Skocz do zawartości

Polędwica, kruchość


oshibby

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem laikiem, a moje pierwsze proby są nadzwyczaj udane. Mianowicie mięso po peklowaniu i krótkim suszeniu (bo niestety nikt nie wytrzymał) jest *cenzura* kruche - co jest oczywiście dla Nas atutem. Mięso jest surowe, a kruche i smaczne.

Pytanie - jak to zrobiłem, że tak się stało? Co odpowiada za kruchość mięsa po peklowaniu. Nie podam narazie co i jak robiłem, by nie wprowadzać w błąd czy też nie sugerować odpowiedzi.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

mięso po peklowaniu i krótkim suszeniu (bo niestety nikt nie wytrzymał) jest *cenzura* kruche

 

zjedliście surowe - zapeklowane? - może następnym razem trochę potrzymajcie w ciepłym dymie :)

 

 

Nikomu nic nie jest, a doprawione idealnie. Dodam, że nie lubię surowego mięsa, a te poprostu było jak nie surowe.

Co do peklowania to muszę powiedzieć, że zrobiłem inaczej niż to się robi (jak już poczytałem). Leżało 5 dni w lodówce w tem 4*C, czasem zmniejszałem do 2*C.

A odpowiedź na pytanie? Co sprawia, że mięso jest kruche?

Edytowane przez oshibby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.