Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rok 1975] Produkcja serów twardych


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27384 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 sty 2016 - 18:09

Załączony plik  okładka.jpg   80,89 KB   15 Ilość pobrań

 

 

SPIS TREŚCI

 

ROZDZIAŁ I. Wiadomości ogólne z zakresu serowarstwa

1. Rys historyczny

2. Podział serów

3. Wartość odżywcza serów

ROZDZIAŁ II. Surowiec do produkcji serów twardych

1. Czynniki wpływające na jakość mleka

Stan zdrowotny krów

Okres laktacji

Sposób żywienia krów

Higiena produkcji mleka

Przechowywanie i transport mleka

2. Wybór mleka serowarskiego

ROZDZIAŁ III. Ogólne zasady produkcji serów twardych

1. Przygotowywanie mleka przerobowego

Oczyszczanie

Pasteryzacja

Normalizacja zawartości tłuszczu

Wprowadzanie koniecznych dodatków

2. Zaprawianie podpuszczką i krzepnięcie mleka

3. Obróbka skrzepu

4. Formowanie i ociekanie serów

5. Solenie serów

Solenie w ziarnie

Solenie w masie

Solenie na sucho

Solenie w solance

Sposób przygotowywania solanki

Solenie sposobem kombinowanym

6. Dojrzewanie serów

7. Wykańczanie serów

8. Przechowywanie dojrzałych serów

ROZDZIAŁ IV. Technologia wyrobu serów typu szwajcarskiego oraz pochodnych

1. Ser ementalski

Sposób prowadzenia zakwasu roboczego

2. Ser grojer

3. Ser stołeczny

4. Ser tykocińsk

5. Przemiany fizykochemiczne i biochemiczne zachodzące w czasie wy­robu serów typu szwajcarskiego

6. Wady serów typu szwajcarskiego i sposoby zapobiegania powstawaniu tych wad

ROZDZIAŁ V. Technologia wyrobu serów typu włoskiego oraz pochod­nych

1. Ser parmezan

Mielenie i suszenie

2. Ser sbrinz

3. Ser włoski

4. Przemiany fizykochemiczne i biochemiczne zachodzące w czasie wy­robu i dojrzewania serów typu włoskiego

5. Wady serów typu włoskiego i sposoby zapobiegania powstawaniu tych wad

ROZDZIAŁ VI. Technologia wyrobu serów typu angielskiego oraz pochodnych

1. Ser cheddar (metoda angielska)

2. Ser limanowski

3. Przemiany fizykochemiczne i biochemiczne zachodzące w czasie wy­robu i dojrzewania serów typu cheddar

4. Podstawowe wady serów cheddar oraz sposoby zapobiegania powstawaniu tych wad

ROZDZIAŁ VII. Technologia wyrobu serów typu holenderskiego oraz pochodnych

1. Ser gouda

2. Ser edamski

3. Ser lechicki

4. Ser podlaski

5. Ser liliput

6. Ser puławski

7. Ser łowicki

3. Ser zamojski

9. Ser słowiński

10. Przemiany fizykochemiczne i biochemiczne zachodzące w czasie wyrobu serów typu holenderskiego

11. Podstawowe wady serów typu holenderskiego oraz sposoby zapobie­gania powstawaniu tych wad

ROZDZIAŁ VIII. Technologia wyrobu serów typu szwajcarsko-holenderskiego

1. Ser tylżycki

2. Ser warmiński

3. Ser mazurski

4. Ser żuławski

5. Ser trapistów

6. Ser salami

7. Ser myśliwski

8. Przemiany fizykochemiczne i biochemiczne zachodzące w czasie wy­robu serów typu szwajcarsko-holenderskiego

9. Podstawowe wady serów typu szwajcarsko-holenderskiego oraz spo­soby zapobiegania powstawaniu tych wad

ROZDZIAŁ IX. Technologia wyrobu serów z masy parzonej

1. Ser kaszkawal

2. Ser gryficki

ROZDZIAŁ X. Technologia wyrobu serów o cechach pośrednich między cechami grupy serów twardych i miękkich

1. Ser kortowski

2. Ser popularny

3. Ser bałtycki

4. Ser camping

5. Ser jeziorański

6. Ser lubuski

7. Ser ciechanowski

ROZDZIAŁ XI. Higiena produkcji

1. Czystość w pomieszczeniach produkcyjnych

2. Ogólne zasady mycia i dezynfekcji aparatury i sprzętu pomocnicze­go w serowni

3. Mycie i odkażanie sprzętu drewnianego, regałów i półek serowarskich

4. Pranie i odkażanie chust serowarskich

5. Higiena osobista pracowników zatrudnionych przy produkcji serów

ROZDZIAŁ XII. Postęp techniczno-technologiczny w serowarstwie

1. Serwity

2. Sery w proszku

3. Porcjowanie i krojenie na plastry serów twardych

4. Mechanizacja procesu produkcji serów

5. Ciągły wyrób sera

BIBLIOGRAFIA



#2 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2719 postów

Napisano 19 sty 2016 - 10:05

A skąd takie łot co można zassać ?



#3 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3190 postów

Napisano 19 sty 2016 - 10:11

Mirku - Ja też się przyłączam do pytania kolegi perszinga - czy będzie ta pozycja dostępna dla Nas Forumowiczów?



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27384 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 sty 2016 - 11:40

Kończę sery miękkie, i zaraz zabieram się za OCR serów twardych. To niestety trochę trwa, gdyż skany słabej jakości OCR-uje się z wielkimi trudnościami, co jest niezmiernie pracochłonne i wkurza....ące. ;)



#5 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3190 postów

Napisano 19 sty 2016 - 11:53

Mirku - dzięki uprzejmości kolegi już ten materiał pozyskałem - załączam go - zerknij czy to jest to i czy jest sens Twojej dalszej obróbki.

 

https://www.dropbox....twarde.pdf?dl=0



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27384 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 sty 2016 - 12:09

Nie wiem jak długo plik będzie dostępny do pobrania.

Moim planem jest umieszczanie wartościowych materiałów w formie tekstowej na forum, aby każdy miał do nich dostęp i aby nigdy nie pokazał sie tekst: link niedostępny.



#7 Dylek

Dylek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 19 sty 2016 - 12:32

Jeszcze jakiś czas będzie ;)



#8 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2719 postów

Napisano 20 sty 2016 - 14:58

Dzięki wielkie Panowie. Na pewno się przyda - już zassałem :)



#9 nina31

nina31

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćNieborowice

Napisano 19 sie 2017 - 21:19

Dzięki Panowie, zassałam również!



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11251 postów

Napisano 20 sie 2017 - 09:18

Też sobie pobrałem.Bardzo się przyda bo zabieram się za goudę.Dziekuję


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 20 sie 2017 - 09:18





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych