pablos83 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Witam wszystkich serdecznie. Jestem kompletnym laikiem i chcę spróbować swoich sił w sztuce przyrządzania wędlin - oczywiście na swój rodzinny użytek. Prosiłbym o przedstawienie podstaw tej sztuki, czyli czy używać peklosoli, do kiełbas, szynek i polędwic? Jeśli tak to w jakiej ilości? Lubię delikatny posmak słoności wędlin. Proszę mi też powiedzieć w jakiej temperaturze wędzić oraz odparzać wędliny? Czy czas wędzenia oraz odparzania przelicza się niejako na kilogram mięsa, czy jest na to jakaś sztywna reguła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Grudnia 2015 (edytowane) przeczytaj artykuły ze strony głównej np http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy.+ http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie+ trochę o peklowaniu, klasyfikacji, wędzeniu to jest jak dla mnie absolutne minimum bo tak rozmowa będzie nazwijmy to tak nie kontabitylna. Edytowane 25 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Dzięki za linka. Czy mógłbym prosić jeszcze o podobny link, lecz dotyczący szynek / polędwic? Chodzi mi głównie o dawki przypraw, oraz poszczególne nazwijmy to etapy produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Witam wszystkich serdecznie. Jestem kompletnym laikiem i chcę spróbować swoich sił w sztuce przyrządzania wędlin - oczywiście na swój rodzinny użytek. Prosiłbym o przedstawienie podstaw tej sztuki, czyli czy używać peklosoli, do kiełbas, szynek i polędwic? Jeśli tak to w jakiej ilości? Lubię delikatny posmak słoności wędlin. Proszę mi też powiedzieć w jakiej temperaturze wędzić oraz odparzać wędliny? Czy czas wędzenia oraz odparzania przelicza się niejako na kilogram mięsa, czy jest na to jakaś sztywna reguła? ...wszystko , a nawet więcej jest na stronie głównej.....poza tym na forum jest masę wpisów na te tematy , m.in. te , które podał Maciek Nie ma sensu dublować , a nawet zwielokrotniać tematów..... jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruliczekvip Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Hej ja też jestem początkującym mam dopiero dwa wędzenia za sobą ale się opłaca i to w szczególności korzystać z wiedzy zawartej w tym forum dla tego proponuje Ci na początek przeczytać akademie dziadka tam jest wszystko opisane a jak coś będzie nie jasne to wtedy pytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Następny nieczytaty kosmita ... czytaj kolego czytaj i nie "odparz" sobie palców przywracając strony bo troszkę lektury przed Tobą Tapniete z GT-I9500 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Ja nie kosmita, ja ziemianin I do tego świeżak który dopiero się rozgląda, co, gdzie i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Grudnia 2015 ...wszystko , a nawet więcej jest na stronie głównej...Nie ma sensu dublować , a nawet zwielokrotniać tematów..... Dokładnie tak. Temat zamykam. "Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi