Sloma1988 Posted December 25, 2015 Report Share #26 Posted December 25, 2015 ja wyjąłem teraz szynki gdy osiągnęły 70stopni w środku, dla mnie super:) no ale kwestia gustu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-464957 Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted December 25, 2015 Report Share #27 Posted December 25, 2015 Ja polędwicę parzyłem do 60 teraz parzę do 63. Wcześniej mówili spożywający że za surowe. Quote Piksiak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-464965 Share on other sites More sharing options...
Sloma1988 Posted December 25, 2015 Report Share #28 Posted December 25, 2015 Poniżej wrzucam fotki szynki (ok. 1,3kg) po podpiekaniu do temp. 70-75 stopni. Jak widać nie jest ani sucha ani twarda czy ścięgnista. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-464966 Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 25, 2015 Report Share #29 Posted December 25, 2015 Sucha, twarda to pojęcia względne.Parzenie czy pieczenie do określonej temperatury, to nie tylko też rzecz gustu, ale i rodzaju wyrobu. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-464968 Share on other sites More sharing options...
Andrzej132 Posted December 25, 2015 Report Share #30 Posted December 25, 2015 My kiełbaskę po wędzeniu czasami "dopiekamy" w piekarniku elektrycznym. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-464978 Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 25, 2015 Report Share #31 Posted December 25, 2015 Przy wedzeniu 3 h w 55 C wszystko co uzyskasz to ~35-40 C prawda cała prawda i tylko prawda.!!! Dlatego ostrożnie z dopiekaniem. Schab parzymy w 80 st do uzyskania 60 st w środku - jest w tedy smaczny i soczysty , 68 st -to dla schabu o wiele za dużo taka sama prawda w smaku Ja polędwicę parzyłem do 60 teraz parzę do 63. Wcześniej mówili spożywający że za surowe. również prawda i kwestia własnego gustu. Bogdan polędwicę parzę do osiągnięcia 58 st.C wewnątrz wyrobu ,jest wtedy smaczna delikatna i co najważniejsze w polędwicy soczysta I to też się zgadza Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-464981 Share on other sites More sharing options...
Sloma1988 Posted December 25, 2015 Report Share #32 Posted December 25, 2015 ale wiecie, każdy robi jak mu smakuję. poprzednie wyszły mi trochę surowawe stąd ostatnie podpiekanie było nieco dłuższe. dla mnie konsystencja mięsa super i tego się będę trzymał Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-465014 Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 25, 2015 Report Share #33 Posted December 25, 2015 Gusta i smaki mają się do obowiązujacych zasad jak pięść do oka ...Tu piszemy jak robić dobrze i bezpiecznie a nie jak nam smakuje w zaciszu domowym możesz zrobić tatara z kurczaka razem z pierzem jak lubisz Twoja sprawa ... póki takiego przepisu tu nie wstawisz nikt tego nie powieli ... Tapniete z GT-I9500 Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-465046 Share on other sites More sharing options...
Sloma1988 Posted December 25, 2015 Report Share #34 Posted December 25, 2015 no zgodzę się z Tobą Roger, wiadomo, że nikt tu nikomu krzywdy nie chce zrobić ale od tego mamy Was bardziej doświadczonych, żeby nas poprawić ale zapamiętam. do komentarza Jumbo nie będę się wypowiadał... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-465047 Share on other sites More sharing options...
AdamKowalski Posted January 16, 2016 Report Share #35 Posted January 16, 2016 Kwestia gustu, ale jak dla mnie, to bardziej smakują parzone aniżeli podpiekane. Raz podpiekałem w piekarniku elektrycznym, ale zazwyczaj parzę. Temperatura wewnątrz dochodzi do 72 stopni. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-468929 Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted March 4, 2016 Report Share #36 Posted March 4, 2016 WitamNie mam dużego doświadczenia w sprawie wędzenia. Ja nastawiłem się na wędzenie w wyższej temperaturze 70-110 stopni, Moje wyroby są smaczne, parzenie odbiera smak.Pozdrawiam , marula3 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-482028 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 4, 2016 Report Share #37 Posted March 4, 2016 Moje wyroby są smaczne, parzenie odbiera smak. Jeden woli blondynki, drugi brunetki.Ja jem wyroby "bezsmakowe", parzone i też są smaczne Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-482039 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 4, 2016 Report Share #38 Posted March 4, 2016 Ja tez jem bezsmakowe wędliny....i takie lubię! Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-482043 Share on other sites More sharing options...
eMKa Posted March 4, 2016 Report Share #39 Posted March 4, 2016 Tez byłem nastawiony na pieczone...... Bo źle parzyłem Teraz praktycznie 90% parzone Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-482122 Share on other sites More sharing options...
Grisza159 Posted March 8, 2016 Report Share #40 Posted March 8, 2016 U mnie ojciec zawsze wędził i parzył wedliny i kielbasy. Innych nie jadłem, nie znam smaku swojskiej kielbasy podpiekanej. Czy szynki peklowanej na sucho. Zawsze jedna i ta sama metoda peklowania na mokro. Schab ojciec robił dla siebie tylko wędzony, ale mi taki nie smakował. Z resztą po wielu godzinach spędzonych na forum i edukowania sie co do wyrobu i jakości wędlin, oraz ich wyglądu,CO SIE OKAZUJE?? że ojciec nas nieświadomie "podtruwał", bo wszystkie wyroby był ciemne, okopcone, osmolone. Wędzenie bez termometru, i na oko, nie zawsze smakowały tak samo, i nie zawsze miał dobre, suche, liściaste drewno pod ręką. Stosował metode "na pływające jajko". Po przekroju często było widać zsiniałe mieso na zewnątrz, a w środku czerwonawe. Mojej mamie to nie przeszkadzało jak i najbliższym, uwielbiała takie wyroby, jak jej teraz o tym powiedziałem to odpowiedziała, "że pewnie i tak było zdrowsze niż to ze sklepu"Dlatego też postanowiłem że wybuduje swoją porządną wędzarnie i będę robił wyroby według prawidłowych proporcji, procesów i metod, zwłaszcza że często mam przyjemność brać od wujka mieso ze świniaka, które hoduje tylko dla najbliższej rodziny, aby nie musieć się martwić o zdrowie najbliższych, oraz móc popróbować z pełnym wachlarzem smaków i obróbek termicznych swoich wyrobów i dobrać to co najlepiej smakuje.Ależ sie rozpisałem. Przepraszam za esej Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-483187 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 8, 2016 Report Share #41 Posted March 8, 2016 Przepraszam za esej Nie masz za co przepraszać, my się cieszymy takimi wypowiedziami.Życzymy samych udanych wyrobów. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-483203 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted March 8, 2016 Report Share #42 Posted March 8, 2016 Moje wyroby są smaczne, parzenie odbiera smak. Jeden woli blondynki, drugi brunetki.Ja jem wyroby "bezsmakowe", parzone i też są smaczne Ja z kolei zjadam ze smakiem wszystkie, wędzone, pieczone i parzone, ważne że sam robię, a co jeszcze ważniejsze to że smakuje rodzinie Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-483242 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 8, 2016 Report Share #43 Posted March 8, 2016 @Grisza159Tata nie robił źle, tak go nauczono.Być może nie miał okazji widzieć innych wyrobów i dla niego było dobrze.Jak sięgam pamięcią u mnie w domu, w którym dziadek i tata robili wyroby były one wypisz, wymaluj jak u ciebie.I tego smaku nie da się zapomnieć. To były najlepsze wędliny jakie było mi dane jeść, bo przypominają to co już bezpowrotnie minęło. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-483251 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 8, 2016 Report Share #44 Posted March 8, 2016 Po przekroju często było widać zsiniałe mieso na zewnątrz, a w środku czerwonawe. Chyba odwrotnie Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-483269 Share on other sites More sharing options...
Grisza159 Posted March 9, 2016 Report Share #45 Posted March 9, 2016 A tak. Zgadza się. Odwrotnie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-483440 Share on other sites More sharing options...
odyn06 Posted March 10, 2016 Report Share #46 Posted March 10, 2016 WitamNie mam dużego doświadczenia w sprawie wędzenia. Ja nastawiłem się na wędzenie w wyższej temperaturze 70-110 stopni, Moje wyroby są smaczne, parzenie odbiera smak.Pozdrawiam , marula3To już było.To nie jest wędzenie, ale amerykańskie BBQ. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-483662 Share on other sites More sharing options...
pshem Posted March 18, 2021 Report Share #47 Posted March 18, 2021 Witajcie Koledzy i Koleżanki, Bracia i Bracianki Od około roku wędzę w wędzarce Thermowind, z chyba niezłym skutkiem Święta nadchodzą, więc w solance pekluje sie już szynka i schab. No i wszystko byłoby normalnie, gdyby się żona nie naoglądała "Rolników z Podlasia".. w jakimś odcinku był pan chłop co se wędził. Tak tradycyjnie, w beczce, jak na prostego chopka przystało. No i jak wyjął boczek i szynkę to od razu kroił i od razu jedli i od razu było pyszne i różowiutkie... no i teraz mam w domu "tak mi uwędź", "to na pewno się da", "bez tego parzenia", "ja kiedyś kupowałam takie wędzonki od takiego pana i nie trzeba było schabu gotować i nie był surowy"... piekło nie święta! No i tu pytanie, które mam nadzieję nie zostanie bez odpowiedzi:co się stanie jak zamiast wędzić 3-4 h w 40C odpalę po np. 2h 80C na następne 2h? jest taka tabelka na forum dot. czasów obróbki - schab pieczony - wędzić 1,5 h w 50-60C a potem piec 75-85C 1,5-2,5h - piec z dymem czy bez? przed pandemią powstawały jak grzyby po deszczu takie przydrożne wędzarnie, gdzie można było kupić gorące kiełbaski, kaszanki, golonki itp prosto z gorącego dymu - czy to to właśnie było określone wyżej mianem BBQ? szukałem, ale na formum nie znalazłem nic na temat.Ratunku! Bo za tydzień trzeba dymić Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-700444 Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted March 18, 2021 Report Share #48 Posted March 18, 2021 (edited) Małe, takie ok kilograma kawałki mięsa swobodnie dopieczesz w wędzarni, temperaturę bym nawet nieco podnosił, ja kiełbasę dopiekam w temperaturze dymu 90-95 stopni aż do osiągnięcia 72 stopni w batonie. Duże kawałki mięsa trudno dopiec w wędzarni tak, by w środku osiągnąć pożądaną temperaturę, a nie przesuszyć i nie przepiec zewnętrznej warstwy. Dodatkowo jest jeszcze kwestia temperatury dymu - nie powinno się przekraczać 120 - 140 stopni, ze względu na azotyny i azotany w mieszance peklującej. A trudno dogrzać duży kawałek bez podniesienia temperatury dymu. Polędwicę, czyli schab bez kości, zwłaszcza niezbyt gruby dopieczesz na pewno. Kiełbasa godzinkę temu dopieczona w wędzarni Edited March 18, 2021 by MlKl Quote Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-700447 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 18, 2021 Report Share #49 Posted March 18, 2021 Jak żona spróbuje tych pieczonych szynek i polędwic to szybko wróci do parzenia chyba ,że lubi mało soczyste wędliny .Do pieczenia nadają się kiełbasy i boczki .Suche nie będą ze wzgledu na to ,że posiadają tłuszcz. Inne wyroby będą wiórowate.,ale to już rzecz gustu. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-700451 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted March 19, 2021 Report Share #50 Posted March 19, 2021 Dokładnie, ja wolę parzone po wędzeniu. Jak arkadiusz pisze, rzecz gustu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/2/#findComment-700494 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.