paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Wg receptury z PW 16 Składniki na 5 kg Wp kl. I lub cielęcina kl. I lub II nie peklowana - u mnie cielęcina II kl. - 0,75 kgwp kl. II nie peklowana (1/3 można zastapić mózgami) - 0,75 kgwątroba cielęca lub wieprzowa niesolona - u mnie wieprzowa - 1,25 kgtłuszcz drobny niesolony- 2 kgsłonina niesolona pokrojona w kostkę 5 x 6 mm- 0,25 kg Przyprawy (na 1 kg): Sól - 20 g/kgpieprz - 0,8 g/kgmajeranek - 0,2 g/kgcebula - 0,25 g/kg Materiały pomocnicze: Krzyżówki wieprzowe i jelita grube wieprzowe, lub osłonki celofanowe fi 65 - u mnie jelita wieprzowe grube.Przędza nr 6 Postać gotowego produktu: Długość w jelitach naturalnych 35-50 cm, średnica przekroju 4 - 8 cm. U mnie trochę krótsze. Przygotowanie: Wątrobę moczy się w zimnej wodzie przez godzinę, po czym żyłuje się i tnie na pasy. Natępnie zalewa się wodą o temp. 90 st. Parzenie trwa 8-10 minut. Podobnie trwa parzenie słoniny.Po sparzeniu wątrobę i słoninę studzi sie przez 5 minut w zimnej wodzie i rozkłada do ocieknięcia.Receptura nie mówi co z resztą (wydaje mi się, że mięsa surowe). Ja mięsa parzyłem w 90 st. przez godzinę. Następnie kutruje się wątrobę i dodaje sól i przyprawy, później mięsa. U mnie wszystko zmielone na wilku, raz na sitku 2 mm. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif https://www.youtube.com/watch?v=pQnfnTGphtk&feature=youtu.be Do wykutrowanej masy dodajemy słoninę. Po wymieszaniu luźno napełniamy jelita. Końce wiążemy przędzą, z jednej strony robimy pętelkę do zawieszenia. Kiszki wrzuca się do wrzącej wody, następnie parzy się w temp. 80-85 st. C przez 50 - 90 minut, do osiągnięcia w środku68-70 st Kiszki studzi się w bieżącej zimnej wodzie przez 10 minut następnie rozwiesza i studzi do temperatury 6 st. C. Ostudzone kiszki można wędzić zimnym dymem przez 5-6 godzin po czym należy je ponownie wystudzić. Ja wędzilem 2 godziny dymem ciepłym. Smacznego! 1 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Smacznego! Dziękujemy.Dziwię się tylko jednemu. Dlaczego tylko 5 kg. No chyba, że na próbę.Gratki!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Paweł wyrób wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje BRAWO!!! Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Stycznia 2016 5 kg , przecież to w największą dziurę od zęba wpadnie,a gdzie posmakować Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Mieszkam w regionie pasztetowo - czarno - kaszankowym lecz mimo różnych lokalnych wariacji pasztetowej z manną takiej ze skwarkami nie dane było mi tutaj kosztować .. sam jestem miłośnikiem wątrobianki i to podwędzanej : ale bardzo fajnie że taki wyrób wyszedł na światło dzienne Edytowane 21 Stycznia 2016 przez DUCH Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Nie napisałem nigdzie, że zrobiłem 5 kg, tylko składniki podane są na 5 kg. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Stycznia 2016 5 kg, w tym przypadku może być mało bo to jak wygląda ho ho Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Dzięki wszystkim. A smak... To poezja ale co Wam będę opowiadał. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Czy nie dawałeś kaszy manny ani bułki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Stycznia 2016 nie cuduj tylko się podziel Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Czy nie dawałeś kaszy manny ani bułki?Dawałem manny do tej z manną. O bułkach w pasztetowej nie słyszałem ale ja początkujący jestem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Stycznia 2016 bułki dodaje się do tz. czarnego czyli kiszki krwistej . Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Coś zasłyszałem ale nie wiedziałem gdzie tych bułek używają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Stycznia 2016 A dla mnie kolejny klon nie ma się czym zachwycac wszystkie przepisy co kolega wstawia są na 16 Wtstarczy sobie 16 otweorzyc i mamy Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Bazyl , wszystkie przepisy są gdzieś tam , tylko nie każdemu chce się zainspirować pozostałych czytelników do ich produkcji . Paweł robi nam tu fajną i pożyteczna robotę i dzięki mu za to Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Bazyl , wszystkie przepisy są gdzieś tam , tylko nie każdemu chce się zainspirować pozostałych czytelników do ich produkcji . Paweł robi nam tu fajną i pożyteczna robotę i dzięki mu za to Znaczy źe dla leniwych robi te przepisy Edytowane 21 Stycznia 2016 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Znaczy źe dla leniwych robi te przepisy nie koniecznie , może dla osób które już nie mają pomysłu albo tz. wenny .. a takie przepisowe " wstawki " pobudzają ich do czynu Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Stycznia 2016 czy dobra jest już po samym parzeniu? czy wędzenie jest konieczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Stycznia 2016 O bułkach w pasztetowej nie słyszałem Ja słyszałem i daję ,ale ja też początkujący jestem Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Stycznia 2016 O bułkach w pasztetowej nie słyszałem Żeby daleko nie szukać stara dobra ze "ściany wschodniej":http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/06/Kiszka-pasztetowa.html Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Stycznia 2016 O bułkach w pasztetowej nie słyszałem Żeby daleko nie szukać stara dobra ze "ściany wschodniej":http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/06/Kiszka-pasztetowa.htmlPewnie regionalnie jakoś dają ludziska. O bułkach w pasztetowej nie słyszałem Ja słyszałem i daję ,ale ja też początkujący jestem A co ta bułka daje? Bo jeśli chodzi o mannę, to jakoś nie widzę różnicy między pasztetową z manną a bez manny. czy dobra jest już po samym parzeniu? czy wędzenie jest konieczne ?Tak jak w recepturze stoi: Ostudzone kiszki można wędzić zimnym dymem przez 5-6 godzin po czym należy je ponownie wystudzić.Jest dobra po sparzeniu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Paweł, znowu narobiłeś mi smaku na pasztetową! A czasu nie mam zrobić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Stycznia 2016 ja bteż bym zrobił, tylko skąd ten "tłuszcz drobny" ?? Paweł podpowiedz, proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Paweł, znowu narobiłeś mi smaku na pasztetową! A czasu nie mam zrobić! No ja muszę mieć, bo pomimo dwóch lodówek nie zawsze jest miejsce na mięso z obróbki elementów. Teraz musiałem zrobić po ponad 9 kg obu rodzajów. Proszę tabelę od DZIADKA: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Stycznia 2016 O bułkach w pasztetowej nie słyszałem Żeby daleko nie szukać stara dobra ze "ściany wschodniej":http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/06/Kiszka-pasztetowa.html Roger, wg. tego przepisu, jak policzyłem, to na 2kg masy idzie 5 bułek. Możliwe to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.