Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rolmopsy Maxell'a


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
334 odpowiedzi w tym temacie

#301 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2813 postów

Napisano 06 kwi 2017 - 21:02

Czekamy :)
[Dodano: 06 kwi 2017 - 22:02]
Czekamy :)

#302 STRAŻAK

STRAŻAK

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 270 postów
  • MiejscowośćRaszyn

Napisano 08 kwi 2017 - 21:41

Dzisiaj wlasnie pierwszy raz sprobowalem roolmopsow maxella:) w moim wykonaniu rewelacja
Zona pod wrazeniem ze wkoncu cos mi wyszlo takiego innego nie liczac wedlinek ;)

#303 logitech55

logitech55

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • Miejscowośćok. Kalisza

Napisano 10 gru 2017 - 17:18

Chciałbym zrobić 1 raz rolmopsy maxella ale u mnie nie ma śledzi surowych. Są w wiadrach solone (zawartość soli od 8 - 9,5 % ) Czy ktoś już z takich robił i jak długo należy moczyć żeby pozbyć się soli



#304 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29867 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 10 gru 2017 - 20:09

Najlepiej zrobić ze świeżych. Poszukaj w necie sprzedaży wysyłkowej i dopiero jak nie znajdziesz świeżych, będziemy działać z solonymi. 



#305 logitech55

logitech55

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • Miejscowośćok. Kalisza

Napisano 10 gru 2017 - 20:39

Dzięki. Znalazłem płaty ze śledzia czy takie zakupić?

Czy nadmiar takich surowych śledzi to można zamrozić?



#306 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29867 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 10 gru 2017 - 21:27

Tak. Właśnie chodzi o płaty. Mozna mrozić, ale lepiej kupić tyle, by wykorzystać. Po rozmrożeniu mogą "tranować" (jełczeć).



#307 logitech55

logitech55

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • Miejscowośćok. Kalisza

Napisano 14 gru 2017 - 14:12

Śledzie dziś przyszły. Marynują się w 1 zalewie.

Czy takie śledzie z 1 zalewy można wykorzystać do zalania oliwą z cebulą? Kupiłem trochę więcej i będą z nich rolmopsy, śledzie po kaszubsku i chciałbym jeszcze w oliwie.



#308 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29867 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2017 - 20:14

Jeśli będziesz robił z przyprawami to tak, gdyż smak ich jest jeszcze "roboczy" - słono-kwaśny. Jeśli nie, to wykorzystaj część śledzi po wyjęciu z drugiej zalewy.



#309 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 01 mar 2018 - 14:36

W jaki sposób tak zrobione śledzie możemy dłużej przechowywać w słoikach  np. 2 - 3 miesiące i niekoniecznie w lodówce a w pomieszczeniu gdzie temperatura jest na poziomie około 18 stopni ?

Pasteryzacja, tyndalizacja, ... - chciałbym zrobić większe ilości i mieć na wyjazdy grzybowo - wędkarskie:)

Jeszcze jedno pytanko odnośnie przechowywania śledzi w I i II zalewie oraz cebuli w zalewie - czy mogę te słoiki również przechowywać w temperaturze około 18 stopni ? Mam do dyspozycji lodówkę lub pomieszczenie ( pokój ) gdzie mam taką temperaturę


Użytkownik świadziu edytował ten post 01 mar 2018 - 14:52


#310 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7413 postów

Napisano 01 mar 2018 - 14:55

Grzesiu w lod9wce miałem trzy miesiące i były super co do wyższej tem.to nie moge sie wypowiedzieć.Jak byście z żonką wpaść na zlot było by miło macie tak blisko.Pomyślcie.

#311 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2986 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 01 mar 2018 - 15:22

Pasteryzacja, tyndalizacja, ... -

co do wyższej tem.
raczej się rozpadną :) raczej na pewno :)

#312 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 mar 2018 - 15:48

Oj chyba nic nie bedzie z takich pasteryzowanych , zazwyczaj kazdy sledz zalewowy /octowy/ wymaga temp max+8



#313 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7413 postów

Napisano 01 mar 2018 - 15:52

Maćku masz racje jak na dłuższy czs to tak.

#314 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1658 postów

Napisano 01 mar 2018 - 15:53

Moje śledziki, takie małe, nie rolmopsy, ale zrobione wg przepisu na rol., stały w lodówce ponad pół roku i nic im nie było. Smakowały wyśmienicie. :)



#315 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10161 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 mar 2018 - 17:57

Moje śledziki, takie małe, nie rolmopsy, ale zrobione wg przepisu na rol., stały w lodówce ponad pół roku i nic im nie było.

Rolmopsy przepisowe wymagają mocnego octu.

Niemniej przed taką konsumpcją należy uzupełnić zapas długiego papieru.

Tak na wszelki wypadek  :facepalm:  


Użytkownik EAnna edytował ten post 01 mar 2018 - 17:58


#316 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1658 postów

Napisano 01 mar 2018 - 19:15

Rolmopsy przepisowe wymagają mocnego octu. Niemniej przed taką konsumpcją należy uzupełnić zapas długiego papieru. Tak na wszelki wypadek :facepalm:

No co Ty? Po co? Śledziki były wyborne. :D

PS. A, i żaden długi papier nie był potrzebny. :)



#317 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 03 mar 2018 - 15:26

Dzięki za odpowiedź :)

Mam jeszcze kilka pytań:

- jeśli śledzie w pierwszej zalewie konserwującej będę trzymał w lodówce a nie w temperaturze 10 - 12 stopni to jak długo je w niej trzymać ?

- śledzie w drugiej zalewie końcowej mają być w słoikach lekko zakręconych ( aby dochodziło do nich powietrze ) czy mam je mocno zakręcić aby były szczelne ?



#318 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 558 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 29 kwi 2018 - 18:33

jak teraz utrzymac 10-12 stopni?doradzicie cos?



#319 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29867 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 kwi 2018 - 09:49

Możesz spokojnie trzymać je w lodówce, ale wtedy okres pierwszego marynowania należy przedłużyć o ok. 2-3 dni. Ja podawałem wyższą temperaturę, dla przyspieszenia procedury.



#320 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 558 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 30 kwi 2018 - 13:01

Acha.to nie zdaze zrobic na sobote :hmm:.Pozdrawiam.Miłego






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych