kostek61 Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) . Kmin rzymski zastąpiłem kminkiem, czosnek świeży - granulowanym. Z racji wędzenia kiełbasy węgierskiej na zimno, przewędziłem ją 2 dni po 5-6 godzin iSorki ,ale to nie ten przepis,robiłeś chyba z przepisu Szczepana,Ja do lisieckiej kminu nie stosuję Edytowane 20 Lutego 2016 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Lutego 2016 Masz rację. Podczas produkcji sugerowałem się oboma przepisami. Koniec końców kiełbasa bardzo smaczna. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suniok Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Cześć, Dzisiaj zrobiłem Twoją Lisiecką, jest to moja pierwsza kiełbasa w życiu. Dzięki za przepis. Jedyny problem to podpiekanie - trzymałem 1,5g w 90st i jak wkładałem sonde, to pokazywało masz 68st, więc ją trochę sparzyłem. Pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Niepotrzebnie , jak kiełbasa dostała 68 stopni , to po zakończeniu temperatura rośnie wewnątrz i to parzenie można było sobie odpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suniok Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Czerwca 2016 db wiedzieć. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Przymierzam się do lisieckiej w sobotę. Czy jedynkę mogę przepuścić na szarpaku ? Maszynka ręczna 10. Czy lepiej pokroić jak w przepisie? Edytowane 15 Czerwca 2016 przez darxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Dzisiaj zrobiłem Kiełba wygląda dobrze,jak pisał Heniu ,przy 68st by było wszystko ok. Czy jedynkę mogę przepuścić na szarpaku Lepiej zrób tak jak jest w przepisie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazikIRL Opublikowano 18 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Kostek tak pieknie ta lisiecka wyglada ze chyba,przyjade na degustacje mam do ciebie 125 mil Edytowane 18 Czerwca 2016 przez KazikIRL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Czerwca 2016 przyjade na degustacje mam do ciebie 125 mil No to blisko,zawsze można coś ukręcić Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Lisiecka jest jak miodzik, wiem bo sam robiłem, kto nie robił ten gapa. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jayc Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Września 2016 Jakie to jest mięso wieprzowe tłuste.czy to np tłuste od łopatki czy np. podgardle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Wczoraj udało mi się zrobić kiełbasę wedle twojego przepisu Kostek. Ja swoją tym razem nabijałem w jelita wiankowe wołowe (nie spodziewałem się takiego zapaszku ????) Potwierdzam - jest naprawdę smaczna Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 20 Listopada 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorau Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Listopada 2016 ja właśnie zakupiłem wołowe wiankowe - czy ten zapaszek jest faktycznie pobudzający? Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Listopada 2016 jest naprawdę smaczna Dzięki mi też smakuje. czy ten zapaszek jest faktycznie pobudzający? Zapachem się nie przejmuj ,zniknie po wędzeniu,tylko dobrze je przelej woda i namocz i wszystko będzie Oki.Jelita wołowe mają swój specyficzny zapach i to jest norna. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Listopada 2016 czy ten zapaszek jest faktycznie pobudzający?Jak je bliżej powąchać to działa jak sole trzeźwiące Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorau Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Listopada 2016 trzeba będzie się wstępnie "otumanić" Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Lutego 2017 Czy można przeprowadzić proces wędzenia dwuetapowo ? Do zakończenia wędzenia pozostało mi 30 min. muszę pilnie wyjechać czy pieczenie mogę zrobić jutro. Czy taka modyfikacja procesu jest dopuszczalna , czy nie będzie miała wpływu na jakość lisieckiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Lutego 2017 Czy można przeprowadzić proces wędzenia dwuetapowo ? Oczywiście Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Lutego 2017 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Maja 2017 Zrobiłem wreszcie po raz pierwszy "a la Lisiecką" z podobnego przepisu - z tym że zaszalałem i dałem schab zamiast szynki, krojony w drobną kostkę i chude z golonki, bez tłustego (2 kg schabu, ok. 0,5 kg golonki, peklowane na sucho mieszanką peklowej i warzonej niejodowanej + szklanka lodowatej wody + pieprz kolorowy, gałka, jeden, symboliczny ząbek czosnku) Całość załadowałem na twardo w osłonki białkowe fi 40, uwędziłem 3h w 50 stopniach i połowę zaparzyłem, a połowę upiekłem wędzarni. Wyszło absolutnie zarąbiste (zdjęcia zrobić nie zdażyłem). W smaku wyszły podobne, z parzonej lepiej schodziła skórka. niż z pieczonej. Koszt znaczny, ale jedna z najlepszych kiełbas jakie wyprodukowałem przez ostatnie 3 lata, schodziła szybciej niż wędzony schab czy szynka. Muszę powtórzyć koniecznie i polecam.:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zrobilem kielbase lisiecka wg przepisu Kostka,trzymalem sie scisle przepisu z wyjatkiem jedynki wp zamiast szynki dalem poledwice wp, (byla o polowe tanisza jak szynka) Smakowo bardzo dobre,wchodzi na stale do naszego repertuaru.Z peklosola mialem maly problem 16 gr na kg, gdzie inni daja duzo wiecej ale pozostalem przy 16 gr i nie zaluje jest ok. Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 8 Września 2018 Smakowo bardzo dobre,wchodzi na stale do naszego repertuaruCieszę się że Ci smakuje ,pozdrawiam Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Października 2018 Planuję wykonać tą kiełbasę. Mięso zakupione. Problem w osłonkach. Jest tylko na miejscu jelito wieprzowe lub osłonki białkowe większej średnicy. Z czego skorzystać? Wybrałbym wieprzowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Października 2018 Też robiłem w wieprzowych . Brałem 30/32 innych nie było (kiedyś awaryjnie zrobiłem w jeszcze cieńszych 28/30 - ale ta kiełba musi być w grubszym) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Października 2018 W wiankowych się robi zazwyczaj. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.