Jump to content

Recommended Posts

Witam,

 

pekluję 9 kg mięsa na 10 dni czyli wg tabeli Dziadka wychodzi 414 g peklosoli na 3,4 litra wody.

Najpierw przygotowałem mieszankę a później po włożeniu mięsa do wiadra okazało się, że ok 1-1,5l roztworu trzeba odlać (nie mieści się).

Czyli zostało 2 litry roztworu. Licząc z proporcji wychodzi że taki roztwór zawiera ok 250g soli. 

 

Czy powinienem zrobić nowy roztwór ze zmniejszoną ilością wody 2l ale z 414g peklosoli jak dla 9kg mięsa?

Czy zostawić jak jest?

nie znaleźć/skombinować odpowiedni pojemnik lub dać do dwóch  i stosować ilość i stężenie peklo-solanki zgodne z tabelą .Tabela Dziadka jest dla "słonolubny" i nie dotyczy polędwic

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Wg mojego zdania ja bym zostawił jak jest.

Zrobiłeś odpowiednie stężenie procentowe solanki a, że garnczek bardziej ścisły :)

Solanki nie wylewaj zostaw w słoiku do końca czasu peklowania - a nuż się przyda.

Mięso dobrze by było nastrzyknąć na początek  i przewracać w garnku co najmniej 1 raz dziennie.

Ta górna granica solenia może być lekko za słona - to jest wersja dla słonolubnych  (dolny przedział solanki jest w granicach 324g ) ale to już Twoja decyzja. 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

 

Nie mam niestety tyle miejsca w lodówce żeby wstawić większe/więcej pojemników.

 

Zawsze robiłem zgodnie z tabelą i nie były za słone.

 

Mięso oczywiście nastrzykniete i przewracane.

Wg mojego zdania ja bym zostawił jak jest.

Arturze, delikatnie ujmując powstrzymałbym się od takiej porady :mellow:

trzeba się zastanowić co wynika z opisu kolegi....:

 

wychodzi ... 3,4 litra wody.... zostało 2 litry roztworu.

- jeśli udało Mu się zalać 9 kilogramów mięsa niecałymi półtora-litrami solanki, oznacza że to mięso zostało sprasowane niczym plik ZIP :rolleyes:

takie warunki z góry zapowiadają kłopoty z prawidłowym dotarciem odpowiedniej ilości substancji do wszystkich miejsc

 

@tomek4, niestety musisz coś wykombinować.... przy tej ilości mięska oraz odpowiednim pojemniku, ilość 40% może wydawać się ponad miarę i delikatne "niedopełnienie" nie jest zbrodnią, ale nie aż tak jak powyżej

Edited by abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Zrób słabszy . Ale i tak nie jest to "gwarancją " ze trafisz w słoność . Mięso przyjeło już trochę peklosoli (nikt nie wie ile ) . W moje ocenie powinieneś ja wymoczyć przed wędzeniem -ociekanie i osuszanie wtedy takie 12  godzin -aby słoność się wyrównała  ( 3 minuty na jeden dzień peklowania w chłodnej wodzie- w przybliżeniu - dobrze to w oparciu o kosztowanie mięsa -wyciąć płatek ze środka skosztować ale z tym kosztowaniem to jest tak że masarz jak kiper jak kosztuje często to wyczuwa  bez błędu my jak  sporadycznie troche gorzej :D )

 

W przyszłości  jak krucho z miejscem w lodowce to poszukaj na forum o suchym peklowaniu może być to rozwiązanie 

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Dziękuję za cenne rady.

 

Problemu z miejscem nigdy nie było ale przed świętami nagle każdy coś dorzucił...

Normalnie bym się taka sytuacja nie przejął i zostawił w tej zalewie jak jest ale połowa wsadu nie moja...

 

 

Najpierw przygotowałem mieszankę a później po włożeniu mięsa do wiadra okazało się, że ok 1-1,5l roztworu trzeba odlać (nie mieści się). Czyli zostało 2 litry roztworu.

 

- jeśli udało Mu się zalać 9 kilogramów mięsa niecałymi półtora-litrami solanki, oznacza że to mięso zostało sprasowane niczym plik ZIP :rolleyes:
ech... troszkę mi się wczoraj ten środkowy kontekst zdania niezauważył - zostało 2 litry ale w mięsie a nie do wylania :blush: ...

niemniej jednak problem nadal - choć mniejszy  - istnieje :rolleyes:

 

@tomek4, czy na prawdę nie masz możliwości odłożenia do innego pojemnika odrobiny mięsa? - 9 kg  to nie jest tak dużo... musisz mieć na prawdę małą lodówkę :tongue: - ja osobiście jak nie mam wyjścia to do lodówki wstawiam KEG 50litrów :clap: i jeszcze zostaje miejsce na "dupelele" ale niestety,  mięso ma priorytet przed musztardą :D ... a lodówkę mam raczej z tych typowych 180cm....

 

obecne warunki pogodowe pozwalają też, przy odrobinie uwagi na peklowanie również na zewnątrz :cool: -  wahania temperatury dzień/noc są do opanowania, oby tylko miejsce jakieś bezpieczne się znalazło

 

Na drugi raz trzeba liczyć siły na zamiary :rolleyes::tongue: 

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Problem rozwiązany. Znalazłem większy pojemnik, zalewe zrobilem od nowa, zbędne półki z lodówki wyrzuciłem :)

 

A swoją drogą lodówka naprawdę jest mała. A może wsadu przed świętami po prostu więcej?

 

Pozdrawiam.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.