Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Policzki wołowe... i co dalej?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#41 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3351 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 08 gru 2015 - 18:49

Przy okazji jak byłem w Selgrosie to pogadałem sobie z facetem z rozbioru. Opowiadał jak to kiedyś jak jeszcze pracował w zakładach mięsnych mieli gościa który brał tylko i wyłącznie głowy wołowe bo były praktycznie za bezcen. No i ów gość z tych głów robił podobno przezajebiaszczą metkę. Może trzeba będzie kiedyś spróbować... 

 

...jak to się odnosi do konieczności zdawania łbów do bakutilu z powodu choroby wściekłych krów - czy już ten proceder przestał obowiązywać?


Użytkownik jumbo edytował ten post 08 gru 2015 - 19:13


#42 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5501 postów

Napisano 08 gru 2015 - 19:02

A tak że to jeszcze za tamtego ustroju było... :)

#43 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 08 gru 2015 - 19:04

.jak to się odnosi do konieczności zdawania łbów do bakutilu z powodu choroby wściekłych krów - czy już ten proceder przestał obowiązywać?

 

Wycinają tylko policzki a reszta idzie do utylizacji.Próbowałem zdobyć taki łepek , ale mimo dobrych znajomości w ubojni spotkałem się z odmową. 



#44 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7000 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 08 gru 2015 - 21:10

Moje łebki często jechały na badania, bo pierwsze objawy gąbczastego zwyrodnienia mózgu pojawiają się zwykle kilka lat po zakażeniu. Może być to nawet 20 lat, ale czasami okres wylęgania trwa tylko kilka miesięcy.
I tak to nie jadłem nigdy policzków.... :cool:

#45 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4271 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 08 gru 2015 - 21:41

...jak to się odnosi do konieczności zdawania łbów do bakutilu z powodu choroby wściekłych krów - czy już ten proceder przestał obowiązywać?

Obowiązuje. Nie znaleziono prionów BSE mięśniach żuchwy i ozorze. Dlatego są przeznaczone do spożycia.



#46 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3351 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 09 gru 2015 - 08:15

 

...jak to się odnosi do konieczności zdawania łbów do bakutilu z powodu choroby wściekłych krów - czy już ten proceder przestał obowiązywać?

Obowiązuje. Nie znaleziono prionów BSE mięśniach żuchwy i ozorze. Dlatego są przeznaczone do spożycia.

 

 

Dziękuję za informację - tak konkretnie i nietusiaczkowo odpowiedziałeś....dzięki jeszcze raz :thumbsup:



#47 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5501 postów

Napisano 09 gru 2015 - 09:32

tak konkretnie i nietusiaczkowo odpowiedziałeś....
A ty za to bardzo w swoim stylu...  :facepalm:  

#48 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3351 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 09 gru 2015 - 09:48

...miło , że Ty to doceniasz.... :)



#49 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5501 postów

Napisano 13 gru 2015 - 15:37

Policzki zostały poczynione (z tego przepisu  http://karolokrasa.p...dcinek-18#first) i skonsumowane z entuzjazmem wielkim. Wszystkim bez wyjątku smakowały bardzo więc chyba się udały...?

Zdecydowanie częściej zagoszczą na naszym stole  :thumbsup:



#50 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 13 gru 2015 - 20:40

więc chyba się udały...?

Były WSPANIAŁE :thumbsup:



#51 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13077 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 13 gru 2015 - 21:01

Były WSPANIAŁE :thumbsup:

 

 

Sławku , mnie  też smakowały . Jak przyjadę przed Wielkanocą  to możesz takie jedzonko przygotować . :D :D

 

 

 Pozdrawiam



#52 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2627 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 gru 2015 - 21:13

Na tegorocznym "Grzybozlocie"  jedliśmy     "Policzki w sosie czekoladowym"  w wykonaniu  th_cooking.gif  Mistrza  Jacinto  :thumbsup: .



#53 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7234 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 14 gru 2015 - 09:31

Policzki zostały poczynione (z tego przepisu  http://karolokrasa.p...cinek-18#first)i skonsumowane z entuzjazmem wielkim.

 

Z tego co kojarzę to bardzo podobnie kolega Jarosław @JaGra robi bardzo zacne ogony ;)


Użytkownik roger edytował ten post 14 gru 2015 - 09:31


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#54 Pedro31

Pedro31

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 17 maj 2020 - 07:28

Uwielbiam policzki wołowe, ja u siebie w pracy trzymam w zalewie przez 3 doby następnie confituje. Rewelacja!!!




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych