Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Electra swiatecznie...

swieta

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
142 odpowiedzi w tym temacie

#21 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 gru 2015 - 17:14

Anus napewno bo to takie nasze smaki..szukam jeszcze przepisu na sledzie z orzechami wloskimi i rodzynkami ,jadlam kiedys u znajomej ,niestety nie znam przepisu a byly naprawde pyszne..



#22 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 19 gru 2015 - 17:17

szukam jeszcze przepisu na sledzie z orzechami wloskimi i rodzynkami

Niestety takiego nie znam. Nie mogę robić z rodzynkami, bo córcia nie lubi .. wyskubie nawet z ciasta .. każdą rodzynkę :facepalm:



#23 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 19 gru 2015 - 18:07

Czy jet gdzieś przepis na te śledzie śródziemnomorskie Anuś?

Nie mogę znaleźć.



#24 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 19 gru 2015 - 18:20

Czy jet gdzieś przepis na te śledzie śródziemnomorskie Anuś?

Nie mogę znaleźć.

Marko .. tutaj pokazałam i napisałam jakie dodatki :)https://wedlinydomow...rne-ann/page-4 nad zdjęciem jest napisane co dodałam  a na następnej stronie są dwa przepisy, akurat tego na śledzie śródziemnomorskie nie ma, ale mogę napisać  :)



#25 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 19 gru 2015 - 19:07

Zdjęcia znalazłem, jeżeli można to bardzo proszę Anuś.



#26 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 gru 2015 - 20:54

Jako ze nie mam teraz mozliwosci na wedzenie zrobilam boczek peklowany na sucho i pieczony w 110 st.C w piecu w rekawie .

Boczek peklowalam 20 g/kg z dodatkiem pieprzow roznistych kolorow i czosnku w platkach :).  Poniewaz byl waski kawalek to przecielam i zwinelam, zesznurowalam,przed pieczeniem posypalam z wierzchu tymiankiem i rozmarynem.

i tak wyglada mieciutki i pyszny :tongue:

Załączony plik  IMG_0264 (1077x1280).jpg   91,63 KB   4 Ilość pobrań

 



#27 Ela K.

Ela K.

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 19 gru 2015 - 21:08

Electro pysznie wygląda ten boczuś :)



#28 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 gru 2015 - 21:12

Elu mialam juz go nie przekraiwac przed swietami ale moj TZ caly czas sie dopytywal co w tej folii tak skrywam..no i na swieta juz mniejszy kawalek ,zapakowalam w proznie to sie juz do niego nie doczepi :)



#29 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 19 gru 2015 - 21:15

Zdjęcia znalazłem, jeżeli można to bardzo proszę Anuś.

Już podaję :)

5 płatów śledziowych

3 łyżeczki kaparów

po 10 sztuk czarnych i zielonych oliwek

pół średniej cebuli białej i czerwonej pokrojonej w piórka

2 łyżeczki kolorowego pieprzu z zalewy .. ja dałam kolorowy zwykły

oliwa do zalania

oraz

2,5 łyżeczki ziół prowansalskich

2-3 ziarnka ziela angielskiego

1 pokruszony liść laurowy.

Oliwki kroimy w talarki. Cebuli nie sparzam . Śledzie moczone są wcześniej w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, następnie  kroję w kawałki około 2 cm. Układam w słoiku warstwami .. śledzie posypane ziołami .. i dodatki.

 

 Najlepiej smakuje po 2-3 dniach  Smacznego życzę :)



#30 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 gru 2015 - 21:29

Niestety takiego nie znam. Nie mogę robić z rodzynkami, bo córcia nie lubi .. wyskubie nawet z ciasta .. każdą rodzynkę
 

 Wie co robi  :thumbsup:  :tongue: 

zrobilam boczek peklowany na sucho i pieczony w 110 st.C w piecu w rekawie .

Pyszniutko wyglada , Eleckra, pyszniutko :clap:  :clap:



#31 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 19 gru 2015 - 21:39

Dzięki Anuś, jutro robię.

Życzę wesołych Świąt.



#32 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 gru 2015 - 21:42

Dzieki dziewczyny :)

Anus nie dopatrzylam sie cebulki ,jutro dodam ..ale dalam pomidor suszony z zalewy oliwnej



#33 Ela K.

Ela K.

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 19 gru 2015 - 21:43

Elu mialam juz go nie przekraiwac przed swietami

 

Nam to by języki uciekły jakbyśmy boczusiów nie przekroili. :) Na święta tyle innych rzeczy do jedzenia, że ten kawałek, który dziś zjedliście nie ma znaczenia  a ile radości :D



#34 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 gru 2015 - 21:49

oj masz racje ,beda jeszcze 3 inne boczusie  ,mama wlasnie dusi miesko na pasztet,no i wedzonki robione wczesniej przez nas ... ja w poniedzialek robie pierogi a we wtorek rybe faszerowana w galarecje  no i ciasta :) .... i znow trzeba bedzie przejsc na diete  :)



#35 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 19 gru 2015 - 21:54

.. i znow trzeba bedzie przejsc na diete

Electra .. teraz o tym nie myśl .. :D

Anus nie dopatrzylam sie cebulki ,jutro dodam ..ale dalam pomidor suszony z zalewy oliwnej

Może nie widać jej na zdjęciu, ale jest :D , aby dodać suszone pomidory z zalewy to nie pomyślałam .. ciekawy pomysł :thumbsup:


Dzięki Anuś, jutro robię.

Życzę wesołych Świąt.

Bardzo proszę :) Również życzę Spokojnych Świąt :)



#36 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 gru 2015 - 21:57

pomyslalam ze pomidor dobrze sie komponuje z oliwka...



#37 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 gru 2015 - 18:18

Dzis popieklam troche biscotti z syropem klonowym i orzechami pekan

przed pieczeniem

Załączony plik  2015-12-20 11.52.16.jpg   42,37 KB   5 Ilość pobrań

po 1 pieczeniu

Załączony plik  2015-12-20 12.14.04.jpg   51,6 KB   5 Ilość pobrań

i po pokrojeniu i dosuszeniu

Załączony plik  2015-12-20 15.33.33.jpg   79,21 KB   5 Ilość pobrań

troche juz zniknelo zanim zdazyly ostygnac :)

 



#38 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 gru 2015 - 19:42

I ja juz podboje kulinarne zakonczylam ..ryba faszerowana w galarecie 

Załączony plik  ryba faszerowana.jpg   153,09 KB   6 Ilość pobrań

Wesolych Swiat wszystkim 145fb7df0d59521eaad3c2e058ba41aa.gif



#39 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12593 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 23 gru 2015 - 19:44

Wesolych Swiat wszystkim

 

 

Dzięki :D 

 

 

 Pozdrawiam



#40 Ela K.

Ela K.

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 23 gru 2015 - 20:52

Wesolych Swiat wszystkim

 

Wesołych Świąt Electro :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych