Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dymiący Slajdolot

slajdolot

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 slajdolot

slajdolot

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 06 lut 2016 - 12:32

Witam, przyszła pora na pierwsze w tym roku wędzenie. Mięsko zamarynowane w/g przepisu z książki "Kuchnia Polska", dzisiaj zostało przygotowane do dymienia. Planowane rozpalenie beki jutro ok. południa.

Od lewej patrząc:

słonina, szynka, żeberka (będzie grochowa marzenie ;) )schab i oczywiście boczek w sumie 4kg mięcha.

Relacja z wędzenia będzie prowadzona na bieżąco w dniu jutrzejszym.

Załączone pliki

  • Załączony plik  wsad.jpg   45,24 KB   20 Ilość pobrań

Użytkownik slajdolot edytował ten post 06 lut 2016 - 12:34


#2 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8900 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 lut 2016 - 12:38

Mięsko zamarynowane w/g przepisu z książki "Kuchnia Polska",

Czyli jak? 



#3 slajdolot

slajdolot

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 06 lut 2016 - 14:35

Przepis na 5kg (zrobiłem tabelę w Excelu i teraz podaję tylko masę surowca)

 

Sól (g) 200

Saletra (g) 10

Cukier (g) (latem nie dawać) 10

Kolendra (g) 10

Goździki (szt) 5

Ziaren pieprzu (szt) 15

Ziaren ziela ang. (szt)

15 Listków laurowych (szt) 5

Ząbków czosnku (szt) 3

Woda (l) 2,5



#4 slajdolot

slajdolot

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 09 lut 2016 - 17:48

Brak czasu opóźnił relację. Drewno olchowe w ostatniej fazie dołożone kilka gałązek jałowca.

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  wsad2.jpg   35,75 KB   17 Ilość pobrań
  • Załączony plik  wsad3.jpg   49,02 KB   16 Ilość pobrań


#5 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4106 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 09 lut 2016 - 21:50

w ostatniej fazie dołożone kilka gałązek jałowca

Czy wyrobach po obróbce termicznej wyczuwasz jałowcowy zapach?



#6 slajdolot

slajdolot

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 09 kwi 2016 - 09:09

Bagno aromat jałowca jest wyczuwalny. Dzisiaj idziemy o krok dalej i wędzimy rybki ze znajomymi przy piwku. Załączony plik  uploadfromtaptalk1460189197496.jpg   66,97 KB   14 Ilość pobrań

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

#7 slajdolot

slajdolot

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 09 kwi 2016 - 12:50

Bagno aromat jałowca jest wyczuwalny. Dzisiaj idziemy o krok dalej i wędzimy rybki ze znajomymi przy piwku. attachicon.gif20160409_100155.jpg

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Załączony plik  uploadfromtaptalk1460202455208.jpg   39,58 KB   14 Ilość pobrań

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

#8 slajdolot

slajdolot

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 13 kwi 2017 - 07:23

Świąteczne wyroby
6f70bfa160016792ad3093faa5f340c5.jpgc968e0b5c7c9c32b1ca2496b4daa2a0a.jpg
Schabik super
5cf91f63bb198c3bbcddbee5000ab24a.jpg

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#9 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6706 postów

Napisano 13 kwi 2017 - 07:32

jak długo ociekały i ile osuszałeś ( w jakiej temperaturze) w wędzarni przed puszczeniem dymu ?



#10 slajdolot

slajdolot

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 13 kwi 2017 - 18:08

W siatki pakowałem w sobotę ok godz. 14 i do 11 w niedzielę wisiały jak widać na pierwszym zdjęciu. Osuszanie w beczce standardowo 1 godzinkę w temp. ok 60st. Po tym czasie beka zamknięta i mokre drewno, stan ten ok 5 godzin w podobnej temperaturze i później godzinka w temp. ok 80-90st. W ostatniej godzinie dołożyłem jałowca.



#11 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 13 kwi 2017 - 18:12

Po co osuszasz, jak dajesz mokre drewno?   :rolleyes:   Beka zamknięta a nie zakryta np. workiem jutowym?



#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13907 postów

Napisano 13 kwi 2017 - 19:52

Po tym czasie beka zamknięta i mokre drewno,

Zdjąć spodnie i jak ojciec pasem na goły tyłek lać....za mokre drewno i za zamkniętą beczkę. :D  



#13 slajdolot

slajdolot

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 24 gru 2017 - 11:08

Coś na świętaZałączony plik  20171223_085230.jpg   58,23 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  20171223_090611.jpg   31,8 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  20171223_184614.jpg   54,02 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  20171223_200718.jpg   54,35 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  20171224_110221.jpg   35,36 KB   6 Ilość pobrań

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#14 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 24 gru 2017 - 11:33

Zdjąć spodnie i jak ojciec pasem na goły tyłek lać...

 

slajdolot ,chyba kolejne lanie Cię czeka  ;)  



#15 slajdolot

slajdolot

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 09 lut 2019 - 20:24

Dzisiejsza zabawa. Kiełbaska i pierwszy raz kabanosy.93f2c12f4da3bd166bbee4c767c5e9f8.jpg640d46aec1965d3c21ded20a11857d58.jpg9356403618fc4e4c6e2af9a9b27112e9.jpg

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#16 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8900 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 lut 2019 - 20:29

Kiełbaska i pierwszy raz kabanosy.

I jak smakuja? 



#17 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1216 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 lut 2019 - 09:39

Apetycznie wyglądają. :clap:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#18 slajdolot

slajdolot

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 10 lut 2019 - 18:46

 

Kiełbaska i pierwszy raz kabanosy.

I jak smakuja? 

 

 

Kiełbaska jak zwykle super, kabanosy jak na pierwszy raz ok, może trochę za mało kminku, na tą chwilę powieszone nad kuchnią węglową w celu obsuszenia.

Apetycznie wyglądają. :clap:

A jaki zapach






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych