Skocz do zawartości

Kiszka pasztetowa z manną produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Wg receptury z PW 16

 

 

Składniki na 5 kg

 

wp kl. II nie peklowana (1/4 można zastąpić mózgami) - 1 kg

wątroba cielęca lub wieprzowa niesolona - u mnie cielęca - 1,25 kg

tłuszcz drobny niesolony- 2 kg

słonina niesolona pokrojona w kostkę 5 x 6 mm- 0,25 kg

kasza manna - 0,5 kg

 

Przyprawy (na 1 kg):

 

Sól - 20 g/kg

pieprz - 1 g/kg

majeranek - 0,2 g/kg

cebula - 0,25 g/kg

 

Materiały pomocnicze:

Krzyżówki wieprzowe i jelita grube wieprzowe, lub osłonki celofanowe fi 65 - u mnie jelita wieprzowe grube.

Przędza nr 6   ;)

 

Postać gotowego produktu:

Długość w jelitach naturalnych 35-50 cm, średnica przekroju 4 - 8 cm. U mnie trochę krótsze. 

 

 

 

Przygotowanie:

 

Wątroba parzona a wieprzowina, mózgi oraz tłuszcz, surowe zmielone na sitku 2 i kutrowane. 

U mnie całośc zmielona na sitku 2mm

 

Słonina krojona w kostkę 5 x 6 mm i parzona.

 

Wątrobę moczy się w zimnej wodzie przez godzinę, po czym żyłuje się i tnie na pasy. Natępnie zalewa się wodą o temp. 90 st. Parzenie trwa 8-10 minut. Podobnie trwa parzenie słoniny.

Po sparzeniu wątrobę i słoninę studzi sie przez 5 minut w zimnej wodzie i rozkłada do ocieknięcia.

 

Kaszę manną kutruje się z dodatkiem 100% wody

 

Następnie kutruje się wątrobę i dodaje sól i przyprawy, później mięso a na koniec tłuszcz.

 

U mnie wszystko zmielone na wilku, raz na sitku 2 mm. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

 

Do wykutrowanej masy dodajemy sloninę.

 

Po wymieszaniu luźno napełniamy jelita. Końce wiążemy przędzą.

 

Kiszki wrzuca się do wrzącej wody, następnie parzy się w temp. 80-85 st. C przez 50 - 90 minut, do osiągnięcia w środku

68-70 st

 

Kiszki studzi się w bieżącej zimnej wodzie przez 10 minut następnie rozwiesza i studzi do temperatury 6 st. C.

 

post-55133-0-48659300-1453387064_thumb.jpg

 

Smacznego!

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap:

Dziękuję.  :) Trenuję wytrwale.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lepiej nie, bo stanie sie monotematyczny jak Ty z psia mazurska....

 

Ja chociaż coś swojego robię, jedno ale swoje :tongue: Nie wiem jaki jest sens wstawiania przepisów które są od kilkudziesięciu lat, to tylko klony mniej lub bardziej udane :facepalm: Już kiedyś to pisałem niech Paweł zmieni nick na " Klon" :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....a Ty zmień na ŁKS.... :devil:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweljack,

 

Twoja "szpachlówka" wygląda apetycznie.

Po powrocie do domciu porwę się na jej wykonanie.

Tylko gdzie ja te kiszki kupię?

 

Pozdrawiam

Witaj, dziękuję. Kiszki grube jak i pozostałe jelita ostatnio głównie tutaj: http://swojskiwyrob.pl/61-jelita-wieprzowe

Pozdrawiam

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Tłuszcz drobny nie solony - podgardle?

Podgardle to nie sam tłuszcz, trzeba go odkroić od reszty czyli od II wp.

 

Przy okazji, dla uzupełnienia wiedzy:

 

post-55133-0-06087000-1512924046_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz mieć taką kosteczkę w pasztetowej to jedynie słonina twarda karkowa .

 

 

słonina niesolona pokrojona w kostkę 5 x 6 mm- 0,25 kg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.