beatag Posted March 20, 2021 Report Share #51 Posted March 20, 2021 (edited) Chyba to gdzieś już było ,ale można również po uwędzeniu parzyć w woreczkach próżniowych.Przy tej metodzie ja daję trochę mniej peklosoli do peklowania w workach.I tak boczek parzę w temp 70 stopni -ok 7-8 godz schab w temp 65 stopni -3 godz polędwice w temp 60 stopni-2-3 godz karczek w temp 75 stopni -6-7 godz szynka w temp 70-75 stopni- 3-4 godzMoje kawałki mięsa są nieduże [z reguły 1-1,5 kg]Nie wiem,czy to sa prawidłowe czasy i temp. - niech się moze ktoś do nich odniesie ,bo za kilka dni większość z nas będzie wędziła i może skorzysta z parzenia w woreczkach.Zaznaczam,że wędze tylko do koloru Edited March 20, 2021 by beatag Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/3/#findComment-700611 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 20, 2021 Report Share #52 Posted March 20, 2021 wróci do parzenia chyba ,że lubi mało soczyste wędliny Zasadniczo się z tym zgadzam bo też parzę. Jednak jak to mówią, "nie jednemu psu Burek".Jakiś czas temu będąc na Podlasiu u rodziny po baranka, "szwagier" dał do spróbowania swojską szynkę z tłuszczem, podobno była ze świni 250 kg. Zapytałem czy parzył czy piekł? Okazało się, że ani to ani to, tylko wisiała całą noc w wędzarni. Wędzarnia duża z paleniskiem bezpośrednim, bez termometru, więc myślę że jednak była upieczona (ścięła się) ale tak soczysta, że moje takie nie są. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/3/#findComment-700613 Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted March 20, 2021 Report Share #53 Posted March 20, 2021 ale tak soczysta, że moje takie nie są. Zaleta dużej masy i otoczki tłuszczowej. Wisiała w wędzarni , temperatura w niej nie przekraczała pewnie 70-80 stopni, za to długo. Quote Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/3/#findComment-700623 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 20, 2021 Report Share #54 Posted March 20, 2021 Bo była z tłuszczem.A gdzie dostaniesz teraz szynkę z gruba okrywą tluszczową i pewnie jeszcze miała dużo tłuszczu śródmięśniowego Taka by się nadawała do pieczenia,ale nie te obecne z wyścigowych świnek. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/3/#findComment-700643 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted March 20, 2021 Report Share #55 Posted March 20, 2021 karczek w temp 75 stopni -6-7 godz szynka w temp 70-75 stopni- 3-4 godz Mniej więcej zgadzałoby się to z tym co ja robię. Choć szynkę (zwykle kulkę) parzę dłużej. Tylko po wielu próbach temperatur wody z zakresu pomiędzy 60 a 75 stopni (dla różnych mięs) zostałem na: 66-68 szynki 68-70 karkówki 62-65 filet z indyka (też peklowane, nie wedzone polędwiczki z indyka) 62-65 polędwiczki (nie przepadam za surowymi) (zależy od tego co przy okazji gotuję). Czasy staram się dobierać z tej stronyhttps://stefangourmet.com/2018/04/01/how-to-choose-time-and-temperature-to-cook-meat-sous-vide/przyrównując kawałek mięsa do slab (płaski jak np. stek), cylinder (walec) lub sphere (kula) - tabela 1, po jakim czasie środek osiągnie temp wody dla konkretnej grubości mięsa.Do tego dodaje czas podany w drugiej tabeli - dla czasu pasteryzacji przy konkretnej temperaturze po osiągnięciu tej temperatury w całym przekroju. Zwiększam to dla bezpieczeństwa o trochę (zwykle przynajmniej z pół godziny, lub do momentu kiedy mam czas wyjąć).I tak parzę od dłuższego czasu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/3/#findComment-700684 Share on other sites More sharing options...
pshem Posted March 27, 2021 Report Share #56 Posted March 27, 2021 No i dzisiaj dzień testu! 3x szynka i 3x schab wspólnie pływały w peklowinie przez 8 dni. Po prawie 5h wędzenia w ok.50C 2 zestawy poszły do studzenia a jeden został w wedzarce i uprawia BBQ Gadałem z kolegą z Mazur na i zawsze tak wędzi 4 h normalnie a potem wyższa temperatura i jeszcze ze 2 h ale w dymie. I nigdy nie parzy i ponoć zawsze pyszne i najlepsze. Pozostałe 2 komplety pójdą jeden do pieczenia w piekarniku z parą a drugi do parzenia. Będzie wielki test porównawczy Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 27 mar 2021 - 16:26]No i nie dodałem zdjęć :/ Oczywiście termometr wbity w schab, żeby go nie przeciągnąć a w wędzarni 90C Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/3/#findComment-701611 Share on other sites More sharing options...
pshem Posted March 27, 2021 Report Share #57 Posted March 27, 2021 6 godzin później:Po około 2 godzinach wyjąłem schab z wędzarni 58C i przełożyłem termometr do szynki. Skubana do 68C dochodziła kolejne 4h.W międzyczasie w piekarniku parowym w 99C upiekłem/udusiłem schab do 60C (niecała godzina) i szynkę do 70C (kolejne 45 minut). Czas nieporównywalnie krótszy. Co prawda na różnych termometrach, ale ten schab (to już porównałem) podpiekany w wędzarni w dymie był bardziej soczysty. Co ciekawe nie czułem różnicy w ilości aromatu dymu. Jutro sparzę kolejną partię, na tym samym termometrze i temperaturach jak wyjąłem z wędzarni, to porownam do końca. Pozdrawiam! Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 27 mar 2021 - 22:56]A tu sobie czekają na jutrzejsze parzenie. Co ciekawe, wszystko tak wygląda przed obróbką termiczną. A potem jest dużo ciemniejsze. Wie ktoś czemu? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/3/#findComment-701658 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 28, 2021 Report Share #58 Posted March 28, 2021 Co ciekawe, wszystko tak wygląda przed obróbką termiczną. A potem jest dużo ciemniejsze. Przecież piekłeś po wędzeniu w wysokiej temperaturze przez 4 h to jak ma nie ciemnieć. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/3/#findComment-701699 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted March 28, 2021 Report Share #59 Posted March 28, 2021 Ot jak zwykle koło wymyślają na nowo. Szczerze mówiąc stosuj się do tego co jest na forum a nie do tego co kolega z Mazur napisał. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/3/#findComment-701832 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted March 28, 2021 Report Share #60 Posted March 28, 2021 (edited) A potem jest dużo ciemniejsze. Wie ktoś czemu? Świetna pieczona szynka lubię takie jeść w plastrach 2-3 cm z chrzanem i do tego zimna pięćdziesiątka hmmm , a ta chrupiąca skórka rewelacja Czasami warto do takiej pieczeni zrobić fajny sos bo bywa za sucha. Ot jak zwykle koło wymyślają na nowo. Szczerze mówiąc stosuj się do tego co jest na forum a nie do tego co kolega z Mazur napisał. Niestety koledzy mają autorytet Edited March 28, 2021 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/3/#findComment-701834 Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted March 28, 2021 Report Share #61 Posted March 28, 2021 Co ciekawe, wszystko tak wygląda przed obróbką termiczną. A potem jest dużo ciemniejsze.Przecież piekłeś po wędzeniu w wysokiej temperaturze przez 4 h to jak ma nie ciemnieć.Jednak w przypadku parzenia również ciemnieje Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/3/#findComment-701836 Share on other sites More sharing options...
pshem Posted March 29, 2021 Report Share #62 Posted March 29, 2021 Ot jak zwykle koło wymyślają na nowo. Szczerze mówiąc stosuj się do tego co jest na forum a nie do tego co kolega z Mazur napisał. Gdybyśmy stosowali tylko sprawdzone metody, nie wyszlibyśmy z jaskiń... Oczywiście, że mądrości z forum mają dla mnie pierwszeństwo przed przemyśleniami chłopków-roztropków, tym bardziej jak ktoś mi mówi, że wędzić tylko mokrym drewnem itp. pomysły... ale (!) postanowiłem sprawdzić i sprawdziłem i zarówno pieczona w wędzarni w dymie jak i w piekarniku z parą (wiem, tak na prawdę w 100°C to duszona a nie pieczona) są pyszne, soczyste i nie przesuszone. Wynika z tego jedna mądrość dla mnie i dla wszytskich, którzy jeszcze tego nie robią - czy człek piecze/parzy/dusi czy cokolwiek - z termometrem w mięsku - już wiem, jakie temperatury mi pasują. Przy okazji udowodniłem kilka rzeczy żonie (ha!) i już nie będzie się mądrzyć przy garach z wędzonkami A kończąc swoje fotostory - parzona tez wyszła pyszna, tylko bardziej wypłukana ze smaku. I też ciemniejsza! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12453-parzy%C4%87-czy-nie-zalety-i-wady/page/3/#findComment-701897 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.