Skocz do zawartości

Dymiący Slajdolot


slajdolot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przyszła pora na pierwsze w tym roku wędzenie. Mięsko zamarynowane w/g przepisu z książki "Kuchnia Polska", dzisiaj zostało przygotowane do dymienia. Planowane rozpalenie beki jutro ok. południa.

Od lewej patrząc:

słonina, szynka, żeberka (będzie grochowa marzenie ;) )schab i oczywiście boczek w sumie 4kg mięcha.

Relacja z wędzenia będzie prowadzona na bieżąco w dniu jutrzejszym.

post-56994-0-93242900-1454758261_thumb.jpg

Edytowane przez slajdolot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięsko zamarynowane w/g przepisu z książki "Kuchnia Polska",

Czyli jak? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na 5kg (zrobiłem tabelę w Excelu i teraz podaję tylko masę surowca)

 

Sól (g) 200

Saletra (g) 10

Cukier (g) (latem nie dawać) 10

Kolendra (g) 10

Goździki (szt) 5

Ziaren pieprzu (szt) 15

Ziaren ziela ang. (szt)

15 Listków laurowych (szt) 5

Ząbków czosnku (szt) 3

Woda (l) 2,5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

jak długo ociekały i ile osuszałeś ( w jakiej temperaturze) w wędzarni przed puszczeniem dymu ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W siatki pakowałem w sobotę ok godz. 14 i do 11 w niedzielę wisiały jak widać na pierwszym zdjęciu. Osuszanie w beczce standardowo 1 godzinkę w temp. ok 60st. Po tym czasie beka zamknięta i mokre drewno, stan ten ok 5 godzin w podobnej temperaturze i później godzinka w temp. ok 80-90st. W ostatniej godzinie dołożyłem jałowca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po co osuszasz, jak dajesz mokre drewno?   :rolleyes:   Beka zamknięta a nie zakryta np. workiem jutowym?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po tym czasie beka zamknięta i mokre drewno,

Zdjąć spodnie i jak ojciec pasem na goły tyłek lać....za mokre drewno i za zamkniętą beczkę. :D  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • 1 rok później...

 

 

Kiełbaska i pierwszy raz kabanosy.

I jak smakuja? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.