paweljack Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Ale bez używania chemii, odmierzanie nastrzyku nie ma sensu To może rozwiń, bo zburzyłeś właśnie mój światopogląd w kwestii nastrzyku wędzonek. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Nastrzyk liczy się przy używaniu dodatków które mają zatrzymać go w mięsie, co ma związek z końcową zawartością azotynu czy fosforanów.Przy braku chemii, mięso odda nadmiar nastrzyku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 27 Czerwca 2017 mięso odda nadmiar nastrzyku. Zgadzam się przy dłuższym okresie (też nie odmierzam ) przy takim krótkim peklowaniu (małe kilka dni) jednak bym odmierzał Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Przecież nastrzyk powinno robić się z tej samej, obliczonej ilości solanki więc Miro ma rację, że nie trzeba tu aptekarskiej dokładności. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Przecież nastrzyk powinno robić się z tej samej, obliczonej ilości solanki więc Miro ma rację, że nie trzeba tu aptekarskiej dokładności. Piotrusiu, obawiam się, że zwłaszcza przy peklowaniu kilkudniowym, wielkość nastrzyku ma zasadnicze znaczenie w kwestii docelowej słoności wyrobu. Pamiętajmy, że czym krótsze peklowanie, tym bardziej stężony roztwór. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Czerwca 2017 To prawda nie wziąłem tego pod uwagę , bo ....... ........ nie praktykuję takiego peklowania - mea culpa . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Piotrusiu, obawiam się, że zwłaszcza przy peklowaniu kilkudniowym, wielkość nastrzyku ma zasadnicze znaczenie w kwestii docelowej słoności wyrobu. Pamiętajmy, że czym krótsze peklowanie, tym bardziej stężony roztwór. I temu peklowanie kilkudniowe jest bez sensu....Zasalamy, potem zmuszeni jesteśmy moczyć bo za słone, a o peklowaniu można zapomnieć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 27 Czerwca 2017 I temu peklowanie kilkudniowe jest bez sensu.... Zasalamy, potem zmuszeni jesteśmy moczyć bo za słone, a o peklowaniu można zapomnieć. Czy oby na pewno? Są sytuacje, że inaczej się nie da. Czasem sam stosuję i jeszcze nigdy nie moczyłem. Zasada, to ścisłe przestrzeganie zaleceń zawartych w tabelach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Wychodzi na to , że najlepiej nastrzykiwać pompowaną nastrzykiwarka na wagę - nastrzyk na czas nie wyjdzie dokładnie (w różne mięśnie różnie wchodzi - czas nie jest adekwatny ) Wagi natomiast się nie oszuka . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Są sytuacje, że inaczej się nie da. Dobrze że to dopisałeś.Czasami tak się zdarzy, że trzeba przyśpieszyć peklowanie, tylko lepiej żeby nie stało się to regułą. Przyśpieszyć paroma godzinami w temperaturze pokojowej, a nie zwiększając ilość solanki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 28 Czerwca 2017 (edytowane) pompowaną nastrzykiwarka na wagę teoretycznie tak po warunkiem że bałagan w domu bezcenny P.S Jak masz swój kącik kulinarny w domu to tak , ale w kuchni z doskoku to trochę to trudne Edytowane 28 Czerwca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 28 Czerwca 2017 teoretycznie tak po warunkiem że bałagan w domu bezcenny Pomimo tego że pekluję zawsze powyżej 10-dni nastrzykuję każdy kawałek mięsa oprócz boczku . Przygotowuję solankę , mięso wkładam do pojemnika gdzie się będzie peklowało , nastrzyk bez mierzenia i liczenia ( mięso i tak odda nadmiar) jednak mięso jest już zabezpieczone od środka solanką . Przecież to takie proste .............. Jeżeli peklujemy krócej , np 6 - dni , robimy wszystko zgodnie z tabelą lub tabelami peklowania . Może ja już mam wprawę ........ Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Przygotowuję solankę , mięso wkładam do pojemnika gdzie się będzie peklowało , nastrzyk bez mierzenia i liczenia Ciekawy byłem kto to pierwszy napisze Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Przecież to takie proste .............. Jeżeli peklujemy krócej , np 6 - dni , robimy wszystko zgodnie z tabelą lub tabelami peklowania . No jasne, że tak. Przy dłuższym peklowaniu, z uwagi na mniejsze stężenie solanki, można dać jej więcej i nic się nie stanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Czerwca 2017 A taka szpryca.?Uzywal ktos.?Link: http://www.ebay.de/itm/like/191800675869?ul_ref=http%253A%252F%252Frover.ebay.com%252Frover%252F2%252F0%252F8%253Fbu%253D43017272112%2526segname%253D16TE179822_T_HOT%2526crd%253D20170628090000%2526loc%253Dhttp%25253A%25252F%25252Fwww.ebay.de%25252Fulk%25252Fitm%25252Flike%25252F191800675869%2526ch%253Dosgood%2526url%253Dhttp%25253A%25252F%25252Fwww.%252524%25257Bprefix%25257Debay.%252524%25257Bdomain%25257D%25252Fulk%25252Fitm%25252Flike%25252F%252524%25257BITEM1_NUMBER%25257D%2526osub%253Dc29e7f8713f8eb572ababb3b4e291f94%25257E9bbc975d9a432ac0dfb780d07ea102a3%2526sojTags%253Demid%25253Dbu%25252Csegname%25253Dsegname%25252Ccrd%25253Dcrd%25252Curl%25253Durl%25252Cch%25253Dch%25252Cosub%25253Dosub%2526srcrot%253D0%2526rvr_id%253D0&ul_noapp=true Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Grzesiu jakby przyrząd do lewatywy tylko końcówka nie ta..... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Grześ masz igłę z jednym otworem z przodu?Jak masz to tej użyj i nie będziesz miał problemu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Andrzeju. Igielke jak pisalem mam dobra, z otworami po bokach, tylko czy ten model nastrzykiwarki "upchnie" dawke solanki w miesien.Wydaje sie byc to porecznym urzadzeniem i dlatego w zapytaniu bylo "Uzywal ktos...?". ☺☺☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 28 Czerwca 2017 No właśnie że igła z otworami bocznym nie jest najlepszym rozwiązaniem dla strzykawki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 28 Czerwca 2017 (edytowane) @miro, No właśnie że igła z otworami bocznym nie jest najlepszym rozwiązaniem dla strzykawki. Może i nie najlepszym ale ja posiadam strzykawkę 100ml i świetnie daję radę . Od kilku lat mam opryskiwacz w kartonie i jakoś nie mogę się zabrać do zamontowania igły . Pozdrawiam Edytowane 28 Czerwca 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Może i nie najlepszym ale ja posiadam strzykawkę 100ml i świetnie daję radę U mnie jest to samo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 28 Czerwca 2017 U mnie jest to samo. Czyli idzie Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Wynika z tego, że Grzegorzowi za bardzo drżą ręce i bryzga po ścianach.....ciekawe czemu? Edytowane 29 Czerwca 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Nie doszukujmy sie przyczyny, gdyż Grzesiowi może się zrobić niezręcznie. Po prostu nastrzykiwania trzeba się nauczyć i poznać trochę anatomię.Jeśli po wbiciu igły nie da się wcisnąć tłoka, trzeba powolutku wyciągać igłę z mięsa, cały czas naciskają (z umiarem) na tłok lub od razu wbić w miejsce obok. Nastrzykujemy w ten sposób, że wbijamy igłę w mięso i nastrzykujemy w momencie wolnego jej wyciągania.Np. bardzo trudne jest nastrzyknięcie warkocza przy polędwicy.Prosta zasada - jeśli nie idzie, nie robimy niczego na siłę. Należy również uważać przy napełnianiu strzykawki (najlepiej zdjąć wtedy igłę), by nie "zaciągnąć kawałeczka mięsa lub tłuszczu, który może zapchać nam igłę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Po prostu nastrzykiwania trzeba się nauczyć i poznać trochę anatomię. Jeśli po wbiciu igły nie da się wcisnąć tłoka, trzeba powolutku wyciągać igłę z mięsa, cały czas naciskają (z umiarem) na tłok lub od razu wbić w miejsce obok ....- jeśli nie idzie, nie robimy niczego na siłę Hmmm czy my jeszcze piszemy i myślimy o tym o czym pomyślałem ? .... czy idziemy gdzieś dalej ... ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.