Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Electra swiatecznie...

swieta

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
142 odpowiedzi w tym temacie

#121 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 kwi 2019 - 18:16

Dzis byl klasyk na  obiad ..przedsmak wielkanocy ..

Sledzik( matjessill) z ziemniakami jajkiem, czerwona cebulka, koperkiem, porem ,beurre noisette i cytrynowym kremem na bazie creme fraiche.

Załączony plik  20190413_180350.jpg   83,64 KB   3 Ilość pobrań



#122 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 976 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 13 kwi 2019 - 19:40

Śledzie, uwielbiam te rybki. Bardzo apetycznie jest na talerzu.

#123 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 kwi 2019 - 19:55

Dzis byl klasyk na  obiad
 

Ciekawy zestaw - dla mnie raczej "nuevo", a nie klasyk. 



#124 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9041 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 kwi 2019 - 20:26

dla mnie raczej "nuevo", a nie klasyk. 

Sledzik( matjessill) z ziemniakami jajkiem, czerwona cebulka, koperkiem, porem ,beurre noisette i cytrynowym kremem na bazie creme fraiche.

Na obozie wojskowym przecież dawali śledzia  z ziemniakami i glutem śmietany.

U @elektry jest bardziej wykwintnie; dodatek masła orzechowego i zamiast gluta ser mascarpone rozprowadzony cytryną.



#125 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6795 postów

Napisano 13 kwi 2019 - 20:52

electro bardzo apetycznie podane!

#126 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 kwi 2019 - 08:41

Dziekuje , caly wic lezy w sledziu bo to on jest calym smakiem  :)

EAnno tutaj akurat jest ukwaszona smietana a nie maskarpone, no i juz wiem ze po polsku to "masła orzechowe "

wczesniej kojarzylo mi sie to z nutella :) 

Matjessill . jest to sledz ktoremu blizej do tego hollenderskiego dziewiczego  i jest przyprawiony cukrem gozdzikami , cynamonem ,zielem angielskim i przyprawa z drzewa sandalowego co dajemu charakterystyczny smak.

 

W Szwecji  jest to typowa potrawa ktora sie je w weekend najblizszy nocy  Swietojanskiej , (szwedzki "Midsommar") oraz na wielkanoc Oczywiscie nie moze brakowac do niej naszej przyslowiowej  "setki"  :) 



#127 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9041 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 kwi 2019 - 11:16

przyprawa z drzewa sandalowego

A to ciekawostka  :thumbsup: 

A jak się nazywa ta przyprawa? Może jest gdzieś u nas do kupienia? 

Uwielbiam zapach drzewa sandałowego. Kiedyś bywały u nas przedmioty z tego drewna - teraz nie do kupienia.

Mam takie orientalne korale, pachniały 20 lat. Teraz nadal je od czasu do czasu noszę ale już nie pachną.

Creme fraiche również u nas nie do dostania. Dlatego napisałam o "zakwaszonym mascarpone" jako ew. zamienniku.

Bardzo apetyczna ta Twoja śledziowa kompozycja @electro  :tongue: 



#128 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 976 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 14 kwi 2019 - 11:36

 

przyprawa z drzewa sandalowego

A to ciekawostka  :thumbsup:

A jak się nazywa ta przyprawa? Może jest gdzieś u nas do kupienia? 

Uwielbiam zapach drzewa sandałowego. Kiedyś bywały u nas przedmioty z tego drewna - teraz nie do kupienia.

Mam takie orientalne korale, pachniały 20 lat. Teraz nadal je od czasu do czasu noszę ale już nie pachną.

Creme fraiche również u nas nie do dostania. Dlatego napisałam o "zakwaszonym mascarpone" jako ew. zamienniku.

Bardzo apetyczna ta Twoja śledziowa kompozycja @electro  :tongue: 

 

Można zrobić samemu ze śmietany 36% i maślanki. Oba składniki nie mogą mieć w składzie składników "funkcyjnych". Do śmietany dodajemy troche maślanki i pozwalamy jej działać.



#129 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 kwi 2019 - 12:06

 @EAnna, taka smietane mozna zrobic samemu w domu dodajac maslanki do slodkiej smmietany i zostawiajac w temp pokojowej temp na ok 12h.

Ja kupuje gotowe sledzie dobrej jakosci , 

przyprawa nazywa sie sandalwood pulver napewno jest do kupienia w w jakims internetowym sklepie, u nas kiedys byla do kupienia w aptece teraz nie widzialam.



#130 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 14 kwi 2019 - 17:58

U @elektry jest bardziej wykwintnie

 

I o tą  wykwintność   właśnie chodzi  :thumbsup:  szczególnie w kwestii śledzia.



#131 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 kwi 2019 - 18:14

Dzis byl klasyk na obiad ..przedsmak wielkanocy ..

 

 

To co pamiętam śledzie i ryby to się u nas wcina na Boże Narodzenie a na Wielkanoc to mięsiwa typu kiełbacha i szynki wszelakie . :facepalm: :)



#132 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 kwi 2019 - 18:28

@andrzej k, Ja zyje tak na pograniczu 2 swiatow kulturowych.. Boze Narodzenie , wiadomo szwedzkiej szynki nie jemy na wigilje ( chociaz pamietam ze tez bywala gdy szwedzi goscili u nas na Wigilje. ale na wielkanoc jemy i biala kielbae i duzo sledzi, jaj, tak samo jak popularny tutaj udziec barani . Laczymy tradycje polskie i szwedzkie .

Polska jest moja ojczyzna , natomiast Szwecja jest moim domem :)



#133 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 kwi 2019 - 18:32

Polska jest moja ojczyzna , natomiast Szwecja jest moim domem :)

 

 

:thumbsup: :clap:     Pozdrawiam prawie świątecznie :)



#134 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2247 postów

Napisano 14 kwi 2019 - 19:18

:) Electro... Szacun Wielopłaszczyznowy....

#135 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 493 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 15 kwi 2019 - 19:01

przyprawa z drzewa sandalowego

A to ciekawostka  :thumbsup: 
A jak się nazywa ta przyprawa? Może jest gdzieś u nas do kupienia? 
Uwielbiam zapach drzewa sandałowego. Kiedyś bywały u nas przedmioty z tego drewna - teraz nie do kupienia.
Mam takie orientalne korale, pachniały 20 lat. Teraz nadal je od czasu do czasu noszę ale już nie pachną.
Creme fraiche również u nas nie do dostania. Dlatego napisałam o "zakwaszonym mascarpone" jako ew. zamienniku.
Bardzo apetyczna ta Twoja śledziowa kompozycja @electro  :tongue: 

https://allegro.pl/o...naca-7133479487;)

#136 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9041 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 kwi 2019 - 21:13

Dziękuję z link.

Chyba kupię te szczotkę.

Lubię ładne, dobrej jakości rzeczy.

W dodatku pachnące  :frantics:



#137 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 kwi 2019 - 08:45

@EAnna, Ja mam taka szczotke co prawda nie z takiego drewna ale ma drewniane kolce , ale nie potrafie sie nia czesac , uczucie jak bym sie deska gladzila :mad:



#138 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 493 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 16 kwi 2019 - 09:42

na ali jest wiecej tego...chodzi chyba wiecej o zapach jak o szczotke :)

#139 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 kwi 2019 - 09:57

jesli o zapach to wole perfumy :D



#140 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 493 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 16 kwi 2019 - 15:35

jesli o zapach to wole perfumy :D
[/quote
tez sa ,)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych