Skocz do zawartości

Kiełbasa lisiecka wg. Kostka


kostek61

Rekomendowane odpowiedzi

post-41979-0-10125100-1454772468_thumb.jpg

 

Skład:

Mięso wp. KL I 8 kg. (szynka)

Mięso wp. KL II 1 kg ( 30/70)

Mięso wp. KL III 1 kg (mięso chude z rozbioru golonki)

 

Pokrojone mięsa na kawałki ok.3X4 cm.mieszamy z peklosolą w dawce  16 gr ma 1 kg mięsa i osobno klasami peklujemy w  pojemnikach, przez co najmniej 48 godz w lodówce.

 

Rozdrabnianie surowca:

 

KL I zostawiamy tak jak przeznaczyliśmy do peklowania.

KL II sitko nr 10 mm

KL III sitko nr 2,5 mm

 

Przyprawy dodane do farszu na 10 kg.

Cukier 15 gr

Czosnek 35 gr

Pieprz biały mielony 30 gr.

Woda ok 5 % wielkości całego wsadu.

 

Wyrabianie farszu:

Kl III wyrabiamy z przyprawami i wodą ,następnie wyrabiamy KL I i jak się zrobi kleista to łączymy z KL III,wyrabiamy dalej i na końcu dokładamy KL II.Masa musi być dobrze wyrobiona aby kiełbasa finalnie była dobrze sklejona.

 

Napełniamy w jelita wołowe wiankowe 45-55 i układamy na kijach wędzarniczych w zwojach wg. naturalnego skrętu jelit.

 

Osadzanie 2-3 godz w temp pokojowej.

 

Wędzenie:

Osuszanie w temp 50-55 st bez dymu  ok .40-50 min.

Wędzenie właściwe w temp ok 60 st przez  ok. 150 min.

Podpiekanie w temp. 90-95 st do osiągnięcia 68-70 st w środku wyrobu.

 

Kiełbasę można kilka dni podsuszyć,wtedy jest najlepsza.

 

post-41979-0-08283600-1454774671_thumb.jpg

 

post-41979-0-60783200-1454774733_thumb.jpg

post-41979-0-05673800-1454774767_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Parę razy robiłem
Dziękuję,życzył bym sobie żeby moje wyroby wyglądały tak jak Twoje.

 

jak bym sie uparl, to za godzine jestem
Nie da się ukryć,masz do mnie blisko :) Pozdrawiam :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

hiram, dnia 11 Lut 2016 - 06:34, napisał: jak bym sie uparl, to za godzine jestem Nie da się ukryć,masz do mnie blisko Pozdrawiam
 

 Jato dopiero za 2 dni bym doleciala, ale na taka lisiecka to warto pomyslec, czy moze buty sznurowac i na lotnisko gonic  ;)  :D

 Albo sobie zrobie sama,  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale na taka lisiecka to warto pomyslec
Za dużo nie myśl,tylko zrób,zamiast mięsa z szynki daj polędwicę i pochwal się wyrobem :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

,zamiast mięsa z szynki daj polędwicę

Taką właśnie na bazie polędwicy często  robię wg przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/722-kielbasa-lisiecka w jelicie wołowym. To ulubiona kiełbasa mojej LP. Podpiekam ją do temp. 60-62 *C w środku batonu. Jest super smaczna. 

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za dużo nie myśl,tylko zrób,zamiast mięsa z szynki daj polędwicę i pochwal się wyrobem
 

 Myslenie nie ma tutaj nic do robienia Kostek, brak czasu i nawet oslonek.  :hmm:  Musze jakos zorganizowac sie moze za 2-3 tygodnie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zrobiłem jedynie 3 pętka w jelicie 34-36 bo nie wiedziałem czego się spodziewać. Kmin rzymski zastąpiłem kminkiem, czosnek świeży - granulowanym. Z racji wędzenia kiełbasy węgierskiej na zimno, przewędziłem ją 2 dni po 5-6 godzin i podpiekłem w piekarniku do osiągnięcia 70°C wewnątrz batonu.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160220/e12c8427173121fd884a02ecc637ccc9.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160220/b00f3c8e2ccd16386da9681ac0d581f4.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.