Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Electra swiatecznie...

swieta

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
142 odpowiedzi w tym temacie

#41 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 gru 2015 - 21:49

A jeszcze pokaze Wam wersje przejazdowa(wigilja jest u moich Rodzicow) wiec wszystko trzeba wykonac tak zeby przewiesc 7km :) z piernika musialam oczywiscie odkroic kawalek bo TZ stal i juz nie mogl sie doczekac ,dostal kawalek i reszte moglam zalac polewa. Polewa z gorzkiej czekolady z kawalkami kakao ( to dlatego wyglada tak kostropato :tongue: )

Załączony plik  2015-12-23 20.21.43.jpg   94,22 KB   9 Ilość pobrań



#42 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 25 gru 2015 - 21:48

piernika musialam oczywiscie odkroic kawalek bo TZ stal i juz nie mogl sie doczekac
 

 Trzebs bylo zrobic Electra nagranie jak stoi i nogami przebiera z niecierpliwosci  :tongue:  :laugh:

Ale prawda jest ,ze panowie to najwieksze lasuchy. A piernik wspaniale wyglada :thumbsup:

 Electra i wszystkiego najlepszego  dla Ciebie i rodzinki w te Swieta  :D



#43 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 gru 2015 - 21:33

A tak sie prezentowal makowiec z wisnia ,i mojej mamy pyszna szarlotka 

Załączony plik  IMG_0283 (960x1280).jpg   121,91 KB   8 Ilość pobrań



#44 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6808 postów

Napisano 27 gru 2015 - 07:48

Śliczne!

#45 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 12 mar 2016 - 19:41

Dzis pracowity dzien  ukrecilam troche wielkanocnej na "bialo"

 wyszlo chyba ze 4 kg jak na moje mozliwosci to przerob wysokiej mocy :D  kielbaska juz byla u  degustatorow i baaardzo smakowala  :tongue:

czesc poszla w proznie i zamrozilam ..troche spazylam 

i tak wygladala przed parzeniem 

Załączony plik  IMG_0349 (1280x943).jpg   61,77 KB   12 Ilość pobrań

a tak jeszcze ciepla w przekroju 

Załączony plik  IMG_0355 (1280x960).jpg   45,62 KB   6 Ilość pobrań

zawsze jakas mi sie odkreci :mad:

 

Jest jeszcze pasztet ale ten na razie w misce do wyrobienia ..tak ze foty beda pozniej :D



#46 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 12 mar 2016 - 19:55

Ola la... Wcześnie zaczełaś :cool:

#47 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 12 mar 2016 - 20:01

Ola la... Wcześnie zaczełaś
pozniej nie bede miala kiedy . :hmm: a jeszcze trzeba i ciasta i jakis chlebek :D  

#48 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 12 mar 2016 - 20:07

Kurcze-ja się co roku zbieram ,żeby coś wcześniej zrobić i zamrozić i co roku mam ten sam problem-nie mam gdzie zamrozić...

Muszę na gwałt zacząć opróżniać zamrażarkę to może choć pasztety wcisnę, bo z nimi najwięcej roboty.



#49 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 12 mar 2016 - 20:36

Electra , ty to wszystko masz poukladane w czasie.  Kielbaska musi smaczna jest, pewnie juz czesc i tak zjedzona  ;)  :D



#50 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 12 mar 2016 - 21:34

 Oj z tym miejscem w zamrazalce to zawsze problem ..ja mam wlasnie pasztet w piecu ..i tez trzeba miejsce zrobic .. czesc kielbaski jutro do Rodzicow pojedzie to bedzie miejsce na pasztet ...i jak na razie przerwa w pieczeniu chlebka bo juz nie ma gdzie zamrozic ...



#51 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2422 postów

Napisano 12 mar 2016 - 23:54

Dzis pracowity dzien  ukrecilam troche wielkanocnej na "bialo"

 

 

zawsze jakas mi sie odkreci :mad:

 

 

Wygląda zacnie ja też już zaczynam z białą a trochę muszę jej zrobić :)



#52 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 mar 2016 - 00:30

ukrecilam troche wielkanocnej na "bialo"

Kiełbaska śliczna i apetyczna :clap:  



#53 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1253 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 mar 2016 - 08:32

a tak jeszcze ciepla w przekroju

 

Wygląda apetycznie.



#54 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 mar 2016 - 12:35

a tu jeszcze pasztet  wołowo /wieprzowy, jeden wyjechał do degustatora :)

Załączony plik  2016-03-14 12.25.02 (1280x841).jpg   61,91 KB   3 Ilość pobrań

 

smaczny ale daleko mu jeszcze do pasztetu mojej mamy ,bo Jej smakuje wybornie.. a ja dalej się uczę  :D


Użytkownik EAnna edytował ten post 14 mar 2016 - 18:26


#55 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1253 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 mar 2016 - 13:02

Nie narzekaj wygląda książkowo. :clap:



#56 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 mar 2016 - 14:32

@jac007, to nie  chodzi o sam wyglad ,bo ten mi pasuje  tylko o ten sam smak .. niestety mama robi pasztet do smaku i nie wie ile czego dokladnie dala, Sa

dze ze jezcze troche i bedzie w sam raz to ,tylko cwiczyc trzeba...

Buraczki zasmazane juz robie takie jak ona ,na pasztet tez przyjdzie czas :D



#57 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 14 mar 2016 - 20:48

Electra a nie mozesz sie zapytac? PAsztet ladnie wyglada :thumbsup:



#58 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5137 postów

Napisano 14 mar 2016 - 22:27

a tu jeszcze pasztet wołowo /wieprzowy, jeden wyjechał do degustatora :)

Wygląda smakowicie a przepis gdzie ,że tak się nieśmiało spytam :blush:



#59 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 mar 2016 - 10:17

Annam..ja nawet juz nie raz robilam z mama ,ja sadze ze powodem jest ze ja jestem malo slonolubna i jak smakuje to wydaje mi sie ze juz jest ok ,nawet czasem troche przesole ,mama natomiast lubi az nad przesolic ,jednak efect finalny jest doskonaly, to samo jak robimy farsz do pierogow z kapusty z grzybami jej tez jest zawsze lepszy.

Ja moge jesc bez soli wazne ze sa inne przyprawy :)

przepis to jest super prosty 

miesa bylo tak 50/50 wolowina to karkowe i kawalek pregi 

wieprzowina boczek tlusty lopatka  i ok 300 g watrobki akurat byla z mlodej wolowiny ale przewaznie daje wieprzowa

Mieso podsmazam na smalcu  pozniej zalewam woda ale tylko tyle zeby zakrylo mieso ,dodallam 2 cebule lisc laurowy ziarna pieprzu i i ziela angielskiego sol ,dusze do miekkosci . Watrobke podsmazam na tluszczu tak zeby nie byla czerwona w srodku odstawiam do wystygniecia.

MiIeso po wystygnieciu miele 3 razy .W rosole po miesie namaczam bulke( 2 kajzerki ) plynu zazwyczaj jest tyle zeby bulka wchlonela calosc.bulke i watrobke miele razem  tylko 2 razy .

Wszystko razem mieszam doprawiam do smaku jeszcze sola  dodaje jajka 5-7 sztuk(miesa byla miska 3 l)galka muszkatulowa ok 1/4 ztartej i pieprz tluczony w mozdziezu .

.Przekladam do brytwanek natluszczonych i wysypanych bulka tarta . Pieke ok 1h w 180 st .C



#60 Zbyszek z lasu

Zbyszek z lasu

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 240 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 15 mar 2016 - 10:40

polecam wątróbki kurzęce zamiast wieprzowych lub wołowych

na tą ilość mięsa daję zwykle 10 jaj

ale to oczywiście kwestia gustu






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych