Skocz do zawartości

Kiszka pasztetowa produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Wg receptury z PW 16

 

 

Składniki na 5 kg

 

Wp kl. I lub cielęcina kl. I lub II nie peklowana - u mnie cielęcina II kl. - 0,75 kg

wp kl. II nie peklowana (1/3 można zastapić mózgami) - 0,75 kg

wątroba cielęca lub wieprzowa niesolona - u mnie wieprzowa - 1,25 kg

tłuszcz drobny niesolony- 2 kg

słonina niesolona pokrojona w kostkę 5 x 6 mm- 0,25 kg

 

Przyprawy (na 1 kg):

 

Sól - 20 g/kg

pieprz - 0,8 g/kg

majeranek - 0,2 g/kg

cebula - 0,25 g/kg

 

Materiały pomocnicze:

 

Krzyżówki wieprzowe i jelita grube wieprzowe, lub osłonki celofanowe fi 65 - u mnie jelita wieprzowe grube.

Przędza nr 6   ;)

 

Postać gotowego produktu:

 

Długość w jelitach naturalnych 35-50 cm, średnica przekroju 4 - 8 cm. U mnie trochę krótsze. 

 

 

Przygotowanie:

 

Wątrobę moczy się w zimnej wodzie przez godzinę, po czym żyłuje się i tnie na pasy. Natępnie zalewa się wodą o temp. 90 st. Parzenie trwa 8-10 minut. Podobnie trwa parzenie słoniny.

Po sparzeniu wątrobę i słoninę studzi sie przez 5 minut w zimnej wodzie i rozkłada do ocieknięcia.

Receptura nie mówi co z resztą (wydaje mi się, że mięsa surowe).  :rolleyes:

 

Ja mięsa parzyłem w 90 st. przez godzinę.

 

Następnie kutruje się wątrobę i dodaje sól i przyprawy, później mięsa. 

 

U mnie wszystko zmielone na wilku, raz na sitku 2 mm. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=pQnfnTGphtk&feature=youtu.be

 

 

Do wykutrowanej masy dodajemy słoninę.

 

Po wymieszaniu luźno napełniamy jelita. Końce wiążemy przędzą, z jednej strony robimy pętelkę do zawieszenia.

 

Kiszki wrzuca się do wrzącej wody, następnie parzy się w temp. 80-85 st. C przez 50 - 90 minut, do osiągnięcia w środku

68-70 st

 

Kiszki studzi się w bieżącej zimnej wodzie przez 10 minut następnie rozwiesza i studzi do temperatury 6 st. C.

 

Ostudzone kiszki można wędzić zimnym dymem przez 5-6 godzin po czym należy je ponownie wystudzić.

 

Ja wędzilem 2 godziny dymem ciepłym.

 

 

post-55133-0-44787700-1453385637_thumb.jpg

 

 

Smacznego!

 

 

  • Like 1

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smacznego!

Dziękujemy.

Dziwię się tylko jednemu. Dlaczego tylko 5 kg. No chyba, że na próbę.

Gratki!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł wyrób wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje :) BRAWO!!!

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieszkam w regionie pasztetowo - czarno - kaszankowym :) lecz mimo różnych lokalnych wariacji pasztetowej z manną takiej ze skwarkami nie dane było mi tutaj kosztować .. sam jestem miłośnikiem wątrobianki i to podwędzanej : :) ale bardzo fajnie że taki wyrób wyszedł na światło dzienne :)

Edytowane przez DUCH

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałem nigdzie, że zrobiłem 5 kg, tylko składniki podane są na 5 kg.  :)  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim. A smak... To poezja ale co Wam będę opowiadał.   :D  :D  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy nie dawałeś kaszy manny ani bułki?

Dawałem manny do tej z manną. :) O bułkach w pasztetowej nie słyszałem ale ja początkujący jestem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bazyl , wszystkie przepisy są gdzieś tam , tylko nie każdemu chce się zainspirować pozostałych czytelników do ich produkcji . Paweł robi nam tu fajną i pożyteczna robotę i dzięki mu za to :)

 

Znaczy źe dla leniwych robi te przepisy :D

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

O bułkach w pasztetowej nie słyszałem

 

Ja słyszałem i daję :D ,ale ja też początkujący jestem ;)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

O bułkach w pasztetowej nie słyszałem

 

Żeby daleko nie szukać stara dobra ze "ściany wschodniej":

http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/06/Kiszka-pasztetowa.html

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

O bułkach w pasztetowej nie słyszałem

 

Żeby daleko nie szukać stara dobra ze "ściany wschodniej":

http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/06/Kiszka-pasztetowa.html

Pewnie regionalnie jakoś dają ludziska.

 

 

 

O bułkach w pasztetowej nie słyszałem

 

Ja słyszałem i daję :D ,ale ja też początkujący jestem ;)

:D  A co ta bułka daje? Bo jeśli chodzi o mannę, to jakoś nie widzę różnicy między pasztetową z manną a bez manny.

 

 

 

czy dobra jest już po samym parzeniu? czy wędzenie jest konieczne ?

Tak jak w recepturze stoi:

 

 

Ostudzone kiszki można wędzić zimnym dymem przez 5-6 godzin po czym należy je ponownie wystudzić.

Jest dobra po sparzeniu.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, znowu narobiłeś mi smaku na pasztetową!  A czasu nie mam zrobić! :D

No ja muszę mieć, bo pomimo dwóch lodówek nie zawsze jest miejsce na mięso z obróbki elementów. Teraz musiałem zrobić po ponad 9 kg obu rodzajów.  :)

 

 

Proszę tabelę od DZIADKA:

 

post-55133-0-31853500-1453453883_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

O bułkach w pasztetowej nie słyszałem

 

Żeby daleko nie szukać stara dobra ze "ściany wschodniej":

http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/06/Kiszka-pasztetowa.html

 

Roger, wg. tego przepisu, jak policzyłem, to na 2kg masy idzie 5 bułek. Możliwe to?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.