slajdolot Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) Witam, przyszła pora na pierwsze w tym roku wędzenie. Mięsko zamarynowane w/g przepisu z książki "Kuchnia Polska", dzisiaj zostało przygotowane do dymienia. Planowane rozpalenie beki jutro ok. południa.Od lewej patrząc:słonina, szynka, żeberka (będzie grochowa marzenie )schab i oczywiście boczek w sumie 4kg mięcha.Relacja z wędzenia będzie prowadzona na bieżąco w dniu jutrzejszym. Edytowane 6 Lutego 2016 przez slajdolot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Lutego 2016 Mięsko zamarynowane w/g przepisu z książki "Kuchnia Polska", Czyli jak? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slajdolot Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Lutego 2016 Przepis na 5kg (zrobiłem tabelę w Excelu i teraz podaję tylko masę surowca) Sól (g) 200Saletra (g) 10Cukier (g) (latem nie dawać) 10Kolendra (g) 10Goździki (szt) 5Ziaren pieprzu (szt) 15Ziaren ziela ang. (szt)15 Listków laurowych (szt) 5Ząbków czosnku (szt) 3Woda (l) 2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slajdolot Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lutego 2016 Brak czasu opóźnił relację. Drewno olchowe w ostatniej fazie dołożone kilka gałązek jałowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lutego 2016 w ostatniej fazie dołożone kilka gałązek jałowca Czy wyrobach po obróbce termicznej wyczuwasz jałowcowy zapach? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slajdolot Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Bagno aromat jałowca jest wyczuwalny. Dzisiaj idziemy o krok dalej i wędzimy rybki ze znajomymi przy piwku. Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slajdolot Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Bagno aromat jałowca jest wyczuwalny. Dzisiaj idziemy o krok dalej i wędzimy rybki ze znajomymi przy piwku. 20160409_100155.jpg Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slajdolot Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Świąteczne wyrobySchabik super Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 jak długo ociekały i ile osuszałeś ( w jakiej temperaturze) w wędzarni przed puszczeniem dymu ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slajdolot Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 W siatki pakowałem w sobotę ok godz. 14 i do 11 w niedzielę wisiały jak widać na pierwszym zdjęciu. Osuszanie w beczce standardowo 1 godzinkę w temp. ok 60st. Po tym czasie beka zamknięta i mokre drewno, stan ten ok 5 godzin w podobnej temperaturze i później godzinka w temp. ok 80-90st. W ostatniej godzinie dołożyłem jałowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Po co osuszasz, jak dajesz mokre drewno? Beka zamknięta a nie zakryta np. workiem jutowym? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Po tym czasie beka zamknięta i mokre drewno, Zdjąć spodnie i jak ojciec pasem na goły tyłek lać....za mokre drewno i za zamkniętą beczkę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slajdolot Opublikowano 24 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Coś na święta Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zdjąć spodnie i jak ojciec pasem na goły tyłek lać... slajdolot ,chyba kolejne lanie Cię czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slajdolot Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Lutego 2019 Dzisiejsza zabawa. Kiełbaska i pierwszy raz kabanosy. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Lutego 2019 Kiełbaska i pierwszy raz kabanosy. I jak smakuja? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Lutego 2019 Apetycznie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slajdolot Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Lutego 2019 Kiełbaska i pierwszy raz kabanosy.I jak smakuja? Kiełbaska jak zwykle super, kabanosy jak na pierwszy raz ok, może trochę za mało kminku, na tą chwilę powieszone nad kuchnią węglową w celu obsuszenia.Apetycznie wyglądają. A jaki zapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.