Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie Oluski


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#1 oluska

oluska

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 11 sty 2016 - 13:06

Może komuś się przyda.

Projekt wędzarni wg.kol,Andyandy,

Komora od zew,-boazeria.wełna min.kominkowa .styki z konstrukcją drewnianą oklejone alu taśmą i na to blacha czarna 0.65 mm.

Wymiary komory bez daszka 920 x 920 x 1250 mm.Daszek podnoszony,mocowanie na zawiasach.

Wymiary paleniska 910x910x650mm a na to położona zazbrojona płyta stropowa o gr.100mm.Palenisko wymurowane z cegły pełnej, na zew. tynk cem.-wapienny.

Rura dymna w stropie fi 230 .blacha zabezpieczająca przed dostaniem się żywego ognia 280x280 x3 mm,zamocowana na czterech szpilkach tak jak i deflektor w odstępie ok.25mm wykonany z blachy 1,5mm o średnicy 500mm..

Szuflada paleniska o wym.600x 330mm to super rozwiązanie.Gwarantuje bardzo łatwy dostęp oraz ułatwia kontrolę opału.

W chłodne dni umożliwia  wędzenie na  zimno.bez posiadania dymogeneratora.

Wytwarzam żar .na przód szuflady dwie trzy szufelki pyłu bukowego a na środek dwa patyki do podtrzymania temperatury i jest git.

 

Wędzarnia po ok.15 dymieniach.Praktycznie bezobsługowa.bardzo ładnie trzyma temperaturę przy niskim zużyciu opału.

Naprawdę godna polecenia z czystym sumieniem .'

Załączone pliki

  • Załączony plik  we 007.JPG   45,5 KB   46 Ilość pobrań
  • Załączony plik  we 010.JPG   48,99 KB   44 Ilość pobrań
  • Załączony plik  we 009.JPG   247,03 KB   44 Ilość pobrań
  • Załączony plik  w 004.JPG   69,14 KB   45 Ilość pobrań
  • Załączony plik  007.JPG   50,58 KB   42 Ilość pobrań


#2 walldi

walldi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • Miejscowośćgorzów wlkp

Napisano 11 sty 2016 - 16:46

Witam,pomysł z szufladą bardzo dobry i pewnie funkcjonalny.Wędzonki wyglądają baaardzo apetycznie .Życzę samych udanych wyrobów w Nowym Roku wszystkim forumowiczom.



#3 oluska

oluska

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 31 sty 2016 - 10:31

Witam.

Wczorajsze wędzenie.

Załączone pliki



#4 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 31 sty 2016 - 11:07

:clap:  :clap:  :clap:  :D Co mogę więcej dodać  :clap:  :clap:  :clap:  :)

Ps. Pierwszy raz widzę zrobiony deflektor jak w projekcie, bez przeróbek i zbędnych pomysłów, wędzarnia również. 


Użytkownik Andyandy edytował ten post 31 sty 2016 - 11:12


#5 oluska

oluska

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 31 sty 2016 - 12:42

Nie ma co kombinować skoro gra  gitarra.



#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9391 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 sty 2016 - 15:40

Szuflada paleniska o wym.600x 330mm to super rozwiązanie.Gwarantuje bardzo łatwy dostęp oraz ułatwia kontrolę opału.

Też tak uważam. Dane mi było obsługiwać dwie wędzarnie  z paleniskiem szufladowym.

Mogę powiedzieć, że ma same zalety.



#7 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12687 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 31 sty 2016 - 20:20

Wczorajsze wędzenie.

 

 

No pięknie :thumbsup: :clap: ................ tylko powielać !!!!!! :D

 

 

 Pozdrawiam



#8 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 31 sty 2016 - 22:42

Maxell wniósł temat projektu na wędzarnię WD i na życzenie zgodnie z tematem, została opracowana wędzarnia WD. Wszystkie opracowania  oparłem na podstawie doświadczeń strony WD i przede wszystkim o amatorskie projekty i badania naukowe. Czy mam własne , może mam! Wzorowałem się na prostocie, obsłudze i cenie wykonania. Powstała konstrukcja łącząca wszelkie kompromisy na tle zapotrzebowania WD i "zbiegiem unijnych wymogów" dotyczących zawartości benzopirenu w wyrobach, łącznie z wyrobami tradycyjnymi. Postanowiłem opracować wędzarnie pod zamówienie forum WD - konstrukcję prostą, tanią i dla każdego. Założenia piękne i możliwe do realizacji, obiecałem i dotrzymałem słowa. Jednak od założeń do realizacji jest daleka droga ponieważ należy spełnić kilka warunków. Zastosowanie odpowiednich materiałów, wykorzystanie właściwości fizykochemicznych surowca, cena wykonania i zakres eksploatacji konstrukcji. itd. To wszystko jest pikuś, ponieważ podstawowy problem to dopasowania szereg innych parametrów wiążących ręce.  Wszystko jest związane procesem i technologią  wędzenia. Powstała taka wędzarnia i mam nadzieje, że korzystanie w sposób amatorski z projektu WD zadowoli  wszystkich użytkowników już przy pierwszym wędzeniu. Może mam wielu przeciwników konstrukcji wędzarni WD mojego projektu. Może moi przeciwnicy przedstawią inne rozwiązania łącznie z logicznym wyjaśnieniem. ( I to mnie interesuje ) Jednak uważam, że każdy użytkownik może zadecydować jaki posiada problem i przedstawić zmiany w celu eliminacji wady. Może inne rozwiązania oparte na adekwatnej wiedzy wprowadzą istotne zmiany. Jak dotąd uważam za podstawową sprawę tylko to, że wędzarnia ma odpowiednio dymić i produkować odpowiednie wędzonki z wszelakimi walorami smakowymi i jakością wędlin wg norm. Natomiast połączenie walorów pomnika i trwałości zamków średniowiecza, nie spełnią się z przyczyn podstawowych jak  abu! abu!

Życzę wszystkim użytkownikom wędzarni WD dobrych wędzonek i chyba nie mylę się, ponieważ zaczynają się od początku z dobrym skutkiem. Pozostaje tylko wspomnienie i łezka w oku na wspomnienie wczesnego "Zbója Madeja"  Zbóju Madeju nie obraź się jesteś klasykiem.     


Użytkownik Andyandy edytował ten post 31 sty 2016 - 22:44


#9 oluska

oluska

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 06 mar 2016 - 15:36

 Cześć ponownie.

To z dzisiaj.Boczki i szynki.

Skoro w pierwszym poście było trochę o technikaliach to może teraz o obsłudze wędzarni którą zbudowałem wg.projektu kol. Andyandy..,

 

 Temperatura powietrza ok.5 stopni C.Dzień pochmurny i wilgotny,-pada deszcz..

Drewno do wędzenia to mix -buk,jesion,wiśnia,czereśnia,śliwa okorowana brzoza i orzech laskowy, oraz mączka bukowa.

Otwory dymne otwarte na full.Szuflada otwarta w jednej trzeciej.

 

No i dalej normalnie.

Peklowanie  mokre .14 dniowe wg. tabelki Dziadka.Dzięki.

Ociekanie 12 h w piwnicy w temp.plus 10 stopni C.

Osuszanie w temp.45-55stopni przez ok 1,3h

Wędzenie w temp.55-60 stopni C przez ok.5h.

Podpiekanie w temp.90-100 stopni C ok 25 minut.

Ilość zużytego opału na focie.

 

Pzdr.

Załączone pliki



#10 oluska

oluska

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 25 mar 2016 - 16:11

Swiąteczne pozdro dla wszyskich.

Załączone pliki



#11 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1292 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 mar 2016 - 16:56

Wędzonki jak malowane.



#12 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1245 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 26 mar 2016 - 07:39

Piękne wędzonki :clap: :clap: :clap:

#13 targal

targal

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćTarnowskie Góry

Napisano 06 kwi 2016 - 13:49

Naprawdę dobra robota. Pozazdrościć



#14 oluska

oluska

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 03 wrz 2016 - 19:40

Śledzie .pierwsza crew.

Moczone 12h,słone jak .......echhhhh.

Załączone pliki



#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27436 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 wrz 2016 - 19:47

Oluska, następnym razem kup w rybnych delikatesach świeże (nie solone) filety śledziowe tzw. do smażenia. Z takich możesz robić "cuda".



#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11435 postów

Napisano 03 wrz 2016 - 19:47

Moczone 12h,słone jak .......echhhhh.

 

Śledzie solone do wędzenia trzeba bardzo, bardzo mocno wymoczyć i można z powodzeniem wędzć


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 03 wrz 2016 - 19:48


#17 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27436 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 wrz 2016 - 19:51

Jasne Arku, ale sprawdź kiedyś jaka jest różnica między wędzonym odsalanym i wędzonym świeżym, nasolonym wg swoich upodobań.



#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11435 postów

Napisano 03 wrz 2016 - 19:55

Jasne Arku, ale sprawdź kiedyś jaka jest różnica między wędzonym odsalanym i wędzonym świeżym, nasolonym wg swoich upodobań.

 

Wierzę na słowo bo jakoś w W-wie nie mogę dostać śledzi ew. płatów atlantyckich niesolonych.Są bałtyckie, ale strasznie małe. :(



#19 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12687 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 03 wrz 2016 - 19:58

ale sprawdź kiedyś jaka jest różnica między wędzonym odsalanym i wędzonym świeżym,

 

 

Właśnie tylko takie wędzę :D   U nas potocznie mówi się na takie śledzie " zielone śledzie " . Jeżeli są mrożone to ich nie rozmrażam tylko zalewam 8% solanką na 12 godzin . Osuszam ręcznikiem papierowym troszkę wiatraczkiem i do wędzarni . Miodzio w gębie :D

 

 

 Pozdrawiam



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 oluska

oluska

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 03 wrz 2016 - 20:00

Dzięki chłopaki,tak zrobię.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych