Jump to content

Recommended Posts

 

 

Elu nie tylko Kubusie bo ja tez bardzo lubie .

Electro ja też ją lubię . Składniki w tej są takie, bo po pierwsze Kubuś lubi po drugie akurat były w domu ;) , jakbym miała orzechy też bym dodała :).

 

 

Elu czy uzycie banana i jablka nie powoduje szybszego psucia ?ile postoi bo licze ze dosc szybko nie zjem takiej ilosci.

Electro ten mus jest upieczony więc jeśli będziesz trzymała w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie złapało wilgoci powinno stać długo. Przy czekoladowej niestety nie potrafię powiedzieć ile stoi , bo znika niesamowicie szybko. Ja swoją pierwszą granolę robiłam z tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/granola. Ta stała dosyć długo i nic się nie działo - jeden słoiczek się schował przed chłopakami :)

Zrób, bo pracy przy tym praktycznie nie ma :) a jedzenia sporo

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

  • Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Jak lubisz cynamon albo kardamon to mozesz dodac ,ja czasem z takimi dodatkami moje kupuje. Zrobie jak tylko zjem ta co mam i chyba juz nie bede kupowac ...bo ws umie zdrowiej i smaczniej moze byc .

A ja ogolnie jestem straszny sniadanio niejadek .. Latem to jem chiapudding :)

 

 

Jak lubisz cynamon albo kardamon to mozesz dodac

Electra zazwyczaj dawałam . Dziś jak robiłam po prostu zapomniałam :) . Wysypał mi się z torebki na podłogę  sezam , piekarnik już się nagrzał i chciałam szybko skończyć, żeby posprzątać no i umkło :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

no tak to jest " jak sie czlowiek spieszy  to sie djabel cieszy" :)

 

 

no tak to jest " jak sie czlowiek spieszy to sie djabel cieszy" :)

hahaha to prawda. Szkoda, że nie zrobiłam zdj,ęcia podłogi - wyglądała przepięknie w ziarenkach sezamu ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Elu ziarenka sezamu na podlodze to przyszcz ,sufit w jajkach na twardo to jest widok :)

 

 

sufit w jajkach na twardo to jest widok :)

Nawet sobie tego nie potrafię wyobrazić :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Elu pracowalam kiedys na cateringu ,dziewczyny z nocy zapomnialy wylaczyc jajka ,jak przyszlam do pracy 60 jaj na suficie, no to co sie oderwalo lezalo na podlodze ,masakra :)

 

 

Elu pracowalam kiedys na cateringu ,dziewczyny z nocy zapomnialy wylaczyc jajka ,jak przyszlam do pracy 60 jaj na suficie, no to co sie oderwalo lezalo na podlodze ,masakra :)

:D :D :D widok musiał być bezcenny

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

 

 

widok musiał być bezcenny

 Zapach jeszcze lepszy :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh: 

 

 Ela, co do granoli,  rowniez ja robie, omijam suszone owoce, bo u mnie kazda z dziewczyn co innego chce. Mieszam wiecej orzechow. Robie tez czasem takie batony. Wiesz wszytko zlepione i po upieczeniu-wysuszeniu krojone i osobno kazdy zawijany w papier. Dpbre do szkoly do lunch'u. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

 

 

Dpbre do szkoly do lunch'u.

No właśnie Kubusiowi mówiłam, że za tydzień robimy batony, żeby miał do szkoły. Jeszcze tydzień ferii :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

  • 7 months later...

Ela, poproszę o przepis na Twoje "ciasto mięsne". Bardzo mi smakowało na Mazowszance.

 

Dziękuję Gen :) Przepis poniżej . Na Mazowszankę robiłam masę mięsną x 2 (czyli z 2 kg mięsa mielonego z łopatki) , sos x1 .

Tym razem robiłam wersję taką żeby Prezes mógł spróbować, więc bułki i mąkę pszenną zastąpiłam 2 czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej na 2 kg mięsa . Nie próbowałam w tej wersji, Spółdzielcy mogą się wypowiedzieć jak smakowała w obydwu wersjach :) Z podwójnej porcji piekłam trochę dłużej około 45 min zamiast 30 minut.

 

Ciasto z mięsa mielonego

Ciasto wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam

Składniki:

- 2 bułki

- 1 pęczek zielonej pietruszki

- 1 kg mięsa mielonego

- 2 ząbki czosnku

- 3 łyżki mąki pszennej

- 3 jajka

- mały koncentrat pomidorowy

- 1-2 łyżki majeranku

- sól, pieprz do smaku

- 350 g cukinii

- 350 g pomidorów

- 3 cebulki szalotki

Bułki namoczyć odcisnąć . Pietruszkę umyć drobno posiekać. Czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki (bez warzyw)dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Masę mięsną wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Warzywa pokroić w plasterki. Na masie ułożyć po kolei cukinię , pomidory , cebulkę.Włożyć do piekarnika na 30 minut

Sos:

- 200 g kwaśniej śmietany np, 18%

- 150 g śmietany 30%

- 2 jajka

- oregano, świeżo mielony pieprz, odrobinę soli

Wszystko dokładnie wymieszać.

Po 30 minutach wylać na upieczone ciasto i włożyć do piekarnika by polewa stężała. U mnie było to około 20 minut.

post-70567-0-23601700-1473695757_thumb.jpg

post-70567-0-06768100-1473695770_thumb.jpg

Smacznego!

Edited by Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Ale Elu narobiłaś apetytu !-z czym to podawać ?-z chlebkiem i sałatką??

[Już notuję przepis]

Acha i jakie te śmietany -kwaśna ,czyli 12-24% i słodka -30%?

Edited by beatag
beata

 

 

Ale Elu narobiłaś apetytu !

:D

 

 

z czym to podawać ?-z chlebkiem i sałatką??

Dowolnie :) Samo też dobre ;) Tak jak pisałam jest dobre i na ciepło i na zimno .

Zapisz , bo na prawdę warto :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Acha i jakie te śmietany -kwaśna ,czyli 12-24% i słodka -30%?

Beatko a więc tak powinna być kwaśna i słodka, ale ostatnio miałam tylko kwaśną 18% i też było ok :)

JUż dopisałam w przepisie :)

Edited by Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

 

 

Ja podobnym sosem zalewam makarony,dodaję jeszcze do tego szklankę startego sera żółtego. Ciekawe jakby tu wyszła ta kombinacja?

Ja myślałam o tym, żeby dodać mascarpone :D zamiast słodkiej śmietany . Nie wiem czy z dodatkiem żółtego sera nie będzie "za bogato" w smaki

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Ja nie lubie tego sera mascarpone ,ale może się pokuszę o ten ser robiąc najpierw Twoją wersję [bo tą wersję z serem to mi się przypomniało ,ze tylko mieszam i trzymam trochę pod przykryciem ,wtedy ser jest ciągnący  a u Ciebie tą śmietanę z jajkiem trzeba zapiekać 20 min...]

beata

Zrób najpierw wg pierwotnego przepisu a potem będziesz modyfikowała :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.