Perszing37 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Witam, Mam pytanie odnośnie nadziewarki VICTOR 3l. Wiem, że to konstrukcja zbliżona do HENDI. I że sprawdza się dobrze. Podobnie mi się sprawdzał chińczyk z modyfikacją (czyli z odpowietrznikiem).Ale nie radził sobie z podstawowym produktem którym jestem żywotnie zainteresowany - czyli z kabanosami.Przy zmieleniu wszystkiego na 8 mm były duże opory. I to mielenie ZELMEREM na sitkach nr 5 - czyli i tak dość drobno.Jak mieliłem na 8 I klasę i na 4 klasę II to było jeszcze znośnie. Tak więc czy ma ktoś tą nadziewarkę i czy testował na cienkich kabanosach i na farszu do krakowskiej ?Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Stycznia 2016 A pokazesz "Victora" w jakims linku..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Stycznia 2016 http://www.zkmgastro.pl/pl/o/Nadziewarka-do-kielbas--3l--Victor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Ale nie radził sobieCzyli gdzie byly problemy przy nadziewaniu kabanosow..? Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Duże opory. Flak też najgrubszy barani 22/24 bodajże. Ciężko to szło i myślałem że coś zaraz połamię albo wygnę. Mocno przykręcona do blatu a musiałem się zapierać by się nie obracała.Jak miałem kiełbę białą zmieloną I klasę na 8 mm a reszta na 4 mm (bo jeszcze nie kupiłem 6 mm) to szło w miarę. Ale we flaka grubszego.Ogólnie bardzo ciężko szło. Bez odpowietrznika to już zupełnie byłaby porażka - oni co prawda zrobili takie gówniane odpowietrzenie z kulką w prowadnicy. Która nota bene mi wypadła chyba do farszu i teraz wszyscy którzy jedzą mają uważać na zęby heheheheI nie wyobrażam sobie nadziewania mniejszego flaka. Chyba że wszystko zmielę na papkę na 4 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Nadziewam od dawna tuningowanym "Chinolem" 3l. i nie mam najmniejszych problemów z nadziewaniem kabanosów, o czym już parokrotnie pisałem jak też zamieszczałem fotki moich kabanosów, które to w całkiem sporych ilościach robię ze względu na "szczególne preferencje" moich kochanych wnuczek, które to za kabanosikami wg. przepisu naszej drogiej koleżanki Halusi, po prostu przepadają, i są gotowe "pożerać" każdą ilość . Tak one wyglądają : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Dziwne, kiedyś kabanosy nadziewałem chińczykiem za 50zł i całkiem dobrze szło, może masz coś z przekładnia albo tłokiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Stycznia 2016 No wygląda jak "hendowata" ale nie wiadomo co w przekładni siedzi.... może tam jest problem? Brak smarowania albo "ząb przeskoczył" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Stycznia 2016 No wygląda jak "hendowata" ale nie wiadomo co w przekładni siedzi.... może tam jest problem? Brak smarowania albo "ząb przeskoczył" Arko. To jest nadziewarka którą chyba bym chciał kupić. Bo chinol jest na pewno dużym przeskokiem w stosunku do ZELMERKA i radzi sobie z odpowiednio przygotowanym farszem. 1 nadziewanie białej grubej i białej cienkiej poszło jak z bicza. Schody się zaczęły jak wszystko do kolejnych wynalazków zmieliłem na 8 mm. Kabanosy wg bagno (50% szynki i 50 % boczku) oraz wkład na chorizo wg beiota (także mielone na 8 mm) - opory były naprawdę duże.Może też dlatego, że do białej dodawałem wodę a tutaj szło bez wody. Nie wiem. Jednak po spotkaniu naszej spółdzielni jak zobaczyłem HENDI 7 l w akcji to była bajka. Jak szybko chłopaki nadziali i chłopską i kaszankę. Chcę więc pójść w stronę czegoś lepszego bo zabawa mnie wkręciła. Stąd moje pytanie do ewentualnych użytkowników VICTORA 3l. A może ma ktoś HENDI 3 l??? chociaż teraz pieruńsko droga jest bo prawie 600 zł.A tyle już nie mam ochoty wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Jak Koledzy wyzej pisza, to jest cos nie "teges" z przekladnia..Moze tez lejek do "ciekich" kelbas jest za dlugi i stad ten opor..?Sprobuj jeszcze zamiast korby w zestawie uzyc klucza "grzechotki", popychajac farsz malymi ruchami.. !? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Jednak po spotkaniu naszej spółdzielni jak zobaczyłem HENDI 7 l w akcji to była bajka. Jak szybko chłopaki nadziali i chłopską i kaszankę. To była Beeketal 5l chyba lepsza niż Hendi, 5 lejków i 3 uszczelki. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Jak Koledzy wyzej pisza, to jest cos nie "teges" z przekladnia..Moze tez lejek do "ciekich" kelbas jest za dlugi i stad ten opor..?Sprobuj jeszcze zamiast korby w zestawie uzyc klucza "grzechotki", popychajac farsz malymi ruchami.. !?Sposób do przetrenowania ale znalazłem chętnego na mojego chinola. Kumpel chce głównie grube robić więc jest zainteresowany. A ja bym chciał z przyjemnością pracować a nie wkurzać się Dlatego wiercę temat ale widzę, że nikt chyba nie ma doświadczenia z tym modelem....ale może się ktoś znajdzie Jednak po spotkaniu naszej spółdzielni jak zobaczyłem HENDI 7 l w akcji to była bajka. Jak szybko chłopaki nadziali i chłopską i kaszankę. To była Beeketal 5l chyba lepsza niż Hendi, 5 lejków i 3 uszczelki. hehehe zakręcony byłem obrabianiem mleka więc może źle zanotowałem ale jebitna była. To jaka musi być 7 l ???? nawet nie chcę wiedzieć Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Perszing37, masz dokładnie ten sam model co ja, i nigdy nie stwierdziłem jakichkolwiek problemów, kabanosiki wg. Halusi, idą szybko i sprawnie jak po przysłowiowym "maśle" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Stycznia 2016 A jak mielisz ? Ona podaje :mięso kl I mielone na sitku 10 mmmięso kl II mielona na sitku 6mmI jak ja mieliłem na 8 mm i na 4 mm było ok. A jak wszytko na 8 to schody Przewertowałem wiele wątków zanim kupiłem chinola. I dalej jestem głupi bo są zwolennicy tanich i zwolennicy drogich. Jedni i drudzy są zadowoleni. A ja chyba nie do końca. A przetrenować HENDI albo VICTORA nie mam u kogo. Jeden kolega z fejsbooka niedawno kupił VICTORA i męczę go by przetrenował na kabanosach. Bo na zwykłych bardzo zadowolony. Ale nie miał porównania do chinola - i tak się koło zamyka hehehChyba umrę głupszy niż jestem teraz Perszing37, masz dokładnie ten sam model co ja, i nigdy nie stwierdziłem jakichkolwiek problemów, kabanosiki wg. Halusi, idą szybko i sprawnie jak po przysłowiowym "maśle" .A to jeszcze zapytam jak na KRAKOWSKIEJ się sprawuje bo nie miałem okazji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Mnie działa dobrze i odpowiada niezależnie od sitka na jakim było mielone mięsko. Wiadomo że grubsze kawałki przy cieniutkim lejku stawiają większy opór, ale bez przesady. Nie mniej zrozumiałe że wszystkie "Hendowate" bez podziału na firmę i naklejaną nalepkę to nieco wyższa półka i z tym nikt nie zamierza dyskutować . W dyskusji zawsze chodziło i chodzi tylko o to, że nie wszyscy chcą inwestować 500-700 zł. jeżeli robią ilości powiedzmy 15-20 kg.jednorazowo, skoro "Chinol" po dokonaniu tuningu za te 25 złociszy, tak samo sobie dobrze z tym poradzi. To dokładnie tak samo jak z samochodem. Jeden uważa że np. Seat dla 5 osobowej rodziny mu w zupełności wystarcza, a inny uważa że dla takiej samej rodziny musi mieć auto ze znacznie wyższej półki, i też ma swoją rację, to kwestia bardzo indywidualnego wyboru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Jest mała różnica - HENDI 3l kosztuje 580 zł a VICTOR 390 zł - a to już cena do przełknięcia.Miałem SKODĘ FABIĘ - jeździło się nią bardzo przyjemnie nawet bez klimy.Ale odkąd przesiadłem się na dobrze wyposażonego Focusa Combi to nie wrócę do niższej półki za skarby świata.A odkąd mam w obydwu samochodach Climatronic-i to na manualną klimę również nigdy nie wrócę.Chodzi o komfort za rozsądne pieniądze. Znam Twoje opinie odnośnie tej nadziewary. Nie jest zła. Tak nie napisałem - tylko, że miała dość duże opory i było trochę zabawy.Uważam, że 580 zł za 3L takiej konstrukcji to ZŁODZIEJSTWO w biały dzień. To nie jest tyle warte. Ale wiadomo - marka rządzi się własnymi prawami.Więc ja nie chce dyskutować co jest lepsze. Tylko chcę znaleźć kogoś kto używał tego VICTORKA na czymś problematycznym.Kolega mi właśnie ze stoku odpisał w przerwie na piwko - że jak wróci z ferii to będą dalsze produkcje. Więc poczekam z decyzją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) skoro "Chinol" po dokonaniu tuningu za te 25 złociszy,Czy może ktoś powiedzieć o co chodzi z tym tuningiem? Mam nadziewarkę 3 l (chinola) i może też bym ją sobie stuningował. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Czy może ktoś powiedzieć o co chodzi z tym tuningiem? Mam nadziewarkę 3 l (chinola) i może też bym ją sobie stuningował. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12457-przeróbka-nadziewarki-poradnik/?p=464723 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Stycznia 2016 A może ma ktoś HENDI 3 l??? chociaż teraz pieruńsko droga jest bo prawie 600 zł. no ja za swoje cudeńko dałem w 2014 roku 737 PLN-ów.... i nic mi więcej do szczęścia nie jest potrzebne.... chyba że napęd elektryczny do niej Czekamy więc na opinię kolegi... a masz na nią jeszcze gwarancję? Może rzeczywiście coś "piardło" i warto było by się podeprzeć naprawą gwarancyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Nie pierdykło bo po kabanach robiłem chorizo i poszło znacznie lepiej - prawie jak ta biała. Więc może marudzę a może chcę mieć FORDA bo na VOLVO nie bardzo chcę wydawać jak patrzyłem historycznie to HENDI była dużo tańsza - poszli nieźle w górę (popyt-podaż) A jak u Ciebie Arko kabanosy i krakowska ?Bez pozwolenia kolegi zamieszczę tu dwie fotki z 1 nadziewania tym VICTORKIEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Stycznia 2016 I jak ja mieliłem na 8 mm i na 4 mm było ok. A jak wszytko na 8 to schody Możesz mieć taki przypadek że masz za grubo zmielone mięso do średnicy lejka . Ja miałem taki przypadek ( Arko Gdynia wie ) że jedynka zmielona przez szarpak nie mieściła się w lejku 12 mm . Całą porcję farszu na kabanosy musieliśmy zmielić jeszcze raz przez 8-kę . Lejek miałem większy ale jelita baranie miały za mały rozmiar Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Oj tak...blokował się farsz i nadziewane takiego fałszu mijało się z celem Po dodatkowym przemieleniu wszystko wróciło do normy A jeżeli chodzi o nadziewane moją Hendi to każdy kaliber idzie bez problemu... Jedynie jak nadziewam sam to sobie przytwierdzam podstawę do blatu za pomocą ścisku stolarskiego i idzie jak burza Edytowane 7 Stycznia 2016 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Stycznia 2016 No właśnie. Trzeba Hendi "uwiązać" i idzie jak w masełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Mam taka sama nadziewarkę jak kolega Svergie2 , raz przy robieniu szynkowej wygiąłem tłok, ale dorobiłem tarcze i idzie bez problemu , było to moja wina gdyz zrobiłęm duże kawałki mięsa, recznie kroiłem wiec " siła x gwałt " i do naprawy , do dzis działa .Pozdrawiam P.S. 18 -20 kg nadziewam bez problemów . Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Heheh dzięki chłopaki. Ale już podjąłem decyzję. Nie kupuje Mercedesa. Pozbywam się Skody a kupuję mojego ulubionego FOCUSA.Po 13 lutym wszyscy będą je mieli dostępne za 390 zł. Więc nie ma tragedii. Sprzęt mi posłuży latami bo ja dużo nie robię. Proszę mnie tu nie przekonywać, że jak dużo NIE to mi chińczyk wystarczy heheheh. Pewnie by tak było. Ale co tam. Jest wkrętka - są inwestycje. Dam znać jak się będzie sprawował. Powiem tak jeszcze z innej beczki. Formy do sera można sobie samemu zrobić i są SPOKO. Ale odkąd zobaczyłem i bawiłem się na porządnej formie 5 kg z serowara to sobie właśnie mniejszą kupiłem 3 kg. Inny rodzaj pracy na porządnych sprzętach/urządzeniach itp. itd. Sami chyba to przyznacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.