andrzej k Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Co do szynki to ja zawsze bylam bardziej "baleronowa", Ja też jestem za baleronem ale odniosłem się do szynki Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Grudnia 2015 szyneczka taka z tluszczykiem jest pyszna i do tego swiezy chlebek i cwikla Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Kochani ... ja zwracam delikatnie uwagę , że ''pomylyliście policzki'' ... ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Grudnia 2015 ja zwracam delikatnie uwagę , że ''pomylyliście policzki'' .. Tusiaczku zrób te policzki tak jak robisz forszmak i.....będziesz Pan zadowolony .Bo jak dalej tak dyskusja się potoczy to salceson Tobie wyjdzie albo jakieś żabie udka A tak na marginesie to Bagno ma rację,ale każde mięsko przy odpowiedniej reklamie można zrobić "kultowym".Np.kiedyś na łbach z dorszy to najwyżej się wywar na zupkę gotowało a teraz to w najelegantszych restauracjach serwują "policzki z dorsza" . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) OJJ fakt ..to ja jako rekompesata za off top podam marynate do policzkow -- Marynata: na 1.5 kg policzkow wolowych4 dl czerwonego wina (reszte zachowujemy do pozniejszego duszenia)2 lyzki sherryvinegretu1 lyzka czerwonego octu winnego10 ziarek bialego pieprzu2 ziarna ziela angielskiego, 2 gozdziki1 peczek mieszanych przypraw, rozmaryn, tymjanek i natka3 liscie laurowe2 zabki czosnku1 marchewka w plasterkach1 czewona cebula w grubszych plasterkach.policzki dzielimy na porcje ok 150 g kazdy ukladamy do miski zalewamy marynata i przykrywamy folja spozywcza .Wstawiamy do lodowki na conajmniej 12 h dluzszy czas w marynacie ,powoduje ze bedzie sie krocej dusilo. zamarynowane mieso wyjmujemy , osuszamy papierowym recznikiem solimy i pieprzymy,obtaczamy w mace i podsmazamy,dusimy z warzywami i reszta wina (w piekarniku 125 st C 4-5 h).. po tym czasie wyjmujemy mieso, sos przecedzamy przez sito,zageszczamy jak jest potrzeba maka ,jesli jest gesty dodajemy 1 lyzke octu winnego i 1 lyzke galaretki z czarnej porzeczki redukujemy calosc do ok polowy, doprawiamy sola i pieprzem polewamy mieso sosem. Mozna podac z piuree ziemniaczanym podsmazonymi pieczarkami i pieczona pietruszka. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Jakiś miesiąc temu robiłem salceson z udziałem wołowego ozora oraz policzków ( 1 ozór, około 1,2 kg policzki, cała "buźka" oraz około 0.7 kg łopatki - wszystko peklowane). W sumie "wyszły" 4 kątnice wp. Mogę powiedzieć tylko tyle: "salceson ma duuużą rodzinę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Przy okazji jak byłem w Selgrosie to pogadałem sobie z facetem z rozbioru. Opowiadał jak to kiedyś jak jeszcze pracował w zakładach mięsnych mieli gościa który brał tylko i wyłącznie głowy wołowe bo były praktycznie za bezcen. No i ów gość z tych głów robił podobno przezajebiaszczą metkę. Może trzeba będzie kiedyś spróbować... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Jakiś miesiąc temu robiłem salceson z udziałem wołowego ozora oraz policzków Robiłam salceson z głowy cielęcej i ozora Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Grudnia 2015 gość z tych głów robił podobno przezajebiaszczą metkę. Może trzeba będzie kiedyś spróbować... ... Toż to może być lepsze niż tatar... Chociaż nie wiem czy może być... podam marynate do policzkow -- Też powinno być super Tylko ...ten ocet mi tam nie pasi zbytnio Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Tylko ...ten ocet mi tam nie pasi zbytnio to standard w takich marynatach - podobnie jak i wino powoduje kruchość mięsa, nie bój się w smaku go nie poczujesz a swoje zrobi Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Ja zawsze daje ocet winny do marynat wolowych ,czy baranich,smaku nie poczujesz. a kruchosc napewno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Grudnia 2015 o których napisał kol. Arek Zapomniałem o grzybku suszonym do duszenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Sławku , ja robiłem na jednym ze spływów kajakowych bigos wieprzowy . Najprostszy z możliwych i tak smakował wszystkim że gara nie było potrzeby szorować . Jadła nawet wnuczka Kruszynki , z założenia dziadka gulasz mógł jej nie smakować . Policzki wołowe. pokroić w kostkę , obsmażyć na smalcu , dodać cebulę pokrojoną w piórka ( ja lubię dużo) i kilka ząbków czosnku . Posolić , dać pieprzu grubo mielonego , majeranku papryki słodkiej , podlać małą ilością wody i dusić na wolnym ogniu Tak w połowie czasu obróbki termicznej , ja dodaję przecier pomidorowy . Gęstość gulaszu regulujemy dolaniem odpowiedniej ilości wody oraz dodaniem tłuszczu - smalcu . W takiej postaci dusimy do odpowiedniej twardości mięsa . Można podać z gotowanymi ziemniakami w mundurkach oraz surówką z kiszonej czerwonej kapusty Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Dzięki AndrzejKu... już wybrałem sposób przyrządzenia Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Jadła nawet wnuczka Kruszynki , Głodny wszystko zeżre.Etap był długi i wyczerpujący Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Przy okazji jak byłem w Selgrosie to pogadałem sobie z facetem z rozbioru. Opowiadał jak to kiedyś jak jeszcze pracował w zakładach mięsnych mieli gościa który brał tylko i wyłącznie głowy wołowe bo były praktycznie za bezcen. No i ów gość z tych głów robił podobno przezajebiaszczą metkę. Może trzeba będzie kiedyś spróbować... ...jak to się odnosi do konieczności zdawania łbów do bakutilu z powodu choroby wściekłych krów - czy już ten proceder przestał obowiązywać? Edytowane 8 Grudnia 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Grudnia 2015 A tak że to jeszcze za tamtego ustroju było... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 8 Grudnia 2015 .jak to się odnosi do konieczności zdawania łbów do bakutilu z powodu choroby wściekłych krów - czy już ten proceder przestał obowiązywać? Wycinają tylko policzki a reszta idzie do utylizacji.Próbowałem zdobyć taki łepek , ale mimo dobrych znajomości w ubojni spotkałem się z odmową. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Moje łebki często jechały na badania, bo pierwsze objawy gąbczastego zwyrodnienia mózgu pojawiają się zwykle kilka lat po zakażeniu. Może być to nawet 20 lat, ale czasami okres wylęgania trwa tylko kilka miesięcy. I tak to nie jadłem nigdy policzków.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 8 Grudnia 2015 ...jak to się odnosi do konieczności zdawania łbów do bakutilu z powodu choroby wściekłych krów - czy już ten proceder przestał obowiązywać? Obowiązuje. Nie znaleziono prionów BSE mięśniach żuchwy i ozorze. Dlatego są przeznaczone do spożycia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Grudnia 2015 ...jak to się odnosi do konieczności zdawania łbów do bakutilu z powodu choroby wściekłych krów - czy już ten proceder przestał obowiązywać?Obowiązuje. Nie znaleziono prionów BSE mięśniach żuchwy i ozorze. Dlatego są przeznaczone do spożycia. Dziękuję za informację - tak konkretnie i nietusiaczkowo odpowiedziałeś....dzięki jeszcze raz Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Grudnia 2015 tak konkretnie i nietusiaczkowo odpowiedziałeś.... A ty za to bardzo w swoim stylu... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Grudnia 2015 ...miło , że Ty to doceniasz.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Policzki zostały poczynione (z tego przepisu http://karolokrasa.pl/w-kuchni/okrasa-lamie-przepisy/84-odcinek-18#first) i skonsumowane z entuzjazmem wielkim. Wszystkim bez wyjątku smakowały bardzo więc chyba się udały...? Zdecydowanie częściej zagoszczą na naszym stole Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Grudnia 2015 więc chyba się udały...? Były WSPANIAŁE Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.