Jump to content

[Rok 1882] Tradycyjna kuchnia w dworach i dworkach


Recommended Posts

Przyjezdzaj do mnie :)

Trudno mi powiedziec czy wszyscy ale mysliwi ktorych znam zabijaja niedzwiedzie tylko dla skory i twierdza ze mieso niedzwiedzie jest niedobre.

Nie wiem nie jadlam. Jak chcialam zeby mi zostawili kawalek to mialam odpowiedz: co ty tego sie nie jada.

Co kraj to obyczaj.

Tak przy okazji. Rozmawialam kiedys z moim kolega z pracy o bocianach no i pokazalam mu na internecie zdjecie. Jego reakcja no duzy a czy  gotujesz go czy pieczesz?

Zaniemowilam na dobra chwile. Nigdy nie patrzylam na bociana od strony miesa do jedzania :D

pozdr.

 

maya

Link to comment
Share on other sites

Może się przydać:

 

Przeliczenie dawnych miar na obecnie stosowane:

 

funt - 0,4 kilograma
łut - 13 gramów
garniec nowopolski (od XIX w.) - 4 litry
kwarta - 1 litr
kwaterka - 0,25 litra
pud - 16,38 kilograma.

 

Zapożyczone z : http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2006/rme15/rme.php?strona=47

 

Dopiero doczytałem że na początku już jest przelicznik :facepalm:

Edited by wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

Jednym z zadań naszego portalu, jest zbieranie i zachowywanie dla przyszłych użytkowników wszystkich, starych przepisów i receptur dotyczących produkcji masarskiej. Moim zdaniem ten materiał się mieści w tych ramach, dlatego został dodany do działu Przedwojenne receptury masarskie. Piekarstwo dodałem jako bonus. ;)  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Maxell fajnie jest "pobawić" się starymi przepisami i choć po części zbliżyć do smaków sprzed 100 lat. ( choć wiemy że i mąka już nie taka jak przed 100 lat czy zwierzyna innego chowu)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

Jasne. :D Może uda się nam dotrzeć nawet do przepisów, z okresu o jakim "mowa" w Twoim avatarze. ;)


Przyznam, iż cały czas szukam nowych materiałów, ale staje się to coraz bardziej trudnym zadaniem. Raz, jeśli chodzi o ich rzadkość wystepowania na wszelkiego rodzaju aukcjach, a dwa - zaporowe ceny.  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Ehh.... Tylko  skąd wziąć szynkę z niedźwiedzia?

Z Finlandii.  https://riipisen.mycashflow.fi/category/4/karhu

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Na Pawła zawsze można liczyć :laugh::clap:

Coś tam czasami czytam i robię.  ;)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=339791

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Ale to puszkowe ,u nas stek z niedzwiedzia 400 sek /kg +przesylka  :)

Link to comment
Share on other sites

Ale to puszkowe ,u nas stek z niedzwiedzia 400 sek /kg +przesylka  :)

To następnym razem do PL pojedziesz chyba z niedźwiedziem.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.