Szukam pomysłu na dietetyczny wyrób z szynkowaru chudy a żeby się nie rozpadał i był soczysty.Jak osiągnąć taki efekt?
czy tylko tłuszcz daje soczystość? czy żelatyna jest niezbędna? proszę o sugestie.
Napisano 15 sty 2016 - 22:45
Szukam pomysłu na dietetyczny wyrób z szynkowaru chudy a żeby się nie rozpadał i był soczysty.Jak osiągnąć taki efekt?
czy tylko tłuszcz daje soczystość? czy żelatyna jest niezbędna? proszę o sugestie.
Napisano 15 sty 2016 - 23:24
Napisano 16 sty 2016 - 10:16
No to jesteś w dobrym dziale, nie wiem dlaczego nie możesz nic znaleźć.
https://wedlinydomow...-z-szynkowarki/
Napisano 16 sty 2016 - 10:26
Wiesz, ale im tłustsze, tym lepsze dla odchudzania.
Napisano 16 sty 2016 - 13:47
dzisiaj robię coś eksperymentalnie, jeśli się uda -wstawię przepis
Napisano 16 sty 2016 - 20:33
Napisano 16 sty 2016 - 22:10
Ale czemu tak mało tłuszczu?
Przecież to nie od tłuszczu się tyje, tyko od węglowodanów.
Poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku.
Napisano 16 sty 2016 - 22:32
Ale czemu tak mało tłuszczu?
Przecież to nie od tłuszczu się tyje, tyko od węglowodanów.
Poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku.
...ale nowi myślą ,że jak zjedzą tłuszcz , to od razu im się odłoży - koncerny farmaceutyczne urabiają niewiedzących....
Napisano 16 sty 2016 - 23:25
A no tak. :/
Niestety tak jest.
Dla wszystkich nieuświadomionych jeszcze.
Tłuszcz nie powoduje tycia, to cukier.
A firmy farmaceutyczne chcą, abyście myśleli, że jest na odwrót, bo mają z Was ogromne zyski.
Ograniczcie jedzenie cukru, to spadnie Wam waga, bo tłuszcz syci.
Napisano 17 sty 2016 - 09:18
Na tematy zdrowotno-dietetyczne można sobie poczytać w nieco upadającym ostatnio Dyskusyjnym Klubie Zdrowia
https://wedlinydomow...y-klub-zdrowia/
upadającym, bo ileż można w kółko pisać to samo
Napisano 17 sty 2016 - 16:07
Mam 9 letnią córkę z nadwagą i dietetyk zalecił chude mięso dlatego taki temat. Robię pierś z kurczaka pokrojona w kostkę tylko sól i pieprz i do szynkowarki mam nadzieję że nie będzie się rozpadało.Nie udzielałem się tu na forum nigdy ale jestem stałym bywalcem i dziękuje wszystkim za wpisy dzięki wam zaraziłem się bakcylem dymienia pozdrwiam
Napisano 17 sty 2016 - 16:28
Mam 9 letnią córkę z nadwagą i dietetyk zalecił chude mięso
Naprawdę nie faszeruj dziecka piersią z kurczaka . Najlepiej poszukaj dietetyka dla dziecka co zaproponuje dietę nisko węglowodanową i zabroni, powtarzam zabroni odżywiania dziecka żywieniem wysoko przetworzonym łącznie z takowymi napojami . Oczywiście , ja nic nie narzucam ale warto obyś poczytał materiały o diecie nisko węglowodanowej . Jest już tego dużo , nawet na naszym forum jak wskazał MAAD .
Gorąco pozdrawiam
Co do piersi kurczaka , to miałem na myśli kurczaka fermowego .
Użytkownik andrzej k edytował ten post 17 sty 2016 - 16:43
Napisano 17 sty 2016 - 17:02
Wiem że to nie forum dietetyczne dopiero zaczynam czytać o zdrowym żywieniu. Na pewno swoje wyroby lepsze niż przetworzone w zakładach przemysłowych.Masz rację pierś to nie najlepszy pomysł ale zmiany żywieniowe trzeba od czegoś zacząć
Napisano 18 sty 2016 - 08:34
Szukam pomysłu na dietetyczny wyrób z szynkowaru chudy a żeby się nie rozpadał i był soczysty
kolega prosił o przepis na dietetyczny wyrób i taki starałem się podać, w moim wyrobie uda są bez skóry żeby zmniejszyć ilość tłuszczuAle czemu tak mało tłuszczu?
Napisano 18 sty 2016 - 09:13
...nie odżywiaj dziecka drobiem hodowlanym - pomijając antybiotyki , są karmione sterydami aby nabierały masy (pudziany).
Kurczak idzie na ubój , jak ma 6 tygodni , i waży wtedy 1500 - 2000 g , kurczak wiejski , taki prawdziwy , łażący po placu , ma w tym wieku ok 600-700g.
Młodzież odżywiana takim drobiem ma w wieku 14 - 15 lat wzrost 180cm i stopę 46...
Tyje się od CUKRÓW a nie od tłuszczu...
Napisano 18 sty 2016 - 09:29
Problem odżywiania nie jest taki prosty, żeby jednoznacznie wskazać winowację. Tyje się i od cukrów, i od tłuszczy i od węglowodanów i od soli itd. Ale wszystkie te składniki są nam potrzebne. Mam szczęście już niemal rok być na diecie odchudzającej z uwagi na sporą wagę "wejściową" (dziś to już raczej przeciętna). Dietetycy, z którymi mam przyjemność współpracować w zasadzie mówią jednym głosem - tłuszcz jest OK ale w ilości max 2 łyżki dziennie - powinna to być oliwa i połowa z tego może być użyta do pieczenia/smażenia itd. Od cukrów nie da się uciec bo są wszędzie, ale te "dodatkowe" np. w ciastach itp. można zastąpić czymś mniej kalorycznym (ksylitol, stewia, erytrytol itp. choć ja nie jestem zwolennikiem takich zamienników i wolę cukru wogóle unikać). Bardzo upraszczając i trywializując temat można powiedzieć, iż należy utrzymywać właściwy bilans energetyczny. A nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele kalorii wnoszą te wszystkie drobiazgi, po które sięgamy bezwiednie.
A jeśli chodzi o wędlinkę z szynkowaru ja polecam po prostu polędwicę wieprzową, ładnie okrojoną. Zawarty w mięsie tłuszcz jest do zaakceptowania (w końcu jemy tylko kilka plasterków dziennie) a smakuje znakomicie. Jednak trzeba mieć świadomość, że pozbywając się tłuszczu (odchudzając wędlinę) pozbywamy się też nośnika smaku i dla osoby przyzwyczajonej do "normalnego" jedzenia taki wyrób może być zbyt suchy/płaski.
Napisano 18 sty 2016 - 09:53
można spokojnie kupić drób z wolnego wybiegu, albo na targu od chłopa poszukac, choć w tych czasach większeość produktów jest napompowana chemią w taki czy inny sposób....nie odżywiaj dziecka drobiem hodowlanym
Napisano 18 sty 2016 - 10:00
.....oczywiście , że można , ale w sklepie łatwiej i już piersi są wyfiletowane ,
a na targu zapytaj chłopa czy ma same piersi z kuraka , to się dowiesz ....
Apropo's "wolnego wybiegu" - znajomy ma fermę takową - zapytany o smak "zagrodowy" spojrzał na mnie znacząco....
Napisano 18 sty 2016 - 14:14
W każdej wsi znajdzie się kilku rolników którzy mają kury z wolnego wybiegu i karmione naturalnie, także polecam wycieczkę w celu znalezienia takowego rolnika i zaopatrywać się u niego, przy okazji może okazać się że ów rolnik ma na sprzedaż również mleko, jajka, od czasu do czasu śmietanę i ser, o płodach rolnych nie wspomnę .... tak przynajmniej jest na moim terenie, fakt, muszę jechać kilkanaście kilometrów w jedną stronę ale czyż nie warto?
Napisano 18 sty 2016 - 18:49
Użytkownik szafarz edytował ten post 18 sty 2016 - 18:54
Domowy wyrób wędlin →
Wyroby z szynkowarki →
Pierwsze kroki z szynkowarem i pierwsze pytania i dylematy...Napisany przez mr6319, 13 sty 2015 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Sprzęt →
Szynkowary →
Szynkowar pionowy vs poziomy oraz pakowanie wsadu.Napisany przez Viszna, 26 lip 2016 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Wyroby z szynkowarki →
Pierś z kurczaka / indykaNapisany przez p0lish, 19 sty 2016 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →