Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec chlebowy z betonu pumeksowego, ognioodpornego, zaprawy szamotowej,


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 rufi001

rufi001

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 03 lut 2016 - 20:57

Witam, na wstępnie chciałbym się ze wszystkimi przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post na tym Forum,

Zatem Witam Wszystkich, nazywam sie Rafał, i jestem z Siedlec.

 

A teraz już wracam do meritum otóż natknąłem się ostatnio na filmik na YT jak pewien pan robi piec chlebowy z betonu pumeksowego.

Oto link: 

Od dłuższego czasu nie daje mi to spokoju, co o takim piecu sądzicie?

Czy to się sprawdzi do wypieków np pizzy?

Drugie pytanie czy jak by zamiast tego betonu, zastosować samą zaprawę szamotową o grubości powiedzmy 15-20cm to wyjdzie nam miej więcej taki oto piec? http://allegro.pl/pi...5584167715.html

I trzecie pytanie czy na zaprawę szamotową niezbędna jest glina? czy np grubsza warstwa zaprawy wystarczy aby zachować odpowiednią temp w piecu?

Czy może zamiast zaprawy szamotowej użyć betonu ognioodpornego?

 

Z gory dzięki za dyskusje.



#2 muniek123

muniek123

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 lut 2016 - 14:48

To jest piec do pizzy. Piec do chleba musi być zbudowany z materiału który kumuluje ciepło.

#3 rufi001

rufi001

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 04 lut 2016 - 16:19

i właśnie o pieczenie pizzy mi chodzi,

a czym się różni piec do pizzy od pieca chlebowego?

wydaje mi się ze w obu można piec zarówno pizze jak i chleb



#4 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1549 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 04 lut 2016 - 19:34

Kolega wyżej napisał KUMULACJA CIEPŁA 

Czy to coś Ci mówi ? Jak nie to lepiej poczytaj uważnie na temat pieców chlebowych - bo najłatwiej coś zrobić a najtrudniej jest zrobić by działo 



#5 muniek123

muniek123

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 lut 2016 - 19:58

W piecu chlebowym upieczesz pizze, ale w piecu do pizzy (takim np. jak wyżej) chleba już nie zrobisz.
Pizze pieczesz gdy w piecu masz napalone drewno i odpowiednią temperaturę. Natomiast przed pieczeniem chleba cały żar się wygarnia, wtedy skumulowane ciepło pozwala na udany wypiek.


Niestety nie wiem jakie właściwości ma zaprawa szamotowa. Piec z linku jest zrobiony z mieszanki szamotowej a to już raczej coś innego.

Użytkownik muniek123 edytował ten post 04 lut 2016 - 20:02


#6 rufi001

rufi001

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 05 lut 2016 - 10:02

W piecu chlebowym upieczesz pizze, ale w piecu do pizzy (takim np. jak wyżej) chleba już nie zrobisz.
Pizze pieczesz gdy w piecu masz napalone drewno i odpowiednią temperaturę. Natomiast przed pieczeniem chleba cały żar się wygarnia, wtedy skumulowane ciepło pozwala na udany wypiek.


Niestety nie wiem jakie właściwości ma zaprawa szamotowa. Piec z linku jest zrobiony z mieszanki szamotowej a to już raczej coś innego.

 

z tego co doczytałem to ten z filmiku jest zrobiony z mieszanki cementu pumeks, ciekaw jestem jak to się sprawdza w praktyce

plus jest taki że jest to lekka konstrukcja cały piec waży ca 50kg, jak kolega pisał powyżej nie nadaje on się do pieczenia chleba ale do pizzy już tak.



#7 michal278

michal278

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 573 postów
  • MiejscowośćPodlasie, Biebrza

Napisano 05 lut 2016 - 15:55

Tajemnica wielu zdunów przy piecu chlebowym to gruba warstwa szkła tkuczonego na dno pieca - akumuluje cieplo. Jest to starodawna metoda.

#8 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 05 lut 2016 - 16:22

Heh, a gdzie taki beton można nabyć? Ja bym se takie coś na we wsi zrobił... nawet taką piłkę już mam :)



#9 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1549 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 05 lut 2016 - 16:57

Michał starodawna ?? napisz coś więcej bo zaskakujesz mnie takimi wpisami.

Szkło od XIX wieku jest na tyle tanie by okna szklić ale to chyba jeszcze nie starodawność ??

A jak to była nowość to nikogo by nie było stać na stłuczkę - oj coś chyba pomieszałeś ?

Obecnie daje się stłuczkę lub całe butelki.

Poza tym jest temat u nas na stronie głównej jak zbudować piec chlebowy



#10 muniek123

muniek123

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 lut 2016 - 17:11

Tusiaczek zamiast pumeksu można wykorzystać perlit.

#11 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 05 lut 2016 - 19:55

A ten perlit ma właściwości fizykochemiczne podobne do tego betonu? Chodzi mi głównie o wagę, odporność na temperaturę i możliwość lepienia jak z gliny żeby z formy nie spływał. Bo jak tak to jakoś dam radę takie cudo wyrzeźbić... 



#12 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5132 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 06 lut 2016 - 03:44

http://allegro.pl/pe...5968212985.html



#13 muniek123

muniek123

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 lut 2016 - 11:25

Mieszasz perlit z cementem i dajesz tyle wody aby otrzymać pożądaną konsystencję.
Tutaj masz przykładowy link o perlitobetonie http://www.perlipol....erlitobeton-ptb

#14 rufi001

rufi001

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 lut 2016 - 21:36

tylko pytanie jak ten perlit spisuje się przy zastosowaniu podczas budowy pieca?!

czy zdaje on egzamin przy pieczeniu chleba?

bo rozumiem że do pizzy on się nadaje idealnie wysoka temperatura przy krótkim czasie pieczenia

widzę że sprzedają już takie właśnie piece.

w sumie za czapkę drobnych można wykonać taki piec, kopuła z masy cement + perlit a podstawa z płyty szamotowej i powinno hulać ;)


Mieszasz perlit z cementem i dajesz tyle wody aby otrzymać pożądaną konsystencję.
Tutaj masz przykładowy link o perlitobetonie http://www.perlipol....erlitobeton-ptb

muniek123, posiadasz jakieś doświadczenie z tym perlitem? 



#15 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1456 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 08 lut 2016 - 09:58

Perlit jest bezpiecznym materiałem i bardzo fajnym ;)      A jeśli już wykonać taką kopułę to tylko na cemencie żaroodpornym.   Troszkę mnie niepokoi cienkość ścianek tego pieca i nie chodzi tu o temperaturę do pieczenia a o naprężenia i skurcze.  Sądzę że taki piec ma tendencję do pękania. Piszę tu o samej kopule.



#16 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 08 lut 2016 - 10:04

A jakby w tym perlito/cemencie jakąś siatkę zatopić? I ścianki grubsze zrobić?



#17 rufi001

rufi001

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 lut 2016 - 11:10

Perlit jest bezpiecznym materiałem i bardzo fajnym ;)      A jeśli już wykonać taką kopułę to tylko na cemencie żaroodpornym.   Troszkę mnie niepokoi cienkość ścianek tego pieca i nie chodzi tu o temperaturę do pieczenia a o naprężenia i skurcze.  Sądzę że taki piec ma tendencję do pękania. Piszę tu o samej kopule.

 

ja się właśnie przymierzam do zrobienia takiego pieca ale chcę to zrobić w trochę inny sposób:

Kopuła z betonu perlitowego (grubość ok 6cm) na to izolacja.

Na spód perlit plus płyta szamotowa.

Co do grubości tych ścianek to w komentarzach autor tego filmiku pisze ze nie pęka ale używa go głównie do pizzy więc są to krótkotrwałe palenia - myślę ze grubsza ścianka załatwiła by temat.



#18 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1456 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 09 lut 2016 - 07:24

A jakby w tym perlito/cemencie jakąś siatkę zatopić? I ścianki grubsze zrobić?

Stal  oraz beton pod wpływem temperatur z osobna mają inne właściwości rozszerzania się i kurczenia. Sądzę że sama siatka  ocynk o drucie fi 0.8 mm powinna zdać egzamin.



#19 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 09 lut 2016 - 08:06

To ja się chyba w te lato troszkę z perlitem pobawię...



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 rufi001

rufi001

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 09 lut 2016 - 11:50

rozmawiałem dziś z człowiekiem który zajmuje się sprzedażą perlitobetonu i powiedział mi że spokojnie można wykonać taki piec z perlitu i będzie spełniał swoją funkcje.

Grubość ścianek jednak musi być ok 10cm (na płaskich powierzchniach może to być 5cm), co do zbrojenia to można jakąś siatkę z drutu położyć ale nie jest to koniecznie.

 

Koszt takiego betonu jest następujący:

worek 125L perlitu - ok 40zł

cement 25kg ok 10zł

włókna polipropylenowe ok 20zł

można ewentualnie jeszcze dodać plastyfikator

 

Wg moich wyliczeń na kopułę o średnicy 75cm i grubości 10cm wystarczy 1,5 takiego worka perlitu.

Więc jak widać koszt nie duży a pobawić się można.

Jak zrobi się cieplej zamierzam się zająć budową takiego pieca na bazie piłki gimnastycznej.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych