Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Electra swiatecznie...

swieta

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#1 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 gru 2015 - 13:41

Swieta za pasem wiec zaczelam robic troche swiatecznych wyrobow ...

Na poczatek delikates swiateczny ..salceson domowy  czyli "frajer z uchem" :D

w skladzie : ½ glowy, golonka ,3 ozorki doprawiony do smaku czarnym pieprzem, kminkiem i czosnkiem

Załączony plik  IMG_0231 (967x1280).jpg   98,36 KB   18 Ilość pobrań

.

 



#2 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4951 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 04 gru 2015 - 13:55

No proszę pani, proszę pani :clap: :D :thumbsup: !!!



#3 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2418 postów

Napisano 04 gru 2015 - 14:39

.salceson domowy
Wygląd zacny,smakowicie wygląda :thumbsup:

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10814 postów

Napisano 04 gru 2015 - 15:40

w skladzie : ½ glowy, golonka ,3 ozorki doprawiony do smaku czarnym pieprzem, kminkiem i czosnkiem

 

Szkoda, że nie w maćku :( , ale i tak bardzo ładnie wygląda. :thumbsup:  :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 04 gru 2015 - 15:41


#5 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2193 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 04 gru 2015 - 16:39

Cóż, "cwaniak"  palce lizać :clap: wielkie gratki  :clap: 



#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 gru 2015 - 17:41

dziekuje , :)

Arkadiuszu niestety nie posiadalam zoladka ,mam pecherze wieprzowe suszone ale nie bardzo wiedzialam czy sie nadaja ,a balam sie ze moze byc zupa salcesonowa  :)



#7 Artu

Artu

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 74 postów
  • MiejscowośćWinnica k/Pułtuska

Napisano 04 gru 2015 - 18:21

Do Świąt raczej nie doczeka, jeśli tak smakuje, jak wygląda... czyli pysznie :)



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 gru 2015 - 18:24

@Artu, musi ,jeden batonik juz zapakowany i schowany do zamrazalnika :)  



#9 Artu

Artu

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 74 postów
  • MiejscowośćWinnica k/Pułtuska

Napisano 04 gru 2015 - 20:49

A mroziłaś już kiedyś "uszatka" ? Da sie to po rozmrożeniu jeść ?


Użytkownik Artu edytował ten post 04 gru 2015 - 20:50


#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10814 postów

Napisano 04 gru 2015 - 20:59

ale nie bardzo wiedzialam czy sie nadaja ,a balam sie ze moze byc zupa salcesonowa 

 

Dlaczego się nie nadają?.Nadają się.Wiele rodzajów salcesonów jest w kątnicach, ale zastosowanie żołądka  było by w tym przypadku moim zdaniem z korzyścią dla końcowego smaku salcesonu.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 04 gru 2015 - 21:00


#11 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 gru 2015 - 21:32

@Artu, tak ,mrozilam ,pozniej rozmrazanie w lodowce smak i konsystecja bardzo dobra , nic nie wyciekalo,zamrazalam w woreczkach prozniowo zamknietych.

Jak bede robila w przyszlosci wykozystam ten pecherz, 


Użytkownik electra edytował ten post 04 gru 2015 - 21:33


#12 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2221 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 05 gru 2015 - 06:25

Electra bardzo ladnie i smacznie wyglada :clap:  :clap:  , ja swoj bede robic chyba w poniedzialek lub wtorek :)



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 gru 2015 - 17:37

Byl salceson ..a teraz kolej na golonke w galaretce, kosc usunelam zwinelam tak zeby weszla do praski ,czosnek w plasterkach, pieprz i papryka ostra  wedzona ...calosc parzona do 76 st w srodku ,golonka kroi sie ladnie a o dziwo galaretka nie odpadla :)

Calosc smaczna ,chyba beda powtorki :D

 

Załączony plik  IMG_0235 (1215x1280).jpg   58,11 KB   5 Ilość pobrań



#14 Dzidzia

Dzidzia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćWien

Napisano 05 gru 2015 - 17:53

Elektra- jestem pelna podziwu :clap:A , morzesz podac jak to robijas, rozumie ze parzone czy praska, szynkowar  :blush: o wedzeniu nie mysle ale TO, to to chetnie bym zrobila, morzesz dac jakies wzkazowki . Jeszcze raz :clap:  :clap: 


Ps. co ze skora zrobilas



#15 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 878 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 05 gru 2015 - 18:19

Podaj przybliżony czas parzenia!



#16 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6683 postów

Napisano 05 gru 2015 - 19:19

jak się nie mylę to ok 3 godzin

#17 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1490 postów

Napisano 05 gru 2015 - 19:35

Do Świąt raczej nie doczeka

Jakby  nie patrzeć, to termin przydatności do spożycia salcesonu nie jest tak długi. :)



#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 gru 2015 - 19:50

@Dzidzia, Z golonki usunelam kosc, poniewaz golanka byla ju zwczesniej peklowana ,taki gotowiec juz zakupiony ( jak dla mnie ciut za slony ) do mojego salcesonu sama peklowalam golonke i wyszla zdecydowanie lepsza wiec teraz juz bede robila z takiej.

Po usunieciu kosci i czesci skory tak zeby mi pasowala do mojej praski zrobionej z GN / wsad ok 900g/

na dno praski wlozylam plasterki czosnku ,melony pieprz i 1 listek laurowy nasypalam paprzyki wedzonej umiescilam golonke na wierzch tez posypalam papryka i plasterki czonku oraz ok lyzeczki zelatyny. Zamknlam praske mocno docisnelam i zostawilam w lodowce na 12 h. Po tym czasie wstawilam do garnka z woda  80 st. C

parzylam az w srodku bedzie 75 st. Napewno bylo to ponad 3 h,dokladnie nie patezylam gdyz trzymam sie temp nie czasu.

Po parzeniu wstawialam do zimnej wody schlodzilam do 15 st i wstawilam na cala noc do lodowki,nie luzowalam docisku ,rano na chwile do goracej wody zeby latwiej wyjac gdyz nie dawalam zadnego worka czy folji.

 @Todek,dlatego juz jeden batonik na swieta zamrozony a drugi pojedziej jutro do moich rodzicow :)



#19 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 gru 2015 - 16:23

Sledziki z przepisu Anuś srodziemnomorski i cytrynowy

Załączony plik  IMG_0261 (1280x1018).jpg   67,79 KB   5 Ilość pobrań



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1886 postów

Napisano 19 gru 2015 - 17:10

Sledziki z przepisu Anuś srodziemnomorski i cytrynowy

Electra .. bardzo się cieszę, że zrobiłaś i myślę, że będą smakować :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych