Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nalot na kiełbasie po parzeniu.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#21 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 05 gru 2015 - 22:19

Jak już coś to raz, ale ..... to nie wina jelit.

To żółte o którym piszesz, byłoby widoczne już podczas wędzenia, a nie dopiero po parzeniu.

 

Ale bez zdjęcia wyrobu to se możemy  ............ 0shoot.gif do komarów.



#22 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1609 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 05 gru 2015 - 23:04

To źle wyczyszczone jelita. Da się to zauważyć przed nadziewaniem i ominąć te fragmenty, takie ciemniejsze, żółte farfocle. :) 0dirol.gif

Załączony plik  h2dpc3ny.bmp   787,55 KB   37 Ilość pobrań

 

Faktycznie może to być wina jelit , może warto spróbować zakupić z innego miejsca



#23 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6052 postów

Napisano 05 gru 2015 - 23:05

Jak już coś to raz, ale ..... to nie wina jelit.

To żółte o którym piszesz, byłoby widoczne już podczas wędzenia, a nie dopiero po parzeniu.

 

Ale bez zdjęcia wyrobu to se możemy  ............ 0shoot.gif do komarów.

To następnym razem, jak przyuważę, wyślę metr do Ciebie a Ty se pykniesz kiełbaskę.



#24 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 05 gru 2015 - 23:15

Mam to czasem u siebie ....  :D



#25 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 06 gru 2015 - 08:58

Dobra, Panowie przy najbliższym wedzeniu zrobię dokładne zdjęcia kielbas jeśli takie plamy się pojawią, a pojawią się raczej napewno. Jelita co prawda do tej pory kupowałem z trzech źródeł, ale plamy były zawsze. Powiem jeszcze tylko jedno, jeśli kiełbasy nie parze tylko podpiekam w wędzarni, plam nie ma nigdy.

#26 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8611 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 gru 2015 - 10:15

moze to osadzil sie kalk z wody (niedobrej jakosci) po parzeniu i przesuszeniu..?

Też mi to przyszło do głowy.

przy najbliższym wedzeniu zrobię dokładne zdjęcia kielbas jeśli takie plamy się pojawią, a pojawią się raczej napewno. Jelita co prawda do tej pory kupowałem z trzech źródeł, ale plamy były zawsze. Powiem jeszcze tylko jedno, jeśli kiełbasy nie parze tylko podpiekam w wędzarni, plam nie ma nigdy.

 

Powyższy wpis potwierdza związek plam z wodą.

Jeżeli jest bardzo twarda to w celu eksperymentu spróbuj parzyć w wodzie zmiękczonej. Może być przegotowana i odstana lub lekko zakwaszona.



#27 kafelek

kafelek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • Miejscowośćkonstantynów łódzki

Napisano 07 gru 2015 - 14:57

Witam 

Dawno temu jak byłem u kuzyna który robi wędliny zobaczyłem jak po wyjęciu kiełbasy z parzenia i po odczekaniu jakieś 30 min polewał ją wodą z parzenia , zapytałem po co tak robi odpowiedział by nie było zacieków tłuszczu itd .Dokładnie teraz nie pamiętam dlaczego ale może to jest sposób na tą dolegliwość przebarwień na osłonce 



#28 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 07 gru 2015 - 15:10

O ile piszemy o tłuszczu ?



#29 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 07 gru 2015 - 16:24

Myślę że to faktycznie może mieć związek z wodą a nie z tłuszczem, tak jak napisała EAnna. Jutro z ciekawości zrobię pomiar twardości wody którą użytkuję. 



#30 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2599 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 07 gru 2015 - 16:45

Woda -  to miałbyś wszędzie np na szklance po herbacie . I jak tyle by było kamienia w  wodzie to pralka czajnik itp do roku i do wyrzucenia  . W sumie Myszków Jura  to może być coś na rzeczy ale nie tyle . Wodę masz z własnego ujęcia ? jeżeli tak to podpytaj najbliższych sąsiadów o temat , Możesz to sprawdzić sam jak się myjesz mydłem to mydlisz mydlisz a piany niet i  takie kłaczki  w wodzie  . A na koniec to ta woda jakaś taka sprytna by była w jednym miejscu osadza kamień a w drugim nie . I kamień wychodzi ale na suchym kiełbasa zawsze jest wilgotna (mniej lub więcej ale jest )


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 07 gru 2015 - 17:05


#31 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 07 gru 2015 - 17:07

Co do kamienia - od lat woda którą leje do czajnika jest filtrowana, gdybym tego nie robił to nie po roku, a po dwóch miesiącach jest w nim tyle kamienia że odpada całymi płatami. Ekspres do kawy ciśnieniowy pomimo że dostaje wodę już tą filtrowaną i tak co pół roku musi mieć generalne odkamienianie, gdybym lał do niego bezpośrednio kranówę to po nim. W zmywarce obowiązkowo sól, bo inaczej zacieki. W pralce calgonit to standard, bez tego też by ją trafiło. Wodę mam z sieci wodociągowej i od lat wiadomo że ma dużo kamienia. 


Użytkownik bolexx1313 edytował ten post 07 gru 2015 - 17:12


#32 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2599 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 07 gru 2015 - 17:22

To może (swoją drogą współczuje  ze masz taką wodę ) . Jest jeszcze możliwość podpytać innych z Twojego  rejonu jak u nich to wychodzi (to na szybko) a przy następnym zadymianiu użyć innej  wody (jak radzą we wcześniejszych postach) ale  tej samej technologi i jelit . Swoją drogą jak radzą sobie inni w Twoim rejonie bo użytkują  tej samej wody , a np taka wada dyskwalifikuje kiełbasę  ( robioną przez lokalnych wytwórców czyli w oparciu o tą wodę ) do sprzedaży. O key teraz są globalne zakłady sieci  ale kiedyś byli tylko lokalni wytwórcy  (to pytanie retoryczne )


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 07 gru 2015 - 17:30


#33 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 07 gru 2015 - 17:34

Bolexx jak to wina wody to może kup w markecie wodę butelkowaną i kilka kawałków (powiedzmy ze 4 pętka) parz i przelej tą wodą - w tych wodach 5 litrowych nie ma kamienia i będzie wszystko wiadomo. Generalnie jak się nie mylę to butelka wody 5l. kosztuje coś koło 1,5 zł. 

Maciek z taką "elegancką" wodą daje rade odkamieniacz - 1 na całe mieszkanie i masz po problemie :) - koszt coś koło 1,5 tyś plus troszkę przeróbki inst. wod.kan. i koszt stały zasypu solą w tabletkach. 



#34 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8611 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 gru 2015 - 18:15

Myślę że to faktycznie może mieć związek z wodą a nie z tłuszczem,

W wodzie mogą znajdować się różne, charakterystyczne dla ujęcia wody minerały, których sole mogą wytrącać się w czasie podgrzewania wody w obecności cząsteczek białkowych i tłuszczowych, pochodzących z parzonych wędlin lub powodować wytrącanie się precypitatu białkowo-tłuszczowego.

Sądzę, że wielu z nas zetknęło się ze spektakularnym pokazem zanieczyszczeń wody kranowej, robionym przez akwizytorów filtrów do wody.

Otóż sztuczka polega na dodaniu do wody substancji, która powoduje wytrącanie się nierozpuszczalnych soli, normalnie w wodzie rozpuszczonych, w celu nastraszenia potencjalnego klienta i skłonieniu go do zakupu filtra.

Być może, że u Ciebie występuje podobne zjawisko. Ale, żeby się o tym przekonać, najprościej zrobić jedno parzenie w wodzie kranowej a drugie w dobrze odfiltrowanej i zmiękczonej.



#35 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 07 gru 2015 - 18:37

najprościej zrobić jedno parzenie w wodzie kranowej a drugie w dobrze odfiltrowanej i zmiękczonej.
 

Mozna by tez uzyc innego garnka do parzenia bo moze ten ktory kolega uzywal to teraz, wlasnie wchodz (powloka) w reakcje chemiczne..?!



#36 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 07 gru 2015 - 18:38

Jeszcze pod uwagę należy wziąć tą informację: 

 

Schładzanie w pomieszczeniu ok. 10 st. bez zimnego prysznica. I wtedy właśnie wychodzi ten nalot,


#37 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 07 gru 2015 - 18:44

 

najprościej zrobić jedno parzenie w wodzie kranowej a drugie w dobrze odfiltrowanej i zmiękczonej.
 

Mozna by tez uzyc innego garnka do parzenia bo moze ten ktory kolega uzywal to teraz, wlasnie wchodz (powloka) w reakcje chemiczne..?!

 

Naczynie w którym parzę to duży emaliowany garnek. Emalia w dobrym stanie bez odprysków, tzn. nie ma na wierzchu gołej stali. Więc myślę że w tej kwestii nie powinno być problemu.



#38 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 07 gru 2015 - 18:57

Bolexx chyba nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić wg. tego co ja napisałem i najważniejsze co potwierdziła EAnna- a jest to osoba która naprawdę wie co mówi (pisze)

Teraz czekamy na próby i opis wyniku testów.

Oby wyszło jak najlepiej i najzdrowiej. 



#39 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 07 gru 2015 - 19:04

Bolexx chyba nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić wg. tego co ja napisałem i najważniejsze co potwierdziła EAnna- a jest to osoba która naprawdę wie co mówi (pisze)

Teraz czekamy na próby i opis wyniku testów.

Oby wyszło jak najlepiej i najzdrowiej. 

Dokładnie tak mam zamiar zrobić. Po całej "akcji" opiszę efekty. W każdym razie dziękuję wszystkim za poradę i pomoc w rozwiązywaniu problemu...



#40 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 07 gru 2015 - 19:08

Naczynie w którym parzę to duży emaliowany garnek. Emalia w dobrym stanie bez odprysków, tzn. nie ma na wierzchu gołej stali. Więc myślę że w tej kwestii nie powinno być problemu.

Oczywiscie zrobisz jak chcesz ale zeby wykluczyc wszystkie mozliwosci wad w Twojej kielbasce, poswiecil bym inny garnuszek np. z nierdzewki i w nim zaparzyc tez kilka petek kielbaski.. :)  


Wtedy bedziesz 100 % pewny..






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych