Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nastrzykiwanie bez emocji (?)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#41 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 26 cze 2017 - 21:32

Maciek, wszystko jak piszesz. Moze ta sol "zgwalcila" strukture scianki strzykawki.?

#42 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 27 cze 2017 - 08:06

Igła ci się nie zapchała?



#43 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 27 cze 2017 - 09:26

Te nastrzykiwarki czy to gotowe, czy samoróbki co pokazał Dziadek to dobry patent, ale jak odmierzać ilość nastrzyku ? 60ml, 80ml itd? Wychodzi na to , że na oko, lub trzeba trzymać nastrzykiwane mięso na wadze, a to chyba upierdliwe :cry:



#44 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26301 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 cze 2017 - 09:44

Wystarczy dopompować do oporu i na czas napełniać np. szklankę lub inne, odmierzone naczynie. Potem jedziesz już na czas.

Oczywiście, jeśli masz wagę, to jak najbardziej.


Użytkownik Maxell edytował ten post 27 cze 2017 - 09:45


#45 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26301 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 cze 2017 - 09:51

I trzecie rozwiązanie: nalać do nastrzykiwarki odmierzoną porcję dla danego kawałka mięsa.



#46 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12392 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 27 cze 2017 - 11:29

ale jak odmierzać ilość nastrzyku ? 60ml, 80ml itd?

 

 

Mięso kładziesz na wagę i nastrzykujesz ile potrzeba , oczywiście po przeliczeniu ml. na gramy .  O gram przecież nie chodzi .............. to nie apteka :D

 

 

Pozdrawiam



#47 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 27 cze 2017 - 11:32

Te nastrzykiwarki czy to gotowe, czy samoróbki co pokazał Dziadek to dobry patent, ale jak odmierzać ilość nastrzyku ? 60ml, 80ml itd? Wychodzi na to , że na oko, lub trzeba trzymać nastrzykiwane mięso na wadze, a to chyba upierdliwe :cry:

 

Z ciekawości zapytam ....po co mierzyć ilość nastrzyku, skoro nie używamy chemii?



#48 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6052 postów

Napisano 27 cze 2017 - 11:35

Z ciekawości zapytam ....po co mierzyć ilość nastrzyku, skoro nie używamy chemii?
 

Pytasz już po raz kolejny w tym temacie, tabele podają ilość solanki na 1kg. Nigdy tego nie widziałeś?  :rolleyes:



#49 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10565 postów

Napisano 27 cze 2017 - 11:35

Robisz tak .Kładziesz mięso na wagę i zaczynasz nastrzykiwać .Waga pokaże ile nastrzyknąłeś.

#50 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 27 cze 2017 - 12:18

Pytasz już po raz kolejny w tym temacie, tabele podają ilość solanki na 1kg. Nigdy tego nie widziałeś? 

Widziałem Pawle..

Ale bez używania chemii, odmierzanie nastrzyku nie ma sensu. 



#51 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6052 postów

Napisano 27 cze 2017 - 12:28

Ale bez używania chemii, odmierzanie nastrzyku nie ma sensu

To może rozwiń, bo zburzyłeś właśnie mój światopogląd w kwestii nastrzyku wędzonek. 



#52 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 27 cze 2017 - 13:18

Nastrzyk liczy się przy używaniu dodatków które mają zatrzymać go w mięsie, co ma związek z końcową zawartością azotynu czy fosforanów.

Przy braku chemii, mięso odda nadmiar nastrzyku.



#53 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2599 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 27 cze 2017 - 13:35

mięso odda nadmiar nastrzyku.

Zgadzam się przy dłuższym  okresie (też nie odmierzam ) przy takim krótkim peklowaniu (małe kilka dni) jednak bym odmierzał



#54 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2600 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 27 cze 2017 - 16:33

Przecież  nastrzyk powinno robić się z tej samej, obliczonej  ilości solanki więc Miro ma rację, że nie trzeba  tu aptekarskiej dokładności.



#55 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26301 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 cze 2017 - 18:45

Przecież nastrzyk powinno robić się z tej samej, obliczonej ilości solanki więc Miro ma rację, że nie trzeba tu aptekarskiej dokładności.

Piotrusiu, obawiam się, że zwłaszcza przy peklowaniu kilkudniowym, wielkość nastrzyku ma zasadnicze znaczenie w kwestii docelowej słoności wyrobu. Pamiętajmy, że czym krótsze peklowanie, tym bardziej stężony roztwór.



#56 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2600 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 27 cze 2017 - 18:50

To prawda   nie wziąłem tego pod uwagę     :facepalm:     , bo .......   :rolleyes:  ........  nie praktykuję takiego peklowania - mea culpa :angel:  . 



#57 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 27 cze 2017 - 21:21

Piotrusiu, obawiam się, że zwłaszcza przy peklowaniu kilkudniowym, wielkość nastrzyku ma zasadnicze znaczenie w kwestii docelowej słoności wyrobu. Pamiętajmy, że czym krótsze peklowanie, tym bardziej stężony roztwór.

I temu peklowanie kilkudniowe jest bez sensu....

Zasalamy, potem zmuszeni jesteśmy moczyć bo za słone, a o peklowaniu można zapomnieć. 



#58 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26301 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 cze 2017 - 21:26

I temu peklowanie kilkudniowe jest bez sensu.... Zasalamy, potem zmuszeni jesteśmy moczyć bo za słone, a o peklowaniu można zapomnieć.

Czy oby na pewno? ;) Są sytuacje, że inaczej się nie da. Czasem sam stosuję i jeszcze nigdy nie moczyłem. Zasada, to ścisłe przestrzeganie zaleceń zawartych w tabelach.



#59 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 27 cze 2017 - 21:34

Wychodzi na to , że najlepiej nastrzykiwać pompowaną nastrzykiwarka na wagę - nastrzyk na czas nie wyjdzie dokładnie (w różne mięśnie różnie wchodzi - czas nie jest adekwatny ) Wagi natomiast się nie oszuka :thumbsup:.



#60 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 28 cze 2017 - 07:11

Są sytuacje, że inaczej się nie da.

 

Dobrze że to dopisałeś.

Czasami tak się zdarzy, że trzeba przyśpieszyć peklowanie, tylko lepiej żeby nie stało się to regułą. :D

Przyśpieszyć paroma godzinami w temperaturze pokojowej, a nie zwiększając ilość solanki.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych