oluska Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Może komuś się przyda.Projekt wędzarni wg.kol,Andyandy,Komora od zew,-boazeria.wełna min.kominkowa .styki z konstrukcją drewnianą oklejone alu taśmą i na to blacha czarna 0.65 mm.Wymiary komory bez daszka 920 x 920 x 1250 mm.Daszek podnoszony,mocowanie na zawiasach.Wymiary paleniska 910x910x650mm a na to położona zazbrojona płyta stropowa o gr.100mm.Palenisko wymurowane z cegły pełnej, na zew. tynk cem.-wapienny.Rura dymna w stropie fi 230 .blacha zabezpieczająca przed dostaniem się żywego ognia 280x280 x3 mm,zamocowana na czterech szpilkach tak jak i deflektor w odstępie ok.25mm wykonany z blachy 1,5mm o średnicy 500mm..Szuflada paleniska o wym.600x 330mm to super rozwiązanie.Gwarantuje bardzo łatwy dostęp oraz ułatwia kontrolę opału.W chłodne dni umożliwia wędzenie na zimno.bez posiadania dymogeneratora.Wytwarzam żar .na przód szuflady dwie trzy szufelki pyłu bukowego a na środek dwa patyki do podtrzymania temperatury i jest git. Wędzarnia po ok.15 dymieniach.Praktycznie bezobsługowa.bardzo ładnie trzyma temperaturę przy niskim zużyciu opału.Naprawdę godna polecenia z czystym sumieniem .' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walldi Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Witam,pomysł z szufladą bardzo dobry i pewnie funkcjonalny.Wędzonki wyglądają baaardzo apetycznie .Życzę samych udanych wyrobów w Nowym Roku wszystkim forumowiczom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Witam.Wczorajsze wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Co mogę więcej dodać Ps. Pierwszy raz widzę zrobiony deflektor jak w projekcie, bez przeróbek i zbędnych pomysłów, wędzarnia również. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Nie ma co kombinować skoro gra gitarra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Szuflada paleniska o wym.600x 330mm to super rozwiązanie.Gwarantuje bardzo łatwy dostęp oraz ułatwia kontrolę opału. Też tak uważam. Dane mi było obsługiwać dwie wędzarnie z paleniskiem szufladowym.Mogę powiedzieć, że ma same zalety. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Wczorajsze wędzenie. No pięknie ................ tylko powielać !!!!!! Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Maxell wniósł temat projektu na wędzarnię WD i na życzenie zgodnie z tematem, została opracowana wędzarnia WD. Wszystkie opracowania oparłem na podstawie doświadczeń strony WD i przede wszystkim o amatorskie projekty i badania naukowe. Czy mam własne , może mam! Wzorowałem się na prostocie, obsłudze i cenie wykonania. Powstała konstrukcja łącząca wszelkie kompromisy na tle zapotrzebowania WD i "zbiegiem unijnych wymogów" dotyczących zawartości benzopirenu w wyrobach, łącznie z wyrobami tradycyjnymi. Postanowiłem opracować wędzarnie pod zamówienie forum WD - konstrukcję prostą, tanią i dla każdego. Założenia piękne i możliwe do realizacji, obiecałem i dotrzymałem słowa. Jednak od założeń do realizacji jest daleka droga ponieważ należy spełnić kilka warunków. Zastosowanie odpowiednich materiałów, wykorzystanie właściwości fizykochemicznych surowca, cena wykonania i zakres eksploatacji konstrukcji. itd. To wszystko jest pikuś, ponieważ podstawowy problem to dopasowania szereg innych parametrów wiążących ręce. Wszystko jest związane procesem i technologią wędzenia. Powstała taka wędzarnia i mam nadzieje, że korzystanie w sposób amatorski z projektu WD zadowoli wszystkich użytkowników już przy pierwszym wędzeniu. Może mam wielu przeciwników konstrukcji wędzarni WD mojego projektu. Może moi przeciwnicy przedstawią inne rozwiązania łącznie z logicznym wyjaśnieniem. ( I to mnie interesuje ) Jednak uważam, że każdy użytkownik może zadecydować jaki posiada problem i przedstawić zmiany w celu eliminacji wady. Może inne rozwiązania oparte na adekwatnej wiedzy wprowadzą istotne zmiany. Jak dotąd uważam za podstawową sprawę tylko to, że wędzarnia ma odpowiednio dymić i produkować odpowiednie wędzonki z wszelakimi walorami smakowymi i jakością wędlin wg norm. Natomiast połączenie walorów pomnika i trwałości zamków średniowiecza, nie spełnią się z przyczyn podstawowych jak abu! abu!Życzę wszystkim użytkownikom wędzarni WD dobrych wędzonek i chyba nie mylę się, ponieważ zaczynają się od początku z dobrym skutkiem. Pozostaje tylko wspomnienie i łezka w oku na wspomnienie wczesnego "Zbója Madeja" Zbóju Madeju nie obraź się jesteś klasykiem. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Marca 2016 Cześć ponownie.To z dzisiaj.Boczki i szynki.Skoro w pierwszym poście było trochę o technikaliach to może teraz o obsłudze wędzarni którą zbudowałem wg.projektu kol. Andyandy.., Temperatura powietrza ok.5 stopni C.Dzień pochmurny i wilgotny,-pada deszcz..Drewno do wędzenia to mix -buk,jesion,wiśnia,czereśnia,śliwa okorowana brzoza i orzech laskowy, oraz mączka bukowa.Otwory dymne otwarte na full.Szuflada otwarta w jednej trzeciej. No i dalej normalnie.Peklowanie mokre .14 dniowe wg. tabelki Dziadka.Dzięki.Ociekanie 12 h w piwnicy w temp.plus 10 stopni C.Osuszanie w temp.45-55stopni przez ok 1,3hWędzenie w temp.55-60 stopni C przez ok.5h.Podpiekanie w temp.90-100 stopni C ok 25 minut.Ilość zużytego opału na focie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2016 Swiąteczne pozdro dla wszyskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2016 Wędzonki jak malowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Marca 2016 Piękne wędzonki :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
targal Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Naprawdę dobra robota. Pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 3 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Września 2016 Śledzie .pierwsza crew.Moczone 12h,słone jak .......echhhhh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Września 2016 Oluska, następnym razem kup w rybnych delikatesach świeże (nie solone) filety śledziowe tzw. do smażenia. Z takich możesz robić "cuda". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Moczone 12h,słone jak .......echhhhh. Śledzie solone do wędzenia trzeba bardzo, bardzo mocno wymoczyć i można z powodzeniem wędzć Edytowane 3 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Września 2016 Jasne Arku, ale sprawdź kiedyś jaka jest różnica między wędzonym odsalanym i wędzonym świeżym, nasolonym wg swoich upodobań. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Września 2016 Jasne Arku, ale sprawdź kiedyś jaka jest różnica między wędzonym odsalanym i wędzonym świeżym, nasolonym wg swoich upodobań. Wierzę na słowo bo jakoś w W-wie nie mogę dostać śledzi ew. płatów atlantyckich niesolonych.Są bałtyckie, ale strasznie małe. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Września 2016 ale sprawdź kiedyś jaka jest różnica między wędzonym odsalanym i wędzonym świeżym, Właśnie tylko takie wędzę U nas potocznie mówi się na takie śledzie " zielone śledzie " . Jeżeli są mrożone to ich nie rozmrażam tylko zalewam 8% solanką na 12 godzin . Osuszam ręcznikiem papierowym troszkę wiatraczkiem i do wędzarni . Miodzio w gębie Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 3 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Września 2016 Dzięki chłopaki,tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Września 2016 Wierzę na słowo bo jakoś w W-wie nie mogę dostać śledzi ew. płatów atlantyckich niesolonych.Są bałtyckie, ale strasznie małe. Spróbuj poszukać w sieci delikatesów HOMAR. Jeżeli są mrożone U mnie zawsze są świeże. Dostawy w każdy czwartek, ale trzeba zamawiać wcześniej, gdyż jest na nie duży popyt. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Września 2016 Spróbuj poszukać w sieci delikatesów HOMAR. Znalazłem jedne.W Bełchatowie na Dąbrowskiego , ale aż tak dużego ciśnienia nie mam żeby tam się wybrać po 2 kg. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Września 2016 To te. Ale dziwna sprawa, gdyż kierowniczka mówiła mi, że mają w Polsce sieć sklepów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Września 2016 Dobre i świeże rybki w "oszołomie" można kupić i to w niewielkiej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 17 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Września 2016 Śledzie 2 ga crew.Swieże, nie solone.Solanka 10% na 12h.No i gitara,następnym razem spróbuję 8%.Wędzone bukiem.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.