kostek61 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) Skład:Mięso wp. KL I 8 kg. (szynka)Mięso wp. KL II 1 kg ( 30/70)Mięso wp. KL III 1 kg (mięso chude z rozbioru golonki) Pokrojone mięsa na kawałki ok.3X4 cm.mieszamy z peklosolą w dawce 16 gr ma 1 kg mięsa i osobno klasami peklujemy w pojemnikach, przez co najmniej 48 godz w lodówce. Rozdrabnianie surowca: KL I zostawiamy tak jak przeznaczyliśmy do peklowania.KL II sitko nr 10 mmKL III sitko nr 2,5 mm Przyprawy dodane do farszu na 10 kg.Cukier 15 grCzosnek 35 grPieprz biały mielony 30 gr.Woda ok 5 % wielkości całego wsadu. Wyrabianie farszu:Kl III wyrabiamy z przyprawami i wodą ,następnie wyrabiamy KL I i jak się zrobi kleista to łączymy z KL III,wyrabiamy dalej i na końcu dokładamy KL II.Masa musi być dobrze wyrobiona aby kiełbasa finalnie była dobrze sklejona. Napełniamy w jelita wołowe wiankowe 45-55 i układamy na kijach wędzarniczych w zwojach wg. naturalnego skrętu jelit. Osadzanie 2-3 godz w temp pokojowej. Wędzenie:Osuszanie w temp 50-55 st bez dymu ok .40-50 min.Wędzenie właściwe w temp ok 60 st przez ok. 150 min.Podpiekanie w temp. 90-95 st do osiągnięcia 68-70 st w środku wyrobu. Kiełbasę można kilka dni podsuszyć,wtedy jest najlepsza. Edytowane 6 Lutego 2016 przez chudziak Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Lutego 2016 wygląda bardzo apetycznie Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Lutego 2016 Kostek, a ja Twoj przepis sobie zaraz wsadze w mojue przepisy. Bo nauczona doswiadczeniem wiem, ze zawsze mi kielbasa wyjdzie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Lutego 2016 Jacku... jestes nie do podrobienia :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Lutego 2016 Piekna :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Lutego 2016 Kiełbasę można kilka dni podsuszyć,wtedy jest najlepsza. Kostek , no piękna i już :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samosia Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Lutego 2016 kielbaski super ,napewno tak jak wygladaja tak super smakuja!!!! pozdrawiam :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Lutego 2016 Kostek klasy w rozdrabnianiu popraw PSBardzo zacna kiełbaska Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Lutego 2016 Kiełbasa Lisiecka wg.Mądrego z Liszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Lutego 2016 Dziękuję wszystkim za dobre słowo Roger będzie poprawione dzięki Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lutego 2016 Kostek fajnie ci to wyszło Lisiecka znaczy... Dałbyś spróbować.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Lutego 2016 Dałbyś spróbować. Poki nie ma sprawy jak będę w Polsce to czemu nie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krybyk Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Lutego 2016 Wypas Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Lutego 2016 Lisiecka z przepisu po pięciu dniach podsuszania. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Lutego 2016 Kiełbasa wyśmienita! Parę razy robiłem Lisiecką ale nie do porównania do twojej.http://www.sherv.net/cm/emoticons/yes/winking-thumbs-up-smiley-emoticon.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiram Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Lutego 2016 Piekna Kostku, jak bym sie uparl, to za godzine jestem na degustacji . Pozdrawiam Sent from my HUAWEI Y625-U21 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Lutego 2016 Parę razy robiłem Dziękuję,życzył bym sobie żeby moje wyroby wyglądały tak jak Twoje. jak bym sie uparl, to za godzine jestem Nie da się ukryć,masz do mnie blisko Pozdrawiam Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Lutego 2016 hiram, dnia 11 Lut 2016 - 06:34, napisał: jak bym sie uparl, to za godzine jestem Nie da się ukryć,masz do mnie blisko Pozdrawiam Jato dopiero za 2 dni bym doleciala, ale na taka lisiecka to warto pomyslec, czy moze buty sznurowac i na lotnisko gonic Albo sobie zrobie sama, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Lutego 2016 ale na taka lisiecka to warto pomyslec Za dużo nie myśl,tylko zrób,zamiast mięsa z szynki daj polędwicę i pochwal się wyrobem Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Lutego 2016 ,zamiast mięsa z szynki daj polędwicęTaką właśnie na bazie polędwicy często robię wg przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/722-kielbasa-lisiecka w jelicie wołowym. To ulubiona kiełbasa mojej LP. Podpiekam ją do temp. 60-62 *C w środku batonu. Jest super smaczna. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Lutego 2016 Lisiecka z przepisu po pięciu dniach podsuszania. Przepiękna Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Lutego 2016 Za dużo nie myśl,tylko zrób,zamiast mięsa z szynki daj polędwicę i pochwal się wyrobem Myslenie nie ma tutaj nic do robienia Kostek, brak czasu i nawet oslonek. Musze jakos zorganizowac sie moze za 2-3 tygodnie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Wlaśnie jestem po degustacji kiełbaski przeze mnie wykonanej. Potwierdzam - przesmaczna ???? Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 20 Lutego 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Lutego 2016 jestem po degustacji kiełbaski przeze mnie wykonanej A gdzie zdjęcia wykonu,,bom ciekaw,, Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zrobiłem jedynie 3 pętka w jelicie 34-36 bo nie wiedziałem czego się spodziewać. Kmin rzymski zastąpiłem kminkiem, czosnek świeży - granulowanym. Z racji wędzenia kiełbasy węgierskiej na zimno, przewędziłem ją 2 dni po 5-6 godzin i podpiekłem w piekarniku do osiągnięcia 70°C wewnątrz batonu. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160220/e12c8427173121fd884a02ecc637ccc9.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160220/b00f3c8e2ccd16386da9681ac0d581f4.jpg Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.