Skocz do zawartości

Nastrzykiwanie bez emocji (?)


rademar

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ale bez używania chemii, odmierzanie nastrzyku nie ma sensu

To może rozwiń, bo zburzyłeś właśnie mój światopogląd w kwestii nastrzyku wędzonek. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nastrzyk liczy się przy używaniu dodatków które mają zatrzymać go w mięsie, co ma związek z końcową zawartością azotynu czy fosforanów.

Przy braku chemii, mięso odda nadmiar nastrzyku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięso odda nadmiar nastrzyku.

Zgadzam się przy dłuższym  okresie (też nie odmierzam ) przy takim krótkim peklowaniu (małe kilka dni) jednak bym odmierzał

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przecież nastrzyk powinno robić się z tej samej, obliczonej ilości solanki więc Miro ma rację, że nie trzeba tu aptekarskiej dokładności.

Piotrusiu, obawiam się, że zwłaszcza przy peklowaniu kilkudniowym, wielkość nastrzyku ma zasadnicze znaczenie w kwestii docelowej słoności wyrobu. Pamiętajmy, że czym krótsze peklowanie, tym bardziej stężony roztwór.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piotrusiu, obawiam się, że zwłaszcza przy peklowaniu kilkudniowym, wielkość nastrzyku ma zasadnicze znaczenie w kwestii docelowej słoności wyrobu. Pamiętajmy, że czym krótsze peklowanie, tym bardziej stężony roztwór.

I temu peklowanie kilkudniowe jest bez sensu....

Zasalamy, potem zmuszeni jesteśmy moczyć bo za słone, a o peklowaniu można zapomnieć. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

I temu peklowanie kilkudniowe jest bez sensu.... Zasalamy, potem zmuszeni jesteśmy moczyć bo za słone, a o peklowaniu można zapomnieć.

Czy oby na pewno? ;) Są sytuacje, że inaczej się nie da. Czasem sam stosuję i jeszcze nigdy nie moczyłem. Zasada, to ścisłe przestrzeganie zaleceń zawartych w tabelach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wychodzi na to , że najlepiej nastrzykiwać pompowaną nastrzykiwarka na wagę - nastrzyk na czas nie wyjdzie dokładnie (w różne mięśnie różnie wchodzi - czas nie jest adekwatny ) Wagi natomiast się nie oszuka :thumbsup:.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Są sytuacje, że inaczej się nie da.

 

Dobrze że to dopisałeś.

Czasami tak się zdarzy, że trzeba przyśpieszyć peklowanie, tylko lepiej żeby nie stało się to regułą. :D

Przyśpieszyć paroma godzinami w temperaturze pokojowej, a nie zwiększając ilość solanki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pompowaną nastrzykiwarka na wagę

 teoretycznie tak :thumbsup:  po warunkiem że bałagan w domu  bezcenny :D:facepalm:

 

 

P.S

 Jak masz swój kącik  kulinarny  w domu to tak , ale w kuchni  z doskoku to trochę  to trudne

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

teoretycznie tak :thumbsup: po warunkiem że bałagan w domu bezcenny :D:facepalm:

 

 

Pomimo tego że pekluję zawsze powyżej 10-dni nastrzykuję każdy kawałek mięsa oprócz boczku . Przygotowuję solankę ,  mięso wkładam do pojemnika gdzie się będzie peklowało ,  nastrzyk  bez mierzenia i liczenia ( mięso i tak odda nadmiar)  jednak  mięso  jest już zabezpieczone od środka  solanką . :D

 

Przecież to takie proste ..............  :D  Jeżeli peklujemy krócej , np 6 - dni ,  robimy wszystko zgodnie z tabelą lub tabelami peklowania . :D 

 

Może ja już mam wprawę ........ :D

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przygotowuję solankę ,  mięso wkładam do pojemnika gdzie się będzie peklowało ,  nastrzyk  bez mierzenia i liczenia

 

Ciekawy byłem kto to pierwszy napisze ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przecież to takie proste .............. :D Jeżeli peklujemy krócej , np 6 - dni , robimy wszystko zgodnie z tabelą lub tabelami peklowania . :D

No jasne, że tak. Przy dłuższym peklowaniu, z uwagi na mniejsze stężenie solanki, można dać jej więcej i nic się nie stanie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grześ masz igłę z jednym otworem z przodu?

Jak masz to tej użyj i nie będziesz miał problemu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju. Igielke jak pisalem mam dobra, z otworami po bokach, tylko czy ten model nastrzykiwarki "upchnie" dawke solanki w miesien.

Wydaje sie byc to porecznym urzadzeniem i dlatego w zapytaniu bylo "Uzywal ktos...?".

 

☺☺☺

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie że igła z otworami bocznym nie jest najlepszym rozwiązaniem dla strzykawki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@miro,

 

No właśnie że igła z otworami bocznym nie jest najlepszym rozwiązaniem dla strzykawki.

 

 

Może i nie najlepszym ale ja  posiadam strzykawkę 100ml i świetnie daję radę :D  .  Od kilku lat mam opryskiwacz w kartonie i jakoś nie mogę się zabrać do zamontowania igły . :D

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może i nie najlepszym ale ja posiadam strzykawkę 100ml i świetnie daję radę

U mnie jest to samo. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wynika z tego, że Grzegorzowi za bardzo drżą ręce i bryzga po ścianach.....ciekawe czemu?  :D

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie doszukujmy sie przyczyny, gdyż Grzesiowi może się zrobić niezręcznie. :D Po prostu nastrzykiwania trzeba się nauczyć i poznać trochę anatomię.

Jeśli po wbiciu igły nie da się wcisnąć tłoka, trzeba powolutku wyciągać igłę z mięsa, cały czas naciskają (z umiarem) na tłok lub od razu wbić w miejsce obok. Nastrzykujemy w ten sposób, że wbijamy igłę w mięso i nastrzykujemy w momencie wolnego jej wyciągania.

Np. bardzo trudne jest nastrzyknięcie warkocza przy polędwicy.

Prosta zasada - jeśli nie idzie, nie robimy niczego na siłę. Należy również uważać przy napełnianiu strzykawki (najlepiej zdjąć wtedy igłę), by nie "zaciągnąć kawałeczka mięsa lub tłuszczu, który może zapchać nam igłę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po prostu nastrzykiwania trzeba się nauczyć i poznać trochę anatomię. Jeśli po wbiciu igły nie da się wcisnąć tłoka, trzeba powolutku wyciągać igłę z mięsa, cały czas naciskają (z umiarem) na tłok lub od razu wbić w miejsce obok ....

- jeśli nie idzie, nie robimy niczego na siłę 

 

 

Hmmm czy my jeszcze piszemy i myślimy o tym o czym pomyślałem ? .... czy idziemy gdzieś dalej ... ? ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.