Skocz do zawartości

Policzki wołowe... i co dalej?


tusiaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc w Selgrosie po mięsko na wędzonki zobaczyłem ze mają w stałej ofercie policzki wołowe a ze nasłuchałem się o nich samych ochów i achów to postanowiłem się z nimi zmierzyć... :)

Macie może jakieś pomysły bądź doświadczenia co z nich najlepiej poczynić? Podobnież gulasz wychodzi zacny...  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jadłem w jednej z krakowskich restauracji i byly zaje, ale sam nie robiłem. Po zakupie wkręciłem do kaszanki :D. Wydaje mi się, że trzeba umieć dobrze je zrobić. 

 

http://karolokrasa.pl/w-kuchni/okrasa-lamie-przepisy/84-odcinek-18#first

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zobaczyłem ze mają w stałej ofercie policzki wołowe

A w jakiej są cenie?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja w restauracji tne na mniejsze kawalki spinam wykałaczką każdy na pół. Obtaczamy w mące obsmażam na rumiany kolor. Dusze w wywarze z kości i warzyw mówią na to szary rumiany lub found. Dodaje kardamon pieprz caly kilka kaparów czerwone wino. Do miękkości w razie odparowania dolewam sosu. Policzki wyciągam sos redukuje reszte jak coś dogeszczam fuga doprawiam jeszcze do smaku do tego konfitura z czerwonej kapusty puree z batatow. Miodzio :-) Policzki wieprzowe w tej formie są również godne polecenia

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A w jakiej są cenie?
18,29/kg

 

 

Ja w restauracji tne na mniejsze kawalki spinam wykałaczką każdy na pół. Obtaczamy w mące obsmażam na rumiany kolor. Dusze w wywarze z kości i warzyw mówią na to szary rumiany lub found. Dodaje kardamon pieprz caly kilka kaparów czerwone wino. Do miękkości w razie odparowania dolewam sosu. Policzki wyciągam sos redukuje reszte jak coś dogeszczam fuga doprawiam jeszcze do smaku do tego konfitura z czerwonej kapusty puree z batatow. Miodzio :-) Policzki wieprzowe w tej formie są również godne polecenia
Dzięki przemyślę bo tak na sobotę na spółdzielnie zamiaruję zrobić... :thumbsup:  :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Macie może jakieś pomysły bądź doświadczenia co z nich najlepiej poczynić? Podobnież gulasz wychodzi zacny... 

 

Nie podobno a na pewno.Jest zajebisty tylko długo się duszą.Muszą być bardzo miękkie, ale nie zamieniłbym na gulasz z innego mięska. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest zajebisty tylko długo się duszą.Muszą być bardzo miękkie, ale nie zamieniłbym na gulasz z innego mięska. 
No to oddaj fartucha.. znaczy się przepisa  :facepalm:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

znaczy się przepisa 

 

Robię jak gulasz wołowy tzn. najpierw kroję w mniejsze kawałki, obsmażam na smalcu lub nie.Obsmażam później na tej samej patelni  cebulę krojoną w piórka, dodaję obsmażone mięso i  dodaję przyprawy czyli ziele, pieprz mielony, sól , listek, dodaję trochę wody i duszę w krótkim sosie do miękkości.Po uduszeni mięsa do miękkości zaprawiam sos mąką Do tego kluski kładzione, albo  kasza gryczana palona i obiadek gotowy.Smacznego. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A'propos gulaszu wołowego,

oprócz składników, o których napisał kol. Arek dodaję małego kiszonego ogórka i na koniec duszenia słodką paprykę w proszku. 

Przy dostatecznie dużej ilości cebuli, otrzymuje się po zmiksowaniu gęsty sos bez dodatku mąki.

Narobiliście mi apetytu  tymi policzkami. Mniemam, że jest to z natury kleiste mięso, skoro gulasz cieszy się takim uznaniem :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpisz w wyszukiwarkę "Kluski Kładzione" ; masz wyniki i przepisy :) 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

cokolwiek by nie wyszło spółdzielcy w sobotę zostaną uraczeni :cool:

 

 

 Sławku pomimo tego że policzki wołowe są wspaniałe, to zapewne spółdzielcy przyjadą ze swoim kucharzem  .  Tak na wszelki wypadek . :D :D 

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

spółdzielcy przyjadą ze swoim kucharzem  .  Tak na wszelki wypadek .  
A spróbuj mi marudzić...  :devil: Nawet jak będzie ohydztwo masz chwalić...  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś, nie którzy dostawali obrzydzenia, gdy usłyszeli, że w salcesonie włoskim jest mięso z głów wołowych. Dzisiaj rarytas.

Ciekawe, czym będziemy zachwycać się za lat kilkanaście?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja np kiedys od salcesonu mialam bol glowy  :D A teraz  to  najlepsza szynke ooddam za salceson..

Roger dzieki ,kurcze juz chyba 2 raz sie tak motam :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A teraz dobry salceson to za najlepsza szynke oddam..

 

 

elektro , mojej szynki jeszcze nie jadłaś . :tongue::) :)    Ja uwielbiam jedno i drugie . Szynka musi być jednak choć trochę z tłuszczykiem , a salceson z uchem wp.  :frantics:  :) 

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju ,za takie szynki jak wy tu robicie to napewno bym nie zamienila ..ale pamietam jeszcze te szynki z czasow PRL i tylko z takimi porownuje ,choc smaki sie zmieniaja .

moj salcesonik oczywiscie z uchem jest :)

Co do szynki to ja zawsze bylam bardziej "baleronowa", :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.