Angelos Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Witajcie,Pierwsza próba zmierzenia się z Lisiecką zakończona. Wyszła przepyszna :-) Zdecydowałem, że jednak zrobię w wołowych wiankowych 45-55 i był to bardzo dobry wybór (mylnie myślałem, że jest to średnica w mm), jedyna zmiana to użycie wywaru z kości i skóry od golonki. A tak wygląda nasz wyrób (wędzimy że szwagrem).I jeszcze wynik całego wędzenia. Od lewej "nasza własna", "Świąteczna Halusi", "Lisiecka Kostka"Bardzo dziękuję za wszystkie rady i serdecznie pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Wyszła przepyszna Super wyroby Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Dzięki :-) Twoja Lisiecka zrobiła furorę wśród rodziny :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Chciałbym wykonać tę kiełbasę dokładnie wg. przepisu, ale mam problem z kalibrem jelit mogę kupić wołowe 45/50, czy to będzie jakiś problem i czy trzeba będzie np. wydłużyć czas wędzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 17 Grudnia 2019 trzeba będzie np. wydłużyć czas wędzenia ? Możesz zastosować ten kaliber ,wedzimy do koloru jaki chcemy ,podpiekanie czasowo się wydłuży Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franciszek G Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 9 Lutego 2020 Przepis na oryginalną lisieckąhttps://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:028:0026:0031:PL:PDF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Lutego 2020 Przepis znany, tylko w tych rejestracjach produktów regionalnych często brakuje jakiś szczegółów. W dodatku "oryginalność" takich przepisów bywa nieraz wątpliwa - vide rogale marcińskie na margarynie czy czeskie špekáčky z glutaminianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franciszek G Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 11 Lutego 2020 Porównywałem ten przepis z zawartością reportażu z Gazety Krakowskiej i jest to samo. W którym miejscu jest ukryta część technologii to pojęcia nie mam. Robiłem wg tych proporcji i opisanej metodologii z niewielkimi odstępstwami i otrzymałem produkt lepszy, niż ten dostępny w sprzedaży, ale nie lepszy niż był dostępny 15 lat temu. Może porównywalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andyfer Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Ja też zrobiłem kilka wianków. Tylko osłonki okazały cieńsze niż w opisie sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 13 Września 2023 @kostek61, robiłeś kiedyś lisiecką z polędwicy? Jak tak to do jakiej temperatury w środku podpiekałeś żeby nie wyszła za sucha , albo do jakiej polecasz podpiekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.