Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rolmopsy Maxell'a


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
321 odpowiedzi w tym temacie

#41 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5148 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 07 sty 2016 - 11:38

No, ROLMOPSY MAXELLA gotowe, wyszły rewelacja, jedyna mała modyfikacja jakiej niestety musiałem dokonać aby były możliwe do akceptacji przez moje kubki smakowe, to ta nieco zwiększona ilość cukru co do zaw. której miałem nieco wątpliwości, gdyż zarówno ja, jak też moi najbliżsi "konsumenci" wolą ten nieco słodszy wariant, poza tym wszystko dokładnie wg. "instrukcj Maxella", Rolmopsy "pierwyj sort, kak gawariat francuzy"  :D.

 

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  002.JPG   70,33 KB   12 Ilość pobrań
  • Załączony plik  005.JPG   57,2 KB   12 Ilość pobrań
  • Załączony plik  006.JPG   63,05 KB   12 Ilość pobrań


#42 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 sty 2016 - 11:41

:) Jätte fina  :tongue: pikne az slinka leci ..u mnie musza jeszcze poczekac na robote ,bo na razie sie nam sledzie przejadly :)



#43 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27463 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 sty 2016 - 11:50

nieco zwiększona ilość cukru co do zaw. której miałem nieco wątpliwości,

Technolodzy ryb zalecają przy wymienionych przeze mnie proporcjach dodatek 2-2,5% cukru (o tym już pisałem). Ja nie lubię słodkich śledzików, więc drogą prób i błędów doszedłem do złotego środka. Ilość 1,6% jest dla mnie satysfakcjonująca.

To samo z octem w pierwszej zalewie marynującej: technolodzy zalecają od 4 do 6% kwasu octowego - mnie najbardziej odpowiada ta dolna granica. Uważam, że osoby nie lubiące ostrych rybek, mogą zmniejszyć tę ilość do 3,5% (choć podobno granica bezpieczeństwa przy dłuższym przechowywaniu rolmopsów, jest 4% kwasu octowego).

Proszę pamiętać, by płaty śledziowe opłukać po wyjęciu z zalewy nr I w czystej, zimnej wodzie i odsączyć.  



#44 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5148 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 07 sty 2016 - 11:50

Chciałbym dodać że ta nieco zwiększona ilość cukru została dodana dopiero do ostatecznej samej zalewy. Początkowa faza marynaty, jak też sama zalewa wstępna dokładnie wg. receptury Maxella :D. Dzięki Maxellu za super instruktaż i recepturę  :thumbsup:.



#45 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27463 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 sty 2016 - 11:56

Sverige - po to jest nasze forum. ;)

Dodam jeszcze, że pierwszej zalewy marynującej powinno być tyle samo co śledzi, czyli 1 : 1, zaś zalewy drugiej (końcowej dwa razy mniej niż śledzi czyli 1 : 2 (zresztą, po napełnieniu naczynia rolmopsami, tyle właśnie powinno jej wejść) . Dosyć ważne.



#46 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5148 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 07 sty 2016 - 11:57

Mnie bliższe smakowo jednak te Szwedzkie normy, jakie są tu stosowane do śledzi dostępnych w handlu. Również dokonywałem kolejnych prób smakowych i stopniowo zwiększałem ilość cukru. Stanęło na 25g. cukru na każde 250 ml. zalewy octowej, choć to i tak jeszcze daleko, daleko, do stopnia słodyczy jaką posiadają szwedzkie śledzie w najprzeróżniejszych marynatach, których w Szwecji bez liku.

Ps. Miło Electro że Ci sie podobają :D.


Tak jak pisałem Maxellu, wszystko wykonałem ściśle wg. Twoich wskazówek, dopiero sama końcowa zalewa została dosłodzona :D.



#47 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12691 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 sty 2016 - 16:47

Jednak zadne nie nadaja sie na rolmopsy bo sa bez skory

 

elektro , ja robię ala rolmopsy zawsze z filetów bez skóry :D

 

 

 Pozdrawiam



#48 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 sty 2016 - 18:13

A moje bede ze skora  :tongue:  tak jak Maxell'owe :cool:


Użytkownik electra edytował ten post 07 sty 2016 - 18:13


#49 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12691 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 sty 2016 - 18:22

A moje bede ze skora :tongue: tak jak Maxell'owe :cool:

 

 

 I super :thumbsup: 

 

 Pozdrawiam



#50 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 07 sty 2016 - 19:01

ja robię ala rolmopsy zawsze z filetów bez skóry

I to są rolmopsy :thumbsup: pozostałe to jakieś koreczki,zawijańce,ślimaczki itp. ;)

W sumie nie ma o co kopii kruszyć.ale rolmops by był rolmopsem powinien być ze skórą i kwaśny jak diabli,bo smak czystej czerwonej lakowanej miał złagodzić :D



#51 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12691 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 sty 2016 - 19:05

ale rolmops by był rolmopsem powinien być ze skórą i kwaśny jak diabli,

 

Aż mi zawiasy w szczęce zakwiczały i ślina w wodę się zamieniła . Oczywiście nie neguję takich :D

 

 Pozdrawiam



#52 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 07 sty 2016 - 20:58

A później CCK - czystej, czerwonej, kapslowanej :D .



#53 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2212 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 07 sty 2016 - 22:02

Od tygodnia śledzie wędzone,bismarki,po góralsku,opiekane-zielone,płaty polane śmietaną i makrela wędzona teraz będzie czas na rolmopsy ala Maxell,dla mnie najlepsza rybka przy redukcji wagi bez chlebka,dzięki za przepis.

p.s.śledziki mają zbawienny wpływ dla żołądka :-)


Użytkownik Marek z Bielska edytował ten post 07 sty 2016 - 22:03


#54 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 07 sty 2016 - 23:58

śledziki mają zbawienny wpływ dla żołądka

w jakim kontekście? Rozszerz Swoją myśl.



#55 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5148 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 sty 2016 - 09:37

Przed chwilą nastąpiła śniadaniowa degustacja tego "Przysmaku Maxella" i no cóż, rewelka. Jakość mięska zwarta lecz mięciutka, mięsko bielutkie i ogólnie doskonałe. Nigdy wcześniej nie przypuszczałem aby robić przetwory śledziowe ze śledzi świeżych, a tu znowu okazało się że człowiek uczy się całe życie, dzięki Maxellu :thumbsup:.



#56 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 08 sty 2016 - 12:55

Przed chwilą nastąpiła śniadaniowa degustacja tego "Przysmaku Maxella" i no cóż, rewelka. Jakość mięska zwarta lecz mięciutka, mięsko bielutkie i ogólnie doskonałe.

Kuźwa, nie wytrzymam tego. Pobiegłem biegusiem po 1,5kg filetów śledziowych do rybnego. Za chwilę zaczynam!!!



#57 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 08 sty 2016 - 13:02

Kuźwa, nie wytrzymam tego. Pobiegłem biegusiem po 1,5kg filetów śledziowych do rybnego. Za chwilę zaczynam!!!

No właśnie, wkurzający są Ci ludzie :devil: , zwłaszcza jak czlowiek nie ma czasu zrobić.  :)



#58 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5148 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 sty 2016 - 13:34

Do dzieła chopy, do dzieła, dyć warto :D :clap: :thumbsup:.



#59 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 08 sty 2016 - 16:03

Do dzieła chopy, do dzieła, dyć warto :D :clap: :thumbsup:.

Chciałem ale już dziś nie było śledzi.  :mad:



#60 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27463 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 08 sty 2016 - 16:44

Acha, pamiętajcie, by przez cały czas trzymać rybki jak najdalej od światła. Nie będzie tranowego posmaku (zjełczałego tłuszczu).






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych