Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam pomysłu na dietetyczny wyrób z szynkowarki

szynkowar

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 szafarz

szafarz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 15 sty 2016 - 22:45

Szukam pomysłu na dietetyczny wyrób z szynkowaru chudy a żeby się nie rozpadał i był soczysty.Jak osiągnąć taki efekt?

czy tylko tłuszcz daje soczystość? czy żelatyna jest niezbędna? proszę o sugestie.



#2 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 15 sty 2016 - 23:24

Dużo wielofosforanów ;)
Na zdrowie ;)

Tapniete z GT-I9500

#3 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 16 sty 2016 - 10:16

Szukam pomysłu na dietetyczny wyrób z szynkowaru chudy a żeby się nie rozpadał i był soczysty.Jak osiągnąć taki efekt?

czy tylko tłuszcz daje soczystość? czy żelatyna jest niezbędna? proszę o sugestie.

No to jesteś w dobrym dziale, nie wiem dlaczego nie możesz nic znaleźć.  :)

 

https://wedlinydomow...-z-szynkowarki/



#4 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 16 sty 2016 - 10:26

Wiesz, ale im tłustsze, tym lepsze dla odchudzania.



#5 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 554 postów

Napisano 16 sty 2016 - 13:47

dzisiaj robię coś eksperymentalnie, jeśli się uda -wstawię przepis



#6 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 16 sty 2016 - 20:33

Pierś i udo, pół na pół, ostatnio robiłem i liczyłem, BWT, ok. 20:0:5, nic się nie rozpada
Załączony plik  IMG_20160107_211128.jpg   78,26 KB   36 Ilość pobrań
Tylko sól i pieprz

#7 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 16 sty 2016 - 22:10

Ale czemu tak mało tłuszczu?

Przecież to nie od tłuszczu się tyje, tyko od węglowodanów.

Poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku. :)



#8 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 16 sty 2016 - 22:32

Ale czemu tak mało tłuszczu?

Przecież to nie od tłuszczu się tyje, tyko od węglowodanów.

Poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku. :)

 

...ale nowi myślą ,że jak zjedzą tłuszcz , to od razu im się odłoży - koncerny farmaceutyczne urabiają niewiedzących....



#9 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 16 sty 2016 - 23:25

A no tak. :/ 

Niestety tak jest. 

Dla wszystkich nieuświadomionych jeszcze. :)

Tłuszcz nie powoduje tycia, to cukier. 

A firmy farmaceutyczne chcą, abyście myśleli, że jest na odwrót, bo mają z Was ogromne zyski.

Ograniczcie jedzenie cukru, to spadnie Wam waga, bo tłuszcz syci. :)



#10 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 17 sty 2016 - 09:18

Na tematy zdrowotno-dietetyczne można sobie poczytać w nieco upadającym ostatnio Dyskusyjnym Klubie Zdrowia

https://wedlinydomow...y-klub-zdrowia/

upadającym, bo ileż można w kółko pisać to samo :tongue:



#11 szafarz

szafarz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 17 sty 2016 - 16:07

Mam 9 letnią córkę z nadwagą i dietetyk zalecił chude mięso dlatego taki temat. Robię pierś z kurczaka pokrojona w kostkę tylko sól i pieprz i do szynkowarki mam nadzieję że nie będzie się rozpadało.Nie udzielałem się tu na forum nigdy ale jestem stałym bywalcem i dziękuje wszystkim za wpisy dzięki wam zaraziłem się bakcylem dymienia :) pozdrwiam 



#12 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12559 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 17 sty 2016 - 16:28

Mam 9 letnią córkę z nadwagą i dietetyk zalecił chude mięso

 

 

 Naprawdę nie faszeruj dziecka piersią z kurczaka . Najlepiej poszukaj dietetyka  dla dziecka co zaproponuje dietę nisko węglowodanową i zabroni, powtarzam zabroni odżywiania dziecka żywieniem wysoko przetworzonym łącznie z takowymi napojami .  Oczywiście , ja nic nie narzucam ale warto obyś poczytał materiały o diecie nisko węglowodanowej . Jest już tego dużo , nawet na naszym forum jak wskazał MAAD . :D  

 

 Gorąco pozdrawiam

 

Co do piersi kurczaka , to miałem na myśli kurczaka fermowego .


Użytkownik andrzej k edytował ten post 17 sty 2016 - 16:43


#13 szafarz

szafarz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 17 sty 2016 - 17:02

Wiem że to nie forum dietetyczne dopiero zaczynam czytać o zdrowym żywieniu. Na pewno swoje wyroby lepsze niż przetworzone w zakładach przemysłowych.Masz rację pierś to nie najlepszy pomysł ale zmiany żywieniowe trzeba od czegoś zacząć :) 



#14 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 18 sty 2016 - 08:34

Szukam pomysłu na dietetyczny wyrób z szynkowaru chudy a żeby się nie rozpadał i był soczysty

Ale czemu tak mało tłuszczu?

kolega prosił o przepis na dietetyczny wyrób i taki starałem się podać, w moim wyrobie uda są bez skóry żeby zmniejszyć ilość tłuszczu :)

#15 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 18 sty 2016 - 09:13

...nie odżywiaj dziecka drobiem hodowlanym - pomijając antybiotyki , są karmione sterydami aby nabierały masy (pudziany).

Kurczak idzie na ubój , jak ma 6 tygodni , i waży wtedy 1500 - 2000 g , kurczak wiejski , taki prawdziwy , łażący po placu , ma w tym wieku ok 600-700g.

 

Młodzież odżywiana takim drobiem ma w wieku 14 - 15 lat wzrost 180cm i stopę 46...

 

Tyje się od CUKRÓW  a nie od tłuszczu... :cool:



#16 spinka2

spinka2

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 18 sty 2016 - 09:29

Problem odżywiania nie jest taki prosty, żeby jednoznacznie wskazać winowację. Tyje się i od cukrów, i od tłuszczy i od węglowodanów i od soli itd. Ale wszystkie te składniki są nam potrzebne. Mam szczęście już niemal rok być na diecie odchudzającej z uwagi na sporą wagę "wejściową" (dziś to już raczej przeciętna). Dietetycy, z którymi mam przyjemność współpracować w zasadzie mówią jednym głosem - tłuszcz jest OK ale w ilości max 2 łyżki dziennie - powinna to być oliwa i połowa z tego może być użyta do pieczenia/smażenia itd. Od cukrów nie da się uciec bo są wszędzie, ale te "dodatkowe" np. w ciastach itp. można zastąpić czymś mniej kalorycznym (ksylitol, stewia, erytrytol itp. choć ja nie jestem zwolennikiem takich zamienników i wolę cukru wogóle unikać). Bardzo upraszczając i trywializując temat można powiedzieć, iż należy utrzymywać właściwy bilans energetyczny. A nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele kalorii wnoszą te wszystkie drobiazgi, po które sięgamy bezwiednie.

A jeśli chodzi o wędlinkę z szynkowaru ja polecam po prostu polędwicę wieprzową, ładnie okrojoną. Zawarty w mięsie tłuszcz jest do zaakceptowania (w końcu jemy tylko kilka plasterków dziennie) a smakuje znakomicie. Jednak trzeba mieć świadomość, że pozbywając się tłuszczu (odchudzając wędlinę) pozbywamy się też nośnika smaku i dla osoby przyzwyczajonej do "normalnego" jedzenia taki wyrób może być zbyt suchy/płaski.



#17 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 18 sty 2016 - 09:53

...nie odżywiaj dziecka drobiem hodowlanym

można spokojnie kupić drób z wolnego wybiegu, albo na targu od chłopa poszukac, choć w tych czasach większeość produktów jest napompowana chemią w taki czy inny sposób.
co do diety to zgadzam się w dużej mierze ze spinka2, dieta to sprawa bardzo indywidualna, i to co dla jednego dobre, dla kogoś innego będzie trucizną, nasze organizmy są różne,
mamy różne grupy krwi, różne style życia, itd. itd. trochę off top nam się zrobić a kolega prosił o przepis na kiełbasę :)

#18 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 18 sty 2016 - 10:00

.....oczywiście , że można , ale w sklepie łatwiej i już piersi są wyfiletowane ,

a na targu zapytaj chłopa czy ma same piersi z kuraka , to się dowiesz ....

 

Apropo's "wolnego wybiegu" - znajomy ma fermę takową - zapytany o smak "zagrodowy" spojrzał na mnie znacząco....



#19 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2227 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 18 sty 2016 - 14:14

W każdej wsi znajdzie się kilku rolników którzy mają kury z wolnego wybiegu i karmione naturalnie, także polecam wycieczkę w celu znalezienia takowego rolnika i zaopatrywać się u niego, przy okazji może okazać się że ów rolnik ma na sprzedaż również mleko, jajka, od czasu do czasu śmietanę i ser, o płodach rolnych nie wspomnę :) .... tak przynajmniej jest na moim terenie, fakt, muszę jechać kilkanaście kilometrów w jedną stronę ale czyż nie warto?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 szafarz

szafarz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 18 sty 2016 - 18:49

Dziękuje za odpowiedzi u nas to początek przygody z dietą tym tygodniu drugą wizyta u dietetyka ma ustalić menu.
Ponieważ miałem w domu pierś to ją przygotowałem w szynkowarze produkt wyszedł dobrze sklejony twardy nie za słony.Mięso pokroiłem w kostkę i ubiłem tłuczkiem sól 15gr kg pieprz 2gr kg gałka 1gr kg parzenie w temperaturze 80stopni do uzyskania temperatury 72 wewnątrz.
Muszę pomyśleć o poszukaniu jakiegoś rolnika tylko w mojej okolicy mało kto zajmuje się chodowlą Nie dawno szukałem świni do kupienia od rolnika a to nie jest łatwe zazwyczaj trzymają dla siebie

Użytkownik szafarz edytował ten post 18 sty 2016 - 18:54






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szynkowar

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych