Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rolmopsy Maxell'a


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
321 odpowiedzi w tym temacie

#21 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 sty 2016 - 22:12

Dziekuje ,jak beda mniej kwasne to i ja zjem ,bo dla mnie te kupne to sa za octowe :)



#22 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 sty 2016 - 14:37

Dzięki Maxellu za przepis. Electro właśnie kupiłem te mniejsze  filety z Lidla 0,5 kg. i już są w zalewie. Proporcje zalewy w związku z tym zmniejszyłem trzykrotnie. Ja również lubię bardziej na szwedzką modłę, a więc słodsze, czyli słodko-kwaśne, i dla tego do tej końcowej zalewy dodam sporo więcej cukru, myślę Maxellu że mnie nie zlinczujesz :D, bo opiszę gdy będą gotowe i podam ilość użytego cukru, poza tym reszta dokładnie wg. Twej receptury :D :thumbsup:.

Załączone pliki

  • Załączony plik  018.JPG   47,02 KB   17 Ilość pobrań
  • Załączony plik  020.JPG   51,72 KB   16 Ilość pobrań


#23 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 sty 2016 - 15:11

Ja lubie bardziej slodko ale moja mama lubi wlasnie rolmopsy ze wzgledu na to ze sa kwasne :D



#24 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 05 sty 2016 - 15:17

Ja lubie bardziej slodko 

Bo Wy i te Duńczyki to chyba tak macie, że wszystkie śledzie na słodko.  :D  A rolmops to rolmops.  ;)



#25 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 sty 2016 - 15:40

Rolmops nie ma nigdzie napisane Pawle że ma "gębę" od kwasu wykręcać :D. Są również receptury z większą ilością cukru, i każdy chyba musi robić to tak jak zrobił to Maxell, szukać własnego indywidualnego smaku. Ja kocham ryby, i śledzie w najprzeróżniejszych postaciach, i moje np. ukochane polskie śledzie w oleju, to Svensony by do ust nie wzięły a my je kochamy. Tak samo śledź marynowany czy rolmops, osobiście wole taki lekko słodkawy, jak i Electra. A muszę przyznać że jak latem kupiłem gotowe w "Intermarche" to sorry, ale były tak kwaśne że wręcz niezjadliwe, i nawet późniejsze dosłodzenie zalewy już im nic nie pomogło, więc wylądowały w ścieku. Więc teraz z moimi śledzikami będzie jak mówi stare ruskie przysłowie "Pażiwiom uwidim, skazał ślepoj" :D .Jest przecież jak pisze Electra, z nią i jej mamą, i znowu jak w przysłowiu, "Jeden woli synową, a drugi teściową" :D.


Tak czy inaczej cała główna receptura pozostaje dokładnie taka jak podaje Maxell, tylko ten większy nieco dodatek cukru :D.



#26 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 sty 2016 - 15:51

Moja mama kupila u nas w Lidl rolmopsy ,ale ledwo zjadla ,taki kwas byl ze , nawet ona nie dala rady :)



#27 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 sty 2016 - 16:02

No to pewnie Twoja mama popadła na ten sam sort jaki ja trafiłem w "Intermarche" będąc w kraju :D.



#28 wielebny67

wielebny67

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • Miejscowość?d?

Napisano 05 sty 2016 - 16:32

Kiedyś dla eksperymentu zalalem rolmopsy gorąca zalewą i powiem wam że teraz już tylko tak robię, są takie kruche że ciężko z pojemnika wyjąć. Ale akurat takie mi pasują :grin:

#29 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27643 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 sty 2016 - 16:38

i dla tego do tej końcowej zalewy dodam sporo więcej cukru,

Najbardziej optymalnym dodatkiem cukru przy podanych w moim przepisie proporcjach octu i soli, jest 2-2,5%. Dla mnie za słodkie, ale smak ostro-słono-kwaśny harmonijny. 



#30 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 sty 2016 - 16:56

Maxell ja zrobie identycznie jak w Twoim przepisie ..po degustacji przez mame bede ewentualnie dosladzac :) .

Ja raczej nie przepadam za rolmopsami ale zjem,

sledzie lubie w kazdej postaci tradycyjne w oliwie z cebulka tez. Natomiast jak by Ktos znal przepis na takie po Kolobrzesku jak mozna kupic ,wiem ze w tesko sprzedaja, to bym byla wdzieczna ,sama staralam sie odtworzyc smak ale to nie to :)



#31 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2875 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 05 sty 2016 - 17:00

Konkluzja przynajmniej dla mnie to jak pisze Maxell start do przetworów ze śledzia to świeży śledź czy rozmowy czy solony,kupuje różne solone i nigdy nie mam smaku tych z 70 lat, teraz kupie jak dostane świeże i zasole, wymocze może znajdę to co szukam

#32 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27643 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 sty 2016 - 17:21

Właśnie teraz dopiero znalazłem, tym przepisem, smak z tamtych lat. Jeśli ktoś jadł rolmopsy z ALBAKOR'y w Ustroniu Morskim - to jest to.


Jak pisałem, robiłem je ze śledzi i płatów solonych, ale nie ma porównania. 



#33 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 sty 2016 - 17:28

Maxellu, zrobię wobec tego próbę, ponieważ tak jak pisałem, osobiście lubię takie niezbyt mocno kwaśne, a właściwie takie gdzie ewidentnie wyczuwa się ten słodkawy posmak, więc tą pierwszą porcję wg. Twojej receptury podzielę na dwa słoiczki, jeden ściśle tak jak to podajesz, a drugi nieco bardziej słodki, tak jak ja robię śledzie marynowane w occie wg. "moich smaków". Będzie możliwość porównania i ew. korekty na przyszłość :D. Problemu z surowcem nie ma, gdyż u nas w Lidlu te fileciki są w ciągłej sprzedaży. Z tych Lidlowych filetów wykonuję tez fileciki i koreczki a,la "anchois", takie w stylu tych Portugalskich robionych z sardeli. To jest z kolei mój osobisty "patent", i powiem szczerze że jeżeli ktoś lubi te "klimaty," to ludziska sobie mocno chwalą zawsze kiedy degustują, a już szczególnie bardzo smakuje jako dodatek podczas naszych corocznych "Mazurskich wspólnych lektur" :D.


Maxellu, ja zrobiłem ze śledzi świeżych tak jak to zalecasz, w Lidlu sprzedają właśnie takie piękne świeże filety do smażenia :D.



#34 El komendante

El komendante

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 202 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 05 sty 2016 - 18:04

 Ja kocham ryby, i śledzie w najprzeróżniejszych postaciach, ........

 

Ja też.

 

Witam,

 

Swego czasu mieszkająca na stałe w Szwecji córka moich sąsiadów zza płota zaprosiła nas na ogrodową imprezkę.

Na stole miedzy innymi były " śledziki z rodzynkami".

Były niesamowicie smaczne. Na drugi dzień rano, jej maż, Soren /nie jestem pewien pisowni/ przyniósł mi

do domu słoiczek tych śledzików.

 

 

Śledziki na słodko ......  jak najbardziej :)



#35 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 sty 2016 - 18:14

Tak El komendante, śledzie to można powiedzieć ich narodowy przysmak i Svensony mają tysiące receptur i przepisów na śledzia w najróżniejszych postaciach, a Soren tak, pisownia po szwedzku poprawna, ale to raczej imię duńskie choć, w Szwecji też dość często spotykane, szczególnie tu na południu w Skåne, a po duńsku pisze się Søren :D.



#36 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2320 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 06 sty 2016 - 07:30

W"moim "Lidlu niestety sledzi nie ma ani solonych ani swiezych , sa tylko rolmopsy , ale tak bardzo kwasne ze "gebe" w droga strone wykreca ;) , nie da sie ich zjesc , nie mam pojecia dla kogo oni to sprowadzaja ,  ja tez wole sledzie w zalewie slodszej , udalo mi sie kupic slone w ruskim sklepie i zrobilam marynowane w oleju , wyszly pyszne i wszyscy sie zajadali i ja tez :D :laugh:, kiedys pare razy udalo mi sie kupic swieze w Auchanie , ale juz nie sprowadzaja bo jest za male zapotrzebowanie ;) 



#37 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 06 sty 2016 - 12:58

Electro, wobec tego kup śledzie w "Willisie" te oto :  http://www.swenztast...gningssill.htmlWystarczy tylko kilkanaście minut moczenia, płaty są tłuściutki, mięciutkie i duże, od dłuższego czasu tylko te właśnie kupuję. Nie są zbyt drogie, a gatunek naprawdę doskonały. Można je przyrządzać zarówno w oliwie z cebulką, tak po Polsku, w śmietanie, czy też na szwedzką modłę czyli w słodko kwaśnej octowe marynacie z białą czy czerwoną cebulką. W każdej postaci są doskonałe. Przypuszczam że wg. receptury Maxella też będą super. Naprawdę polecam, te są sprawdzone i wielokrotnie przetestowane :D.


Zawsze mam leżące w domu takie opakowanie w "pogotowiu" :D .

Załączone pliki

  • Załączony plik  002.JPG   79,4 KB   10 Ilość pobrań
  • Załączony plik  003.JPG   74,96 KB   11 Ilość pobrań


#38 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 sty 2016 - 14:06

 Sverige, tego typu sledzie sa niestety bez skory ,wiec nie bedzie to to samo robiac rolmopsy.

My kupujemy  takie  http://abba.se/produ...l-urvattnad juzod lat .

w tym roku kupowalam takie 

Załączony plik  IMG_0290 (960x1280).jpg   107,02 KB   12 Ilość pobrań

z ktorych robilam w smietanie, jak i  kolezanki Anus srodziemnomorskie i wyszly bardzo smaczne .

Jednak zadne nie nadaja sie na rolmopsy bo sa bez skory  to nie beda juz rolmopsy Maxella :)



#39 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 06 sty 2016 - 14:58

Electro, będą doskonałe zapewniam. Do wykonania Rolmopsa wcale nie konieczna jest skóra,  a te które pokazałem są wg. mnie są lepsze jakościowo niż ABBAsy, które też kiedyś używałem, a teraz używam te właśnie ze względu na doskonałą jakość produktu :D



#40 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 06 sty 2016 - 16:41

Electro, tu masz przykład jak robi się rolmopsy ze śledzia bez skórki :






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych