Skocz do zawartości

Kiszczonka - przysmak z centralnej polski


Nikoś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nie wiem może ktoś juz pisał o tym możliwe ,że przeoczyłem bo nie spotkałem się z tym na forum , a mianowicie w naszych okolicach na drugi dzień na śniadanie gotowało się zupę zwaną kiszczanką a konkretnie to tak , w kotle w którym gotowało się mięska na salceson i kaszankę a później w tym wywarze  parzyło się kaszankę w naturalnych jelitach i salceson w żołądku , no więc już na koniec wystawiało się na noc ten gar z wywarem do chłodnego miejsca , na drugi dzień rano była na tym warstwa smalcu , to tak brało się zeskrobywało ten smalec dużą nalewką mieszało ten wywar i wlewało kilka takich chochel do garnka , dorzucało trochę tego smalcu i na ogień , jak się zagotowało to zalewało się to żurkiem i po zagotowaniu jadło z nakruszonym do środka suchym chlebem i pętem kaszanki :D Jak dla mnie to było pycha :D 

Rzeźnik z powołania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo znana , tylko trochę inaczej robiona :D 

 

 Był to rosół po gotowaniu wszystkich mięs na wędliny podrobowe i ich następnym  parzeniu .  Parzone były również w tym rosole kiełbasy . Oczywiście babcia pilnowała dziadka żeby przy parzeniu żadna wędlina nie pękła .  Po tym całym ceremoniale , czyli po parzeniu wszystkich wędlin ,babcia podchodziła do kotła  i robiła kiszczonkę . Czyli przyprawiała ten rosół w miarę potrzeby pieprzem solą i majerankiem , rozprówała kilka kaszanek żeby to zagęścić . Nie zdejmowało się tłuszczu . Zupę podawało się z gotowanymi w mundurkach pyrami :D . Było co jeść przez kilka dni :D Oczywiście najbliższa rodzina dostała w kaneczce kiszczonki na obiadek wraz z wyrobami ( po kawałku )na próbę .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Toć to i u mnie ta kiszczanka jest znana :clap: ale moi rodzice pochodzą z Kujaw więc pewnie stamtąd ten przepis, w każdym bądź razie pychota jakich mało :clap: 

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, ja pamiętam to pod nazwą 'kiszczok''.Lepsza była jak wyleciała z "flaka" kaszanka lub pasztetowa,a sąsiedzi faktycznie kursowali z kankami by przy następnym sąsiedzkim świniobiciu była okazja poczęstować wyrobami i oczywiście "kiszczokiem".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Pochodzę z samego serca Wielkopolski, ale nigdy z taką potrawą się nie spotkałam.

Może nie robiliście świniobicia w domu?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pochodzę z samego serca Wielkopolski, ale nigdy z taką potrawą się nie spotkałam. 

 

,,Potrawa bardzo popularna w okresie między wojennym na terenach wiejskich w całej Wielkopolsce oraz Kujawach. Jedzona przez mniej zamożnych mieszkańców wsi i miast.'' - Tak opisują etnografowie.

 

A tak wygląda rekonstrukcja Pałuckiej wersji kiszczonki z okresu międzywojennego :-) 

post-41085-0-76722800-1457638967_thumb.jpg

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.