,jaki stopień ususzenia Ci odpowiada i zapewnionych jej warunków podsuszenia.Bardzo dziękuję, Andrzej Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Lutego 2017 (edytowane) No fajny pomysł na szybką kiełbasę. Skorzystam na pewno Edytowane 28 Lutego 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Marca 2017 Przymierzyłam się do tej kiełbasy ,ale ponieważ mięsa wyszło za dużo [jak dla nas] stwierdziłam ,ze dam 18 g/kg peklosoli i część podpiekę ,a część "ususzę"Czy ktoś z Was korzystał z tego przepisu i np . parzył ,czy podpiekał po wstępnym uwędzeniu? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Marca 2017 tego przepisu i np . parzył ,czy podpiekał po wstępnym uwędzeniu? Jak dałaś 18 gr peklosoli na 1 kg masy możesz spokojnie tak zrobić,po podpiekaniu może być trochę słona,ale to już jest indywidualna sprawa. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Marca 2017 Skład:Wieprzowina Kl II z zawartością tłuszczu ok. 25% nieścięgnista.Kostek , czy mogę dać karkówkę ??? Dopiero raczkuję w temacie kiełbas i mam jeszcze problemy z poprawną klasyfikacją mięsa (ale cały czas się uczę ). Rozumiem, ze będzie to kiełbasa "trochę dojrzewająca" - bo w sumie nie poddana obróbce cieplnej (białko nie ścięte) Ewentualnie, gdybym chciał część kiełbasy podpiec w czasie wędzenia to w jakich parametrach? (czas , temp ?) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 2 Marca 2017 czy mogę dać karkówkę Jak masz problem z klasyfikacją ,to spróbuj ,tylko pamiętaj że w karkówce są trzy klasy mięsa i ostatecznie przy degustacji gotowego wyrobu,może coś,, wchodzić w zęby,, tzn. żyły.Trzeba by było dodać też trochę tłustego,żeby nie była za chuda. Ewentualnie, gdybym chciał część kiełbasy podpiec w czasie wędzenia to w jakich parametrach? (czas , temp ?) Jak byś ją chciał podpiec to może być trochę za dużo peklosoli ,ja do tak robionych kiełbas stosuję 17-18 gr na 1 kg farszu a w tym przepisie jest 20 gr. Co do wędzenia z podpiekaniem to tak :osuszanie bez dymu 45-50 st około 30 minut,wędzenie właściwe 50-60 st do koloru który Ci odpowiada i podpiekanie w temp 85-90 st do osiągnięcia w środku kiełbasy 68 st. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) OK, dzięki , w takim razie spróbuję wykonać Twój przepis z karkówki, tylko postaram się powycinać wszelkie żyły i inne niechciane elementy i dołożę trochę (jak proponujesz) "pachwiny" tak u mnie nazywają dolną część świnki z cyckami ( w sumie prawie jak boczek) . Co do podpiekania to podpiekę 25min w 80-90 (chyba będzie ok?) i do farszu na pieczoną dam mniej peklo.(słuszna uwaga)Wrzucę foto jak wykonam . Pozdrawiam Edytowane 2 Marca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.