Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak to jest z tym peletem ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
195 odpowiedzi w tym temacie

#181 marino166

marino166

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • MiejscowośćPacanów

Napisano 02 maj 2017 - 21:44

Czyli od 2015r nic się w tej kwestii nie zmieniło... zamówiłem ten pellet i mam zamiar go wypróbować 😁

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

#182 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 02 maj 2017 - 22:14

Kto wie....może dodają więcej .....zulcu....bo się nie czepiam. :D  :D  :D

A wędź sobie czym tam chcesz....ja tego przecież jadł nie będę.



#183 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1963 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 03 maj 2017 - 05:55

Zrębek jaki jest można zobaczyć biorąc do ręki, natomiast pellet....tylko producent wie co jest w środku.

Jak zawsze szanuje Twoje zdanie chociaż nie zawsze się z nim zgadzam. Piszesz, ze nie wiadomo co jest w pelecie nie będę rozwijał tego aspektu szerzej bo sprawa jest oczywista przynajmniej dla mnie. A to takie przemyślenie Ty sprzedajesz różne takie tam rzeczy i np peklosól czy możemy zajrzeć "do środka" czyli obejrzeć jej skład? nie! polegamy na tym co pisze producent, Ty też i mało tego tą opinię przekazujesz dalej czyż nie? . Podsumowując wierzymy w to co piszą producenci wierzymy w atesty i to jest prawidłowe co nie znaczy, że nie zachowujmy ostrożności. Mirku w każdej sprawie mamy prawo do własnego zdania co nie znaczy, że wolno nam robić negację negacji na zasadzie "a u was biją murzynów" I to by było na tyle w temacie. Pozdrówka jak zawsze


Użytkownik Baca edytował ten post 03 maj 2017 - 05:57


#184 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 03 maj 2017 - 10:29

Punkty krytyczne produkcji wędlin.

Wszystkie ściśle pilnujesz, ale w tym jednym końcowym momencie ...... wędzisz nie wiedząc czym.

 

Ja mam w ręce kawałek drewna, ty kawałek zagadki.

Gdyby ta zagadka była warta zachodu, już dawno miałbym ją w sklepie i hucznie zachwalał na forum.

Póki nie mam przejrzystości produkcji pelletu,......w moim sklepie go nie zobaczysz.

 

To by było na tyle.



#185 marino166

marino166

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • MiejscowośćPacanów

Napisano 03 maj 2017 - 10:59

Miro, a nie możesz się przejechać do producenta tego pelletu i sam osobiście prześledzić cały cykl produkcyjny?

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

#186 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1963 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 03 maj 2017 - 14:08

Póki nie mam przejrzystości produkcji pelletu,......w moim sklepie go nie zobaczysz.
A czy tak do końca masz przejrzystość co do jakości, składu, wyrobów które sprzedajesz, śmiem wątpić, a co do tego ze nie zobaczę u Ciebie peletu, no cóż Twoja rzecz a i strata też, bo któż bogatemu zabroni a rzeczony pelet można kupić gdzie indziej. ;). A ps nigdy nie mów nigdy, gdyż życie weryfikuje nasze słowa.

#187 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 03 maj 2017 - 16:29

A czy tak do końca masz przejrzystość co do jakości, składu, wyrobów które sprzedajesz,

Bezwarunkowo. Przy spożywce nie ma zmiłuj. Bez atestów, badań nic nie może wejść na rynek. 

 

Twoja rzecz a i strata też, bo któż bogatemu zabroni
 

Dalej nie pojąłeś, że dla mnie kasa to nie wszystko i może temu bogatym nie mogę się nazwać...... ale dobrze mi z tym.

 

Gdzieś tam mimo wszystko zależy mi innych hobbistach domowych wędlin i nie polecę wyrobu, który może zniweczyć całą ich pracę.

Robić własne wyroby dla lepszego zdrowia i ryzykować wędząc nie wiadomo czym?

Już sam dym jest rakotwórczy i staramy się go ograniczać, ganiąc za złą konstrukcję wędzarni, a tu dla pozornego "luksusu" ....nóż w plecy sobie wbijacie.

 

Wędźcie sobie Panowie czym tam uważacie, a ja zdania nie zmienię.....Bo dalej nie rozumiem zasadności wytwarzania pelletu, niszcząc dobry materiał z którego można zrobić zrębki. Drewno trzeba pociąć, rozdrobnić do postaci pyłu i to tylko po to żeby zrobić pellet?

 

Śmiechu warta ekonomia!

 

Więc mogę domniemywać, że surowcem użytym do produkcji jest pozostały odpad, wręcz śmieci drzewne.

Ten odpad to między innymi smary i paliwa użyte w maszynach i jedyne co mógłbym z takim pelletem zrobić, to spalić do w piecu.

 

I macie rację.......fajnie się pali, kolorek przedni, niby łatwiej, tylko czym wędzicie .....to sami nie wiecie!

 

Smacznego!



#188 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7235 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 03 maj 2017 - 17:28

Nie często się z Mirkiem zgadzam ale ten post to sama prawda :(
Miałem okazję oglądać produkcję zrebków wędzarniczych w Springerze a oni mają europejskie certyfikaty ... na pelet i to opałowy idą wszelkie odpady produkcyjne i materiał zanieczyszczony przy obróbce miedzy innymi smarami i olejami z pił i innych maszyn. Nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego dla rozdrabniania zdrowego materiału drzewnego by potem robić z niego pelet.
To jest ekonomiczna wywrotka na plecy :(

Tapniete z Tapatalk

Użytkownik roger edytował ten post 03 maj 2017 - 17:28


#189 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1963 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 03 maj 2017 - 19:09

Witaj Roberty piszesz, że widziałeś więc na jaki pelet idzie ten szajs na opałowy czy wędzarniczy bo piszesz

oni mają europejskie certyfikaty ... na pelet i to opałowy idą wszelkie odpady
piszesz 

Nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego dla rozdrabniania zdrowego materiału drzewnego by potem robić z niego pelet.
i tu się zgadzamy a czy to nie jest tak ze to są trociny pozostale z obróbki drewna bo jakoś mi sobie trudno wyobrazić rozdrabnianie coby potem kleić bo zgadzam się z Tobą że 

To jest ekonomiczna wywrotka na plecy
. Ta dyskusja zaczyna być rzeczowa a nie bo nie

Więc mogę domniemywać, że surowcem użytym do produkcji jest pozostały odpad, wręcz śmieci drzewne.
Mirku domniemanie nie stanowi dowodu i mnie osobiście nie przekonuje i nie zamierzam Cię przekabacać. Jak już pisałem szanuje Twoje zdanie i nie mówię też ze nie masz racji tylko daj mi jakieś argumenty, tak jak  Robert. Zabierając głos w tej dyskusji wyraziłem swoje zdanie i czekam na zdanie kolegów mających większą wiedzę w temacie, i też nie będę bronił zdania z uporem maniaka tylko proszę o konkrety ;)

#190 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7235 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 03 maj 2017 - 19:42

No oczywiście Zbyszek że to trociny, pozostałości po korowaniu, wióry z maszyn to co zmiecione z hali etc ;)
Siłą rzeczy to zawsze odpad poprodukcyjny ... nawet zakładając że zrobią pelet bez lepiszcza i będzie to 100% "drewna" bo to może być prawda to ja tym nie chcę wędzić ;)
Ale każdy ma swój rozum i swoje priorytety ;)

Tapniete z Tapatalk

#191 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 03 maj 2017 - 21:00

tylko daj mi jakieś argumenty,

 

Piszę przecież....

Bo dalej nie rozumiem zasadności wytwarzania pelletu, niszcząc dobry materiał z którego można zrobić zrębki. Drewno trzeba pociąć, rozdrobnić do postaci pyłu i to tylko po to żeby zrobić pellet?

 

 

 

Poza tym sam miałem przyjemność pracować przy pelleciarce i organizować surowiec.

Co tam szło w gardziel.....? Wszystko co dało się sprasować.



#192 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5781 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 04 maj 2017 - 08:24

Dyskusja znowu zaczyna nabierać takiego samego charakteru jak drzewiej bywało, gdy Miro usiłował przekonywać że jego DG z górnym zasilaniem to urządzenia wędzące pięknie pachnącym, bezsmołowym dymem. Biznes is biznes i pewne rzeczy są nie do "przeskoczenia", w sejmie też działają lobbyści, wszystko jak widać jest OK :D . https://wedlinydomow...ator-wb/page-57



#193 romk

romk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 190 postów
  • MiejscowośćPomorze

Napisano 04 maj 2017 - 09:13

Po odnowieniu wątku peletowego obstawiłem przebieg dyskusji Miro i Sverige. Już myślałem, że nie doczekam się miażdżącego argumentu z górnym podawaniem dymu. A to, proszę, jest. U Mira Murzynów biją...



#194 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 04 maj 2017 - 09:14

@sverige2

Jak ty chłopie bredzisz........ :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

 

@romk

Nie biją ...oni u mnie pracują.. :D  :D  :D


Użytkownik miro edytował ten post 04 maj 2017 - 09:16


#195 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5781 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 04 maj 2017 - 09:35

 

Kto chce niech czyta, a szczerość twierdzenia, jak też stopień wiarygodności tych stwierdzeń głoszonych przez adwersarza pozostawiam do indywidualnej oceny czytających ten wątek kolegów :D.

Pozdrawiam wszystkich :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#196 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1963 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 04 maj 2017 - 16:00

No i czas chyba się opowiedzieć. Swego czasu polemizowałem i to dość namiętnie na temat Dg dolnego i górnego, po czasie dalej podtrzymuję swoje zdanie według mojej oceny DG dolny jest lepszy a podawanie dymu górnym to temat skończony i taki sposób podawania dymu do komory należy o kant rzeczonej doopy rozbic. A teraz moje zdanie na temat pelet a zrębki, i tutaj przychylam sie do zdania Roberta 

nawet zakładając że zrobią pelet bez lepiszcza i będzie to 100% "drewna" bo to może być prawda to ja tym nie chcę wędzić
jednakże nie zgadzam się z twierdzeniem Mirka 

Poza tym sam miałem przyjemność pracować przy pelleciarce i organizować surowiec. Co tam szło w gardziel.....? Wszystko co dało się sprasować.
bo ze pracował to jedno lecz nie wierzę w drugą część cytowanego zdania, bo gdybym tak zaczoł myśleć to  szkoda gadać bo idąc dalej to co?, nie wierzymy nikomu lekarzowi,  farmaceucie itp itd  takim rozumowaniem dochodzimy gdzie?, ano do czarnej doopy. Szkoda gadać strach się bać. Jedynie co mnie przekonuje na rzecz zrębek ano dodatek lepiszcza do peletu i mam takie niezbyt jeszcze sprecyzowane zdanie, że dym z peletu ma bardziej żrący zapach od dymu ze zrębek. Jak pisałem używam peletu a i zrebek i tematowi się przyjrzę a o moich spostrzeżeniach i przemyśleniach napiszę.  :cool: Na ten czas kończę mój udział w dyskusji, która mi osobiście dała dużo do myślenia a i wyjaśniła co poniektóre wątpliwosci, choć nie do końca. Załączam wyrazy szacunku dla moich adwersarzy :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych