Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Sucha, twarda to pojęcia względne.

Parzenie czy pieczenie do określonej temperatury, to nie tylko też rzecz gustu, ale i rodzaju wyrobu.

 

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

 

 

Przy wedzeniu 3 h w 55 C wszystko co uzyskasz to ~35-40 C
prawda cała prawda i tylko prawda.!!! :) Dlatego ostrożnie z dopiekaniem. 

 

Schab parzymy w 80 st do uzyskania 60 st w środku - jest w tedy smaczny i soczysty , 68 st -to dla schabu o wiele za dużo
taka sama prawda w smaku  :) 

 

Ja polędwicę parzyłem do 60 teraz parzę do 63. Wcześniej mówili spożywający że za surowe.
również prawda i kwestia własnego gustu. 

 

Bogdan polędwicę parzę do osiągnięcia 58 st.C  wewnątrz wyrobu ,jest wtedy smaczna  delikatna i co najważniejsze w polędwicy soczysta
I to też się zgadza  :D

Gusta i smaki mają się do obowiązujacych zasad jak pięść do oka ...

Tu piszemy jak robić dobrze i bezpiecznie a nie jak nam smakuje w zaciszu domowym możesz zrobić tatara z kurczaka razem z pierzem jak lubisz Twoja sprawa ... póki takiego przepisu tu nie wstawisz nikt tego nie powieli ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

no zgodzę się z Tobą Roger, wiadomo, że nikt tu nikomu krzywdy nie chce zrobić:) ale od tego mamy Was bardziej doświadczonych, żeby nas poprawić:) ale zapamiętam. do komentarza Jumbo nie będę się wypowiadał...

  • 3 weeks later...

Kwestia gustu, ale jak dla mnie, to bardziej smakują parzone aniżeli podpiekane. Raz podpiekałem w piekarniku elektrycznym, ale zazwyczaj parzę. Temperatura wewnątrz dochodzi do 72 stopni.

  • 1 month later...

Ja tez jem bezsmakowe wędliny....i takie lubię!  :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

U mnie ojciec zawsze wędził i parzył wedliny i kielbasy. Innych nie jadłem, nie znam smaku swojskiej kielbasy podpiekanej. Czy szynki peklowanej na sucho. Zawsze jedna i ta sama metoda peklowania na mokro. Schab ojciec robił dla siebie tylko wędzony, ale mi taki nie smakował. Z resztą po wielu godzinach spędzonych na forum i edukowania sie co do wyrobu i jakości wędlin, oraz ich wyglądu,CO SIE OKAZUJE?? że ojciec nas nieświadomie "podtruwał", bo wszystkie wyroby był ciemne, okopcone, osmolone. Wędzenie bez termometru, i na oko, nie zawsze smakowały tak samo, i nie zawsze miał dobre, suche, liściaste drewno pod ręką. Stosował metode "na pływające jajko". Po przekroju często było widać zsiniałe mieso na zewnątrz, a w środku czerwonawe. Mojej mamie to nie przeszkadzało jak i najbliższym, uwielbiała takie wyroby, jak jej teraz o tym powiedziałem to odpowiedziała, "że pewnie i tak było zdrowsze niż to ze sklepu"

Dlatego też postanowiłem że wybuduje swoją porządną wędzarnie i będę robił wyroby według prawidłowych proporcji, procesów i metod, zwłaszcza że często mam przyjemność brać od wujka mieso ze świniaka, które hoduje tylko dla najbliższej rodziny, aby nie musieć się martwić o zdrowie najbliższych, oraz móc popróbować z pełnym wachlarzem smaków i obróbek termicznych swoich wyrobów i dobrać to co najlepiej smakuje.

Ależ sie rozpisałem. Przepraszam za esej ;)

 

 

Przepraszam za esej

Nie masz za co przepraszać, my się cieszymy takimi wypowiedziami.

Życzymy samych udanych wyrobów. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

Moje wyroby są smaczne, parzenie odbiera smak.

 

Jeden woli blondynki, drugi brunetki.

Ja jem wyroby "bezsmakowe", parzone i też są smaczne ;)  

 

Ja z kolei zjadam ze smakiem wszystkie, wędzone, pieczone i parzone, ważne że sam robię, a co jeszcze ważniejsze to że smakuje rodzinie :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

@Grisza159

Tata nie robił źle, tak go nauczono.

Być może nie miał okazji widzieć innych wyrobów i dla niego było dobrze.

Jak sięgam pamięcią u mnie w domu, w którym dziadek i tata robili wyroby były one wypisz, wymaluj jak u ciebie.

I tego smaku nie da się zapomnieć.

 

To były najlepsze wędliny jakie było mi dane jeść, bo przypominają to co już bezpowrotnie minęło.

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Witam

Nie mam dużego doświadczenia w sprawie wędzenia. Ja nastawiłem się na wędzenie w wyższej temperaturze 70-110 stopni, Moje wyroby są smaczne, parzenie odbiera smak.

Pozdrawiam , marula3

To już było.

To nie jest wędzenie, ale amerykańskie BBQ.

  • 5 years later...

Witajcie Koledzy i Koleżanki, Bracia i Bracianki ;)

 

Od około roku wędzę w wędzarce Thermowind, z chyba niezłym skutkiem ;) Święta nadchodzą, więc w solance pekluje sie już szynka i schab. No i wszystko byłoby normalnie, gdyby się żona nie naoglądała "Rolników z Podlasia".. w jakimś odcinku był pan chłop co se wędził. Tak tradycyjnie, w beczce, jak na prostego chopka przystało. No i jak wyjął boczek i szynkę to od razu kroił i od razu jedli i od razu było pyszne i różowiutkie... no i teraz mam w domu "tak mi uwędź", "to na pewno się da", "bez tego parzenia", "ja kiedyś kupowałam takie wędzonki od takiego pana i nie trzeba było schabu gotować i nie był surowy"...

 

piekło nie święta!

 

No i tu pytanie, które mam nadzieję nie zostanie bez odpowiedzi:

  1. co się stanie jak zamiast wędzić 3-4 h w 40C odpalę po np. 2h 80C na następne 2h?
  2. jest taka tabelka na forum dot. czasów obróbki -  schab pieczony - wędzić 1,5 h w 50-60C a potem piec 75-85C 1,5-2,5h - piec z dymem czy bez?
  3. przed pandemią powstawały jak grzyby po deszczu takie przydrożne wędzarnie, gdzie można było kupić gorące kiełbaski, kaszanki, golonki itp prosto z gorącego dymu - czy to to właśnie było określone wyżej mianem BBQ? szukałem, ale na formum nie znalazłem nic na temat.

Ratunku! Bo za tydzień trzeba dymić :)

Małe, takie ok kilograma kawałki mięsa swobodnie dopieczesz w wędzarni, temperaturę bym nawet nieco podnosił, ja kiełbasę dopiekam w temperaturze dymu 90-95 stopni aż do osiągnięcia 72 stopni w batonie. 

 

Duże kawałki mięsa trudno dopiec w wędzarni tak, by w środku osiągnąć pożądaną temperaturę, a nie przesuszyć i nie przepiec zewnętrznej warstwy. Dodatkowo jest jeszcze kwestia temperatury dymu - nie powinno się przekraczać 120 - 140 stopni, ze względu na azotyny i azotany w mieszance peklującej. A trudno dogrzać duży kawałek bez podniesienia temperatury dymu. 

 

Polędwicę, czyli schab bez kości, zwłaszcza niezbyt gruby dopieczesz na pewno. 


post-106721-0-96284300-1616103347_thumb.jpg

 

Kiełbasa godzinkę temu dopieczona w wędzarni 

Edited by MlKl

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Jak żona spróbuje tych pieczonych szynek i polędwic to szybko wróci do parzenia chyba ,że lubi mało soczyste wędliny .Do pieczenia nadają się kiełbasy i boczki .Suche nie będą ze wzgledu na to ,że posiadają tłuszcz. Inne wyroby będą wiórowate.,ale to już rzecz gustu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.